שתף קטע נבחר

לא רק לבנדובסקי: שיאני הכיבושים בכדורגל

החמישיה המדהימה שכבש חלוץ באיירן מינכן תוך 9 דקות נוספה לשורה של שיאים מדהימים בכדורגל העולמי. מי עוד כבש חמישיות מהירות, מי הבקיע הכי הרבה פעמים במשחק אחד, מי כבש הכי הרבה שערים עצמיים ומי עשה זאת פעמיים באותו משחק מנקודת הקרן? נדב יעקבי מספק נתונים מעניינים

החמישייה שכבש רוברט לבנדובסקי ביום שלישי בערב תוך 9 דקות (ליתר דיוק 8 דקות ו-59 שניות), כבר נכנסה לספר השיאים של הכדורגל העולמי.

 

זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה של הכדורגל המקצועני שכדורגלן כבש חמישייה אחרי שנכנס כמחליף, ובכל מקרה זו הייתה החמישייה המהירה ביותר מאז שהחלו לציין את דקות השערים.

 

 

הדהים את עולם הכדורגל. לבנדובסקי (צילום: getty images) (צילום: getty images)
הדהים את עולם הכדורגל. לבנדובסקי(צילום: getty images)

 

רק כדי להבין עד כמה ההישג מדהים, די אם נציין שלבנדובסקי הבקיע את חמשת השערים שלו ב-539 שניות – כאשר לפחות שלישי מהזמן הזה "בוזבז" על החגיגות של שחקני באיירן לאחר כל שער ועל החזרת הכדור לעיגול האמצע.

 

וזה לא הכל: מה שעוד מדהים לגבי ההישג הפנומנלי של לבנדובסקי, זה שהוא עשה זאת מול סגנית האלופה וולפסבורג, שעד למשחק מול באיירן לא ספגה כלל בחמישה משחקים רצופים ולא הפסידה ב-14 משחקיה האחרונים.

 

מעניין שהשער המרהיב ביותר היה דווקא החמישי – בעיטת יעף אדירה לחיבורים. הכדור שחדר לרשת העיף את המיקרופון שהיה מוצב מאחור, רק כדי לתת חותמת לעוצמת הבעיטה ועוצמת ההישג.

 

האוהדים לא החמיצו הזדמנות להצטלם עם האטרקציה (צילום: getty images) (צילום: getty images)
האוהדים לא החמיצו הזדמנות להצטלם עם האטרקציה(צילום: getty images)

 

התמונה שנצרבה בתודעה, אולי יותר מהשערים עצמם, הייתה זו של פפ גוורדיולה תופס את ראשו ועל פניו הבעה שמשלבת תדהמה עצומה ושמחה גדולה.

 

גם גווארדיולה לא נשאר אדיש (צילום: getty images) (צילום: getty images)
גם גווארדיולה לא נשאר אדיש(צילום: getty images)

 

גוורדיולה, שעבר כמה דברים בכדורגל, אמר: "זה משהו שלא חוויתי מעולם. אני לא מצליח להבין את זה. חמישה שערים. לא כשחקן ולא כמאמן, מעולם לא חוויתי דבר שכזה. אני לא מסוגל להסביר את זה". הקפטן פיליפ לאם הוסיף בחיוך: "צריך כל הזמן להיות ביקורתיים – לבנדובסקי יכול היה להבקיע שבעה שערים – הוא החמיץ שתי הזדמנויות גדולות."

 

זו לא הפעם הראשונה שלבנדובסקי נכנס לספר השיאים של הכדורגל העולמי. ב-24 באפריל 2013 הוא הבקיע את כל ארבעת השערים לזכות קבוצתו הקודמת, בורוסיה דורטמונד, שניצחה את ריאל מדריד 1:4 במשחק הראשון בחצי גמר ליגת האלופות. זו הייתה הפעם הראשונה ששחקן כלשהו הבקיע רביעייה בחצי גמר גביע אירופה לאלופות, מאז שהמפעל החל ב-1956.

 

נכנס לספר השיאים עוד במדי דורטמונד. לבנדובסקי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נכנס לספר השיאים עוד במדי דורטמונד. לבנדובסקי(צילום: EPA)

 

השיאים של לבנדובסקי יישארו איתנו עוד זמן רב וספק אם מישהו יצליח לשבור אותם בשנים הקרובות. אולם האירוע הנדיר הזה מעורר סקרנות לגבי שיאי הבקעות נדירים נוספים. אז הנה כמה מהם, חלקם ביזאריים, וחלקם היסטוריים.

