נוהל הפתיחה באש: המשטרה תוכל לירות גם בקטינים
שרי הקבינט אישרו פה אחד שורת החלטות שנועדו להילחם במיידי האבנים ובקבוקי התבערה. על הפרק: ביטול ההבחנה בין קטינים לבגירים, עונשי מינימום של 4 שנות מאסר, קנסות להורים, והגדרה חדשה של סכנת חיים. "שוטרים יורשו לפתוח באש כשהם עומדים בפני סכנת חיים לאדם כלשהו"
הקבינט המדיני-ביטחוני אישר הערב (יום ה') פה אחד שורת החלטות במסגרת המאבק במיידי האבנים, בקבוקי התבערה והזיקוקים בירושלים. הקבינט החליט על חידוד הנחיות הפתיחה באש והעברתן לשוטרים, כולל הגדרה חדשה, לפיה "שוטרים יורשו לפתוח באש כשהם עומדים בפני סכנת חיים לאדם כלשהו". כמו כן, השר לביטחון פנים גלעד ארדן קיבל את עמדת המשטרה, לפיה אי אפשר להבחין אם מיידי האבנים הם קטינים או בגירים, ועמד על כך שיוסר סעיף שקובע כי הוראות הפתיחה באש יחולו רק עם בגירים. המשמעות בפועל היא שהשוטרים יוכלו לירות גם בקטינים שמיידים אבנים או בקבוקי תבערה. השרים גם אישרו לשוטרים להשתמש ברובה "רוגר" לפיזור הפגנות.
עוד אושרה היוזמה של שרת המשפטים איילת שקד שדרשה להחמיר את צעדי הענישה באמצעות חקיקה: הטלת עונשי מינימום בשיעור של חמישית מהעונש המקסימלי (4 שנים) שעשוי להגיע עד 20 שנה. עונשי המינימום הם, בהוראת שעה, שלוש שנים. בנוסף, יינקטו צעדים לענישת קטינים מיידי אבנים, בקבוקי תבערה וזיקוקים והוריהם, ובכלל זה מאסר וקנסות על קטינים בני 18-14 ועל הוריהם. כמו כן, גם כן ביוזמת השרה שקד ישללו קצבאות עבור קטינים שנמצאים במאסר. בנוסף, תיבחן משפטית האפשרות להטיל קנסות מינימום על הורי קטינים בני 14-12 ולהטיל עירבון למשך שנה על הורים של קטינים מתחת לגיל 12.
בימים האחרונים היה ויכוח בין המשטרה לבין הפרקליטות בנוגע לנוהל פתיחה באש נגד מיידי אבנים ומשליכי בקבוקי תבערה. במשטרה ביקשו לקבל הקלות בנוגע לירי על המפגינים, היועץ המשפטי התנגד להקלות הללו, ונערכו דיונים בין הצדדים. בסופו של דבר הסכימו בפרקליטות לאשר ירי לעבר מי שמשליך בקבוק תבערה או אבן, שכן אירוע כזה כבר הוכח כמסכן חיי אדם ואף גבה חיי אדם. אלא שבפרקליטות הוסיפו לקונה קטנה בנוהל הזה, כשהודיעו שהוראות הפתיחה באש החדשות יתאפשרו רק אם הזורק הינו בגיר ובמקרה שמדובר בקטין אין לבצע ירי שכזה.
קציני המשטרה שדנו בנושא הבינו כי מדובר במלכודת שהשוטרים בשטח לא יוכלו ליישמה. בדו"ח שהציגו לשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, הם הסבירו כי בשטח לא תמיד ניתן לזהות מיהו קטין כבן 16-15 ומיהו בגיר בן 18 ומעלה. השר ארדן קיבל את עמדת המשטרה, והיום בישיבה משותפת עם משרד המשפטים וראש הממשלה עמד על כך שהסעיף הזה יירד מנוהל הפתיחה באש החדש. בסוף הישיבה הסכימה הפרקליטות לרדת מהסעיף הזה, ואפשרה את קיומו של נוהל חדש לפיו שוטרים יוכלו לירות על מיידי אבנים ומשליכי בקבוקי תבערה במקרה של סכנת חיים.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בסיום הישיבה הערב: "לפני זמן קצר הקבינט קיבל פה אחד שורה של החלטות במסגרת המאבק שלנו במיידי האבנים, זורקי בקבוקי התבערה ויורי הזיקוקים. ראשית, חידדנו את הוראות הפתיחה באש. עד לאחרונה השוטרים נהגו לפתוח באש רק כשנשקפה סכנת חיים לשוטרים עצמם. מעתה הם יורשו לפתוח באש ויידעו שיש להם זכות לפתוח באש כשהם עומדים בפני סכנת חיים לאדם כלשהו.
"שנית, החלטנו להטיל עונשי מינימום של ארבע שנות מאסר לבגירים שזורקים בקבוקי תבערה, אבנים או חפצים קטלניים אחרים. בנוסף, להשית קנסות מוגדלים וקנסות מינימום על קטינים והוריהם, ההחלטות האלו יחולו על כל אזרחי ותושבי ישראל. אנחנו מתכוונים לשנות את הנורמה שהתבססה כאן, שבמדינת ישראל אפשר להשליך את החפצים הקטלניים והרצחניים הללו ללא מענה וללא סיכול. זה ישתנה".
נתניהו התייחס הערב בדבריו גם לנעשה בהר הבית. "אנחנו שומרים על הסטטוס קוו, לא אנחנו מפרים אותו, כל האמירות שמפזרים על כוונתנו לפגוע במקומות הקדושים לאיסלאם הם הבל הבלים, לא אנחנו משנים את הסטטוס קוו, מי שמכניס מטעני צינור עם חנ"ם (חומר נפץ) למסגדים הם אלה שמשנים את הסטטוס קוו. אנחנו נפעל לשמור על החוק, על הסדר, על השקט. אנחנו אומרים זאת לכל שכנינו ואנחנו קוראים גם לרשות הפלסטינית להפסיק את ההסתה הפרועה".
העימות עם היועמ"ש
בתחילת השבוע התנגד היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין להצעות להחמיר את הוראות פתיחה באש נגד מיידי אבנים וגם לקביעת עונשי מינימום לאלה שייתפסו.
בלשכת ראש הממשלה טענו כי טיוטה שהציגה המשטרה, בהסכמתו של וינשטיין, כללה את החמרת הוראות הפתיחה באש גם באירועים שבהם נשקפת סכנה לאזרחים הנמצאים בסמיכות למיידי האבנים. וינשטיין אמר שלא הספיק לעבור על הטיוטה וכי מאחר שמדובר בעניין של חיים או מוות הוא מבקש לבחון את הדברים. נתניהו נעתר ונתן ליועץ ארכה עד הדיון הבא - שהתקיים היום.