שתף קטע נבחר
 

1,000 דולר לכרטיס: יום כיפור בהוליווד

שחקנים ובמאים הוליוודים הצטרפו לבכירי הקהילה היהודית באירוע לציון יום הכיפורים בתיאטרון סבן בהוליווד. בתכנית: תפילות מסורתיות לצד הפוגות מוזיקליות מלהקה חיה, חזנים וראיונות בניצוחו של הרב ברון. כך נראה אירוע יום הכיפורים הנוצץ בעולם

ערב יום הכיפורים. שעה 17:00. לתיאטרון סבן שבשכונת בוורלי הילס שבלוס אנג'לס מגיעים הרב דוד ברון, הרב של "בית הכנסת של האמנויות", ושרון פרבר, פסנתרנית ומלחינת מוסיקה לסרטים, המנהלת המוסיקלית של בית הכנסת מזה 13 שנה, שניצחה במהלך החג על הנגנים והמקהלה.

 

כתבות נוספות בערוץ המדיה

 

אחריהם מגיעים שני החזנים, אליסיה פירס וג'ורדן בנט, מוסיקאים הוליוודיים ביום יום, הכנר ונגן הצ'לו, ושמונת חברי המקהלה, שלמרות שאינם יהודים - חובשים כיפה לציון האירוע. אנשי הסאונד והתאורה בודקים שהציוד עובד ותקין, מיתרי הנבל נמתחים, ובאכסדרה חיכו לנוכחים טליתות, כיפות וספרים מהודרים - הוורסיה ההוליוודית המודרנית למחזור יום הכיפורים.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

בשעה 20:00 נכחו במקום כ-1,000 איש ואישה, ישובים ללא הפרדה, כמאפיין כל בית כנסת רפורמי. חיים סבן ואשתו, ד"ר שריל סבן, הגיעו גם הם, ואת חלל המקום המפואר מילאו צלילי תפילת "כל נדרי", שהושרה בשלוש גרסאות. לאחת הוורסיות התלוותה רקדנית, שרקדה לצלילי "מה נאוו", באחרת ניתן מקום של כבוד לנגינת צ'לו ונבל, ולשלישית הצטרף הקהל בקול חזק.

 

התיאטרון נקרא על שמו של סבן, איש עסקים ופילנטרופ, לאחר שזה תרם 5 מיליון דולרים לשיפוץ בנין "ווילשייר" ההיסטורי, ובו מתקיימים אירועי תרבות רגילים ואירועי צדקה. אחת לחודש הוא הופך לבית כנסת הרפורמי, אליו מתכנסים יהודי בוורלי הילס, שמאזינים לדברי ולתפילות הרב ברון. "לאחר שהתחלנו בשיפוץ הבניין, שנמצא פה כבר עשרות רבות של שנים, התגלה שחלק מהקירות שלו עשויים זהב", מספר הרב ברון, תוך שהוא מניח את השופרות בחדר ההלבשה ומתעטף בטלית.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

רוב הנוכחים שילמו בעבור מקום הישיבה שלהם באירוע 1,000 דולר לכרטיס בממוצע. כרטיסים נמכרים גם במהלך השנה, כשטווח המחירים נע בין 1,200 דולרים לשנה ועד 25,000 דולרים לשנה. "מעבירים כאן את התרבות באמצעות המוסיקה והאמנות", מסביר אחד הנוכחים. "מקבלים פה בצורה הזאת חוויה רוחנית עמוקה. יש שלא מתחברים לצורה המודרנית הזאת, ששונה מהקונסרבטיבית, אבל כך מגיעים אנשים, שלא היו מגיעים לבית כנסת רגיל ביום כיפור. אם כך הם מתחברים ליהודי שבהם, הרווחנו". במהלך יום הכיפורים שימש הרב ברון כמנחה האירוע, הזמין לבמה מרואיינים שונים לבמה לשיחה, שר והחזיק את הקהל כמו רב הוליוודי.

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

"החיבור לדת חשוב - וכל דרך אליו כשרה"

בין האורחים שהגיעו במיוחד לאירוע היו לסאנה באתילי, צעיר מוסלמי שעבד במרכול הכשר בפריז בזמן התקפת הטרור בינואר האחרון, במהלכה נרצחו 4 יהודים. באתילי היה זה שהחביא חלק מהקונים היהודים בחדר הקירור במרתף, עד שעבר זעם, ובכך הציל את חייהם. עוד במשתתפים - גם אדווארד ג'יימס אולמוס, שחקן ובמאי ממוצא היספאני שהיה מועמד לאוסקר, ובן לאב עם שורשים יהודים. העיתונאי והצלם, מתיו שילר, סיפר על תקופת השבי שלו בסוריה, ודן גורדון, סופר, מחזאי ותסריטאי הוליוודי, שחתום על "הוריקן" ו"המזימה", סיפר על נעוריו בקיבוצים בישראל, על שירותו בצה"ל, ועל שיתוף הפעולה עם בית הספר לתקשורת במרכז הבינתחומי בהרצליה.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

מרגשת במיוחד הייתה הופעתם של פרופ' יהודה פרל ושל קורט לואנס. פרל סיפר בקול שקט ועצוב על בנו, העיתונאי דניאל פרל, שנחטף ונרצח בפקיסטן ב-2002. העיניים דמעו, כשהוא שר ביחד עם הקהל את "מי האיש" לזכרו של בנו. הקהל קם על רגליו כשעלה לבמה לואנס, שחקן הוליוודי וניצול שואה בן 90, שהציל בהולנד בתקופת השואה כ-100 ילדים יהודים ושני טייסים אמריקאיים, והווה את ההשראה הקמת הארגון "בסטמינג".

 

לאורך ימי החג הדהדו בתיאטרון, שהפך לבית כנסת, התפילות המוכרות - כדוגמת "כל נדרי" ו"אבינו מלכנו", ותפילת "נעילה", ולהם חוברו באופן זורם וטבעי זמירות מיוחדות, שחוברו במיוחד ליום הכיפורים, כדוגמת "סלח לנו", או "ובחרת בחיים". הלה פליטמן, זמרת אופרה ישראלית, שרה את "לו יהי", ואת "יזכור" יחד עם מיכה פאר, זמר אופרה צעיר.

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

בהפסקת הצהריים של צהרי יום הכיפורים, שוחח הרב ברון עם אורחים על אנטישמיות ושואה ותקומת העם היהודי, והזכיר שוב ושוב את חיילי צה"ל. לאחר תקיעת השופר, שרו החזנים ביחד עם הקהל את "בשנה הבאה בירושלים", "הנה מה טוב" ואת "הללויה".

 

שאלתי את הרב ברון האם מתכונת כזו של יום הכיפורים יכולה לעבוד גם מחוץ להוליווד, למשל בישראל. "אני לא יודע, ולא יכולה להיות תשובה חד משמעית לשאלה הזאת", הוא משיב מהורהר. "אני חושב שאם יש אנשים שלא אוהבים את הצורה הישנה של ההתחברות למסורת, שמבחינתם בית הכנסת בצורה המסורתית שלו שייך לעבר, הם יכולים להתחבר לצורה הזאת של בית הכנסת בכל מקום בעולם", הסביר. "חיבור רוחני לדת הוא חשוב וכל דרך להביא אותו נכונה. בשביל זה צריך מנהיג רוחני מתאים, שידע להוביל את הקהל למקומות הגבוהים והטובים. באמצעותו הם יכירו את הדת ויתחברו למנהגים, ויבינו את הערכים של היהדות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
יח"צ
הרב דוד ברון
יח"צ
מומלצים