 

השלושער המהיר ביותר

רוברט לבנדובסקי קבע כמה וכמה שיאים במהלך 9 הדקות הקסומות שלו, כולל הבקעת השלושער המהיר ביותר בתולדות הבונדסליגה. בין השער הראשון שלו לשלישי עברו 4 דקות. אולם השיא העולמי שייך לשחקן סקוטי בשם טומי רוס, שהבקיע שלושה שערים בתוך 90 שניות!

 

זה קרה ב-28 בנובמבר 1964 כאשר קבוצתו רוס קאונטי ניצחה את נאיירן קאונטי בליגה הרביעית של סקוטלנד.

בעונה שעברה נרשם השלושער המהיר ביותר בתולדות הפרמייר ליג באנגליה, כאשר סאדיו מאנה, הסנגאלי של סאות'המפטון, הבקיע שלושה שערים בתוך 2 דקות ו-56 שניות, בניצחון 1:6 על אסטון וילה. בכך שבר מאנה את השיא של רובי פאולר שהחזיק מעמד מאז 1994, כאשר הכוכב של ליברפול הבקיע שלושער מול ארסנל בתוך 4 דקות ו-33 שניות.

 

חגג מול ארסנל ב-1994. רובי פאולר (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
חגג מול ארסנל ב-1994. רובי פאולר(צילום: Gettyimages)

 

הרביעייה המהירה ביותר

כולם זוכרים את בבטו, הכוכב הברזילאי שיחד עם רומאריו סייע לנבחרת ברזיל לזכות במונדיאל ב-1984. בבטו היה אז המבקיע הגדול של דפורטיבו לה קורוניה, קבוצה בה שיחק בין 1992 ל-1996 ובמדיה כבש 86 שערים ב-131 משחקי ליגה.

 

אחד מרגעי השיא של בבטו היה בעונת 1995-6, במשחק מול אלבסטה. בבטו כבש רביעייה באותו משחק, והוא עשה זאת ב-6 דקות בלבד! הכי קרוב לשיא של לבנדובסקי.

 

הפציץ בליגה הספרדית. בבטו (צילום: Getty Images Imagebank) (צילום: Getty Images Imagebank)
הפציץ בליגה הספרדית. בבטו(צילום: Getty Images Imagebank)

 

עוד חמישיות מהירות

את החמישייה המהירה ביותר בליגה הספרדית כבש לדיסלאו קובאלה, כוכב ברצלונה, בשנת 1952. הוא עשה זאת ב-19 דקות.

 

ג'רמיין דפו כבש את החמישייה המהירה ביותר בהיסטוריה של הפרמייר ליג: בתוך 36 דקות בשנת 2009, בניצחון של טוטנהאם 1:9 על וויגאן – שיא אנגלי.

 

כבש את החמישיה המהירה בפרמייר ליג, ג'רמיין דפו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כבש את החמישיה המהירה בפרמייר ליג, ג'רמיין דפו(צילום: AFP)
 

 

מירוסלב קלוזה כבש חמישייה מדהימה לפני שנתיים במדי לאציו שניצחה את בולוניה 0:6, בתוך 39 דקות – שיא איטלקי.

 

הכי הרבה שערים במשחק אחד

על ז'אן קלטאק מעולם לא שמעתם. וזה גם לא מפתיע, שכן מדובר בכדורגלן מואנואטו, מדינונת זעירה באוקייינוס השקט. אולם לפני כחודשיים וחצי קלטאק קבע שיא עולמי חדש ומדהים, כשהבקיע לא פחות מ-16 שערים בניצחון של הנבחרת הצעירה ואנואטו על הנבחרת המקבילה של מיקרונזיה. תוצאת הסיום במשחק, שנערך במסגרת המשחקים הפאסיפיים, הייתה 0:46.

 

מדובר בשיא עולמי במשחק בינלאומי, שזכה להכרה של פיפ"א וספר השיאים של גינס. קלטאק בן ה-21 נמצא רק בתחילת הקריירה, אבל יש לו כבר 9 שערים ב-8 משחקים במדי הנבחרת הבוגרת של ואנואטו.

