שתף קטע נבחר

 

"קר ומשעמם". המהגרים בורחים מפינלנד

אחרי מסע של אלפי ק"מ לצפון אירופה הנחשקת, מאות מתחילים לעשות אחורה-פנה. "קר פה, אין מסעדות, אין ברים", סיפרו . כמה מצליחים לחזור לשבדיה, אחרים מזהירים חברים בפייסבוק. "אתה יכול לספר לעולם - אני שונא את פינלנד". מחאות אלימות ותחפושות KKK לא מחממות את האווירה

"אין מסעדות, אין ברים, אין אנשים ברחובות". מהגרים בטורניו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"אין מסעדות, אין ברים, אין אנשים ברחובות". מהגרים בטורניו(צילום: רויטרס)
מאות מהגרים, מרביתם עיראקים, שעשו את הדרך הארוכה והסבוכה מארצם ובתוך באירופה כדי להגיע לפינלנד, כעת מוצאים את עצמם פונים אחורה ואומרים שהם לא רוצים להישאר בארץ הצפון-אירופית כי היא "קרה ומשעממת". מהגרים החלו בשבועות האחרונים לחצות בחזרה לשבדיה בגבול שנמצא במרחק שעה נסיעה בלבד מהחוג הארקטי, והרשויות בפינלנד דיווחו על עלייה חדה בביטול בקשות למקלט.

 

"אתה יכול לספר לעולם שאני שונא את פינלנד", סיפר מוחמד בן ה-22 לסוכנות הידיעות הצרפתית מהעיר טורניו שבגבול שבדיה, ביום קיץ חמים של 10 מעלות. "קר פה מדי, אין תה, אין מסעדות, אין ברים, אין אף אחד ברחובות – רק כלי רכב".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מוחמד כבר הספיק לנסוע מהגבול בטורניו לבירה הלסינקי שנמצאת כ-750 קילומטרים דרומית משם, רק כדי לחזור בחזרה כדי לחצות לשבדיה. מהגרים שאין להם מסמכים מסודרים לא יכולים לקחת מעבורות בין הלסינקי לשטוקהולם.

 

קבוצה נוספת של כ-15 פליטים עיראקים שחיכו בתחנת אוטובוס שמשותפת ולטורניו לעיר המקבילה בצד השבדי, הפראנדה, סיפרו גם הם שהם רוצים לחזור לשבדיה הדרומית. "פינלנד לא טובה", כולם הסכימו.

הפגנה אלימה נגד מהגרים אתמול בלאהטי, פינלנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה אלימה נגד מהגרים אתמול בלאהטי, פינלנד(צילום: AFP)

אמנם שבדיה עשויה להיות קרה כמו פינלנד, אבל יש בה קהילות מהגרים גדולות יותר לאור היסטוריה ארוכה יותר של אינטגרציה. בשבוע שעבר, כמה אוטובוסים של מהגרים עשו פניית פרסה בצד השבדי אחרי שראו מאות פינים בונים "חומה אנושית" בצד הפיני כדי להפגין נגד זרם המהגרים הפתאומי. הלך רוח אנטי-הגירתי כנראה גורם למהגרים רבים לעזוב את המדינה, שבה מפלגת הפינים הפופוליסטית היא השנייה בגודלה.

 

אתמול הפגינו כ-40 בני אדם, בהם אחד לבוש בבגדי KKK, והשליכו זיקוקים לעבר אוטובוס שהוביל מבקשי מקלט למרכז קליטה חדש בעיר לאהטי הדרומית. יום לפני כן, בעיר קובולה שבדרום המדינה, גבר כבן 50 השליך מטען לעבר מבנה דיור של פליטים.

 

מבטלים את בקשות המקלט

קשה לדעת בדיוק כמה מהגרים עושים את דרכם בחזרה לשבדיה, משום שחלק אפילו לא נרשמו בפינלנד לפני יציאתם מהמדינה. אבל על פי ראש שירות ההגירה הפיני, אסקו רפו, "עד השבוע שעבר פג תוקפם של כ-200 בקשות משקלט של אזרחים עיראקים". כלומר, מבקש המקלט הסיר את הבקשה או נעלם.

 

פינלנד רשמה יותר מ-14 אלף מבקשי מקלט עד כה השנה, ומצפה שעד סוף השנה תרשום כ-30 אלף פליטים – פי 8 יותר מהשנה שעברה. אבל רפו אמר כי יש יותר ויותר ביטולים של בקשות למקלט, ושהליך הרישום נהיה ארוך יותר בגלל זרם המהגרים החדש.

מהגרים עיראקים בלאהטי. מזהירים אחרים לא להגיע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים עיראקים בלאהטי. מזהירים אחרים לא להגיע(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כלי תקשורת מקומיים דיווחו שמהגרים עיראקים החלו להעלות תמונות וסרטוני סלפי מהלסינקי בעמוד פייסבוק של מהגרים, ובו הם מנסים להניא אחרים מלבוא. כ-500 מהגרים מגיעים לטורניו בכל יום, כמות שממשיכה להדהים את תושבי העיירה השקטה שבה חיים 20 אלף איש.

 

"קצה הכניסה מהגבול יצא מכלל שליטה", סיפרה קירסטי, פנסיונרית מקומית בת 66. "אני מפחדת כל הזמן הזה ונמנעת מללכת לעשות קניות בערבים כי אנחנו לא יודעים מי אלה האנשים האלה".

 

"גברים כהים מסתובבים ברחובות"

כמה בעלי עסקים מקומיים האשימו את "הגברים הכהים" או את "הדרומיים האלה" בגניבה והטרדת נשים, אבל אחרים אומרים שהם דווקא לא גרמו לשום בעיות. "לא ראיתי שום הפרעות, אבל אני לא יודע למה הם באים לכאן למרות שאפילו תושבי המקום עוזבים את העיירה", אמר מאטי אלאביוקולה מחוץ לסנדלרייה שלו ברחוב בראשי של העיר.

 

מוקדם יותר השבוע, הרשויות בפינלנד פתחו מרכז רישום בטורניו, שבו מתבקשים המהגרים להירשם עם כניסתם עוד לפני שהם נשלחים למרכזי קליטה ברחבי המדינה. הממשלה הפינית שלחה עשרות שוטרים, שומרי גבול, אנשי מכס וכוחות צבאיים כדי לסייע בשמירה על הגבול, שבו אפשר לחצות בחופשיות בין שבדיה לפינלנד מאז שנות ה-60.

 

אוטובוסים של מהגרים משבדיה נסעו היישר למוקדי הרישום, וכלבי משטרה וחיילים עמדו ליד כדי לוודא שאף אחד לא מתרחק. הרשויות הפיניות מודאגות שלא ימצאו דיור עבור כל המהגרים אם קצב הכניסה ימשיך כפי שהוא כעת, זאת למרות שמדי שבוע נפתחים מתקנים חדשים.

 

כמה מקומיים אמרו שכניסת המהגרים הגדולה מציבה יותר מדי עומס על המדינה שחווה משברים כלכליים משלה. "אנחנו צריכים לסגור את הגבול ולבדוק מי האנשים האלה", אמר ארו יורנהייקי, ממארגני ההפגנה נגד המהגרים בגבול. "העיראקים צריכים פשוט להישלח ישירות בחזרה לארצם מכיוון שהיא לא נמצאת עכשיו במלחמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מחכים בגבול כדי להירשם
צילום: רויטרס
מומלצים