 

13 שערים במשחק במוקדמות המונדיאל. ארצ'י תומפסון (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
13 שערים במשחק במוקדמות המונדיאל. ארצ'י תומפסון(צילום: Gettyimages Imagebank)

 

עד שהגיע קלטאק השיא העולמי היה שייך לארצ'י תומפסון האוסטרלי, שכבש 13 שערים במהלך הניצחון של ה"סוקרוז" על נבחרת סמואה האמריקנית במוקדמות מונדיאל 2002. אוסטרליה ניצחה 0:31. אגב, באותו משחק הבקיע דייויד זדריליץ' 8 שערים.

 

הכי הרבה שערים במשחקי נבחרות

לפני כשבועיים חגגו באנגליה את השער ה-50 של וויין רוני במדי נבחרת אנגליה, שיא חדש ששבר את השיא המיתולוגי של בובי צ'רלטון, שהחזיק מעמד 44 שנה.

 

אולם רוני הוא בסך הכל הכדורגלן ה-44 שמבקיע 50 שערים או יותר במדי הנבחרת שלו, והוא רחוק מאוד מהשיאן העולמי, האיראני האגדי עלי דאי, שכבש לא פחות מ-109 שערים בינלאומים רשמיים ב-149 המשחקים שלו, בין השנים 1993 ו-2006.

 

רחוק מהשיא העולמי. וויין רוני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רחוק מהשיא העולמי. וויין רוני(צילום: AFP)

 

אם נדבר על כדורגלנים ממדינות כדורגל בולטות יותר מאיראן, הרי שהמפורסם והמצליח מכולם הוא פרנץ פושקאש ההונגרי, שהבקיע 84 שערים ב-85 משחקים במדי "נבחרת הפלא", זו שהפסידה בגמר מונדיאל 1954.

 

שלישי ברשימה ההיסטורית הוא קונישיגה קמאמואטו, חלוץ אגדי בנבחרת יפן, שהבקיע לא מעט גם מול ישראל בתקופה שהנבחרת שלנו שיחקה באסיה. קמאמוטו הבקיע 80 שערים ב-84 משחקים במדי הנבחרת היפנית בין השנים 1964 ו-1977.

 

הכי הרבה שערים במשחקי נבחרות (שחקנים פעילים)

זלטן איברהימוביץ' הוא שיאן המבקיעים של נבחרת שבדיה בכל הזמנים, עם 57 שערים. כריסטיאנו רונלדו שבר את כל שיאי ההבקעות בנבחרת פורטוגל ויש לו כבר 55 שערים.

 

שיאן הכיבושים של נבחרת שבדיה. זלאטן איברהימוביץ' (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שיאן הכיבושים של נבחרת שבדיה. זלאטן איברהימוביץ'(צילום: AFP)

 

אבל עם כל הכבוד לזלאטן ולכריסטיאנו, השחקן הפעיל עם הכי הרבה שערים בינלאומיים הוא האיש והאגדה רובי קין. קין, הכוכב בן ה-35 של נבחרת אירלנד, לא מפסיק להבקיע מאז החל לשחק בנבחרת ב-1998. זו השנה ה-18 ברציפות שהוא מבקיע, וכרגע מאזנו עומד על 67 שערים ב-142 משחקים בינארציים.

 

קין נמצא במקום ה-14 בכל הזמנים והוא רחוק רק 10 שערים מפלה, גדול שחקני ברזיל בכל הזמנים ושיאן השערים של ה"סלסאו" (פלה במקום ה-5 בטבלת המבקיעים בנבחרות).

 

רק ארבעה שחקנים אירופאים כבשו יותר מקין: פרנץ פושקאש (84 שערים), חברו לנבחרת הונגריה שנדור קוצ'יש (75), והגרמנים מירוסלב קלוזה (71) וגרד מילר (68). קין משחק בארבע השנים האחרונות בלוס אנג'לס גלאקסי, ומבקיע שם בקצב מסחרר.

 

רובי קין לא מפסיק לקרוע רשתות (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
רובי קין לא מפסיק לקרוע רשתות(צילום: Gettyimages)

 

כשקין כבש צמד מול גיברלטר לפני כשלושה שבועות, הוא הגיע למאזן של 23 שערים במוקדמות אליפות אירופה – שיא חדש. ואם אירלנד תעפיל ליורו בצרפת, סביר להניח שנראה את רובי קין משפר את שיאי ההבקעות שלו.

 

הכי הרבה שערים בבעיטות חופשיות

הברזילאים הם הבועטים הטובים בהיסטוריה של כדורים חופשיים והגדול מכולם הוא זיקו, שהבקיע לא פחות מ-101 שערים בבעיטות שכאלה. החלוקה: 62 במדי פלמנגו, 17 עבור אודינזה, 15 בקבוצתו היפנית קשימה ועוד 7 במדי נבחרת ברזיל.

 

השני ברשימה הוא ז'וניניו פרנמובקנו, שכבש לא פחות מ-44 שערים בבעיטות חופשיות מרהיבות כששיחק בליון הצרפתית. בסה"כ בקריירה הוא כבש 76 שערים ממצבים נייחים.

 

זיקו. מהבועטים הטובים בהיסטוריה (צילום: gettyimages imagebank) (צילום: gettyimages imagebank)
זיקו. מהבועטים הטובים בהיסטוריה(צילום: gettyimages imagebank)

 

סיניסה מיכאילוביץ, כיום מאמן מילאן, הבקיע 27 שערים בבעיטות חופשיות בליגה האיטלקית והוא השחקן היחיד שכבש שלושער בבעיטות שכאלה במשחק אחד: במדי לאציו נגד סמפדוריה ב-1998.

 

אימת השוערים. ז'וניניו פרנמבוקאנו (צילום: AP) (צילום: AP)
אימת השוערים. ז'וניניו פרנמבוקאנו(צילום: AP)

 

להבקיע צמד מנקודת הקרן!

שער שנכבש ישירות מנקודת הקרן הוא דבר נדיר, אבל לפני כארבעה חודשים נקבעה היסטוריה במשחק בין נבחרות הנשים של וייטנאם ומלזיה.

 

נגויין טי טייוט דונג בת ה-22 הבקיעה במהלך הניצחון 0:7 פעמיים מהקרן – דבר שאף שחקן לפניה, גבר או אשה, לא עשה. והכי מדהים: את השער הראשון היא כבשה בבעיטה ברגל שמאל ואת השני ברגל ימין!

 

הכי הרבה שערים עצמיים

השם בילי באלמר בוודאי לא אומר לכם דבר ואפילו האוהדים המושבעים ביותר של אברטון לא שמעו עליו כנראה מימיהם. אבל באלמר נכנס

לספר השיאים כששיחק במדי הקבוצה הכחולה של העיר ליברפול בתחילת המאה ה-20.

 

באלמר, מגן ימני בתפקידו, רשם 293 משחקי ליגה במדי אברטון בין השנים 1897 ו-1908, והוא כבש לזכותה שער אחד, וגם הוא בפנדל. לספר השיאים הוא נכנס משום שכבש לא פחות מ-8 שערים עצמיים במהלך הקריירה – יותר מכל שחקן אחר בהיסטוריה.

 

סטן ואן דן בויס נכנס לספר השיאים בגלל משחק אחד, בין אנדרלכט לג'רמינל אקרן בעונת 1995-6 בליגה הבלגית. אנדרלכט ניצחה 2:3 וואן דן בויס הבקיע את כל שלושת השערים לזכות אנדרלכט. הבעייה היחידה הייתה שהוא שיחק במדי אקרן. זה המקרה היחיד בהיסטוריה ששחקן כבש שלושה שערים עצמיים במשחק אחד. היום, אגב, ואן דן בויס הוא אחד מעוזריו של מישל פרודום, מאמן קלאב ברוז'.

 

רשם רצף מטורף. מסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רשם רצף מטורף. מסי(צילום: AFP)

 

להבקיע ב-21 משחקי ליגה ברציפות

עד 2013 השחקן שהבקיע בהכי הרבה משחקים ברציפות היה פולני אלמוני בשם תאודור פטרק. הרבה לפני שלבנדובסקי נולד, פטרק החזיק בשיא העולמי כשכבש ב-16 משחקים רצופים בין השנים 1937 ו-1938 במדי קבוצתו רוך חוז'וב. פטרק הבקיע 22 שערים במהלך 16 המשחקים הללו.

 

אבל אז הופיע לאו מסי וכבש במהלך 21 משחקי ליגה רצופים. הרצף התחיל עם צמד במשחק מול מיורקה במחזור ה-11 של עונת 2012-13 והסתיים רק במחזור ה-34. בסה"כ כבש מסי במהלך הרצף המטורף הזה שלו 33 שערים.

בעונה שעברה זינק משום מקום ערן זהבי למקום השני בדירוג העולמי של הבקעות ברצף במשחקי ליגה, כשכבש ב-17 משחקים רצופים – משחק אחד יותר מפטרק. למעשה זהבי הבקיע ב-18 משחקי ליגה רצופים, אולם השער בדרבי שפוצץ, לא נחשב מבחינה רשמית.

 

פיצוץ הדרבי מנע מזהבי לשבור שיא (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
פיצוץ הדרבי מנע מזהבי לשבור שיא(צילום: ראובן שוורץ)
 

השוער שכבש הכי הרבה

רוז'ריו סני, השוער הברזילאי בן ה-42, כבש בקריירה שלו 130 שערים. יש לא מעט חלוצים שהיו גאים בכמות כזו של שערים.

 

סני, שמשחק מאז 1992 במדי סאו פאולו, הוא תופעת טבע. זו העונה ה-23 שלו ברציפות במדי ה"טריקולור", וכבר 19 עונות ברציפות שהוא מבקיע. השיא שלו היה בשנת 2005, כאשר הבקיע לא פחות מ-21 שערים! גם העונה הוא הספיק להבקיע כבר 8 שערים. אגב, ב-16 ההופעות שלו במדי נבחרת ברזיל הוא לא כבש אפילו לא פעם אחת.

 

כמובן שאת מרבית השערים שלו סני כובש מהנקודה הלבנה, 68 במספר. אולם הוא אשף בבעיטות חופשיות והבקיע כבר 61 שערים שכאלה.

 

תופעת טבע. רוג'יירו סני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תופעת טבע. רוג'יירו סני(צילום: רויטרס)

 

במקום השני נמצא שוער העבר מפרגוואי חוסה לואיס צ'ילאברט, שהבקיע 62 שערים. לצ'ילאברט יש שיא שסני לא זכה להתקרב אליו: בנובמבר 1999 הוא הבקיע שלושער (3 פנדלים) בניצחון של קבוצתו ולז סרספילד על פרוקאריל אואסטה 1:6. צ'ילאברט כבש 9 שערים במדי נבחרת פרגוואי – שיא עולמי לשוער שכובש עבור נבחרת לאומית.

 

שיא כיבושים לשוער בנבחרת (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
שיא כיבושים לשוער בנבחרת(צילום: איי פי)

 

השחקן שכבש הכי הרבה

ולבסוף, בואו ננפץ מיתוס. כולם יודעים שפלה הוא השחקן שכבש הכי הרבה שערים בקריירה. לטענתו הוא הבקיע 1284 שערים ב-1375 משחקים, למרות שלא מעט מהשערים הללו נכבשו במשחקי ידידות כאלו ואחרים.

 

אין מה לומר, מדובר במספר מפלצתי, אולם על פי הרישומים והבדיקות שנעשו במהלך השנים מתברר כי יש שני שחקנים שכבשו יותר מפלה. השני ברשימה הוא גם ברזילאי, ארתור פרידרנרייך, שבין השנים 1909 ו-1935 מצא את הרשת לא פחות מ-1329 פעמים. ועדיין יש שחקן שכבש אפילו יותר ממנו.

 

זהו יוזף "פפי" ביצאן, שכבש בקריירה המדהימה שלו 1468 שערים ב-918 משחקים. ממוצע של 1.6 שערים למשחק!

ביצאן נולד בוינה ב-1913 ושיחק ב"וונדרטים", הנבחרת האוסטרית הגדולה של שנות ה-30, שהגיעה לחצי גמר המונדיאל ב-1934. כמה שנים לאחר מכן, לאחר שהחל לשחק בסלביה פראג, קיבל אזרחות צ'כוסלובקית ועבר לשחק בנבחרת של המדינה.

 

ביצאן פרש ממשחק פעיל בגיל 42, לאחר שהבקיע למעלה מ-800 שערים רשמיים (לעומת פלה שהבקיע 757 שערים רשמיים). הוא מת ב-2001 בפראג בגיל 88.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים