שתף קטע נבחר

ירידות חדות בניו יורק: נאסד"ק איבד 3%

בורסות ניו יורק פתחו את שבוע המסחר עם מסכים אדומים: דאו ג'ונס ירד ב-1.9%. מניית אבן קיסר צנחה בכ-17% על רקע התפטרות שני דירקטורים. טבע ירדה ב-3.9% לאחר שקיבלה אישור לשיווק קופקסון 20 מ"ג ביפן. פולקסווגן ירדה בעוד 7.3% בפרנקפורט והשלימה צניחה של יותר מ-40% ב-10 ימים

בורסות ניו יורק ננעלו הערב (ב') בירידות חדות, לאחר נתוני המאקרו המאכזבים שפורסמו מוקדם יותר היום בסין. נאסד"ק צנח ביותר מ-3% והושפע מירידות חדות במניות הביוטק.

 

מדדי המניות

דאו ג'ונס ירד ב-1.92% ל-16,001.90 נקודות, נאסד"ק ירד ב-3.04% ל-4,543.97 נקודות, ו-S&P 500 ירד ב-2.57% ל-1,881.77 נקודות. 

 

מחיר הנפט ירד היום ב-1.27 דולר, או 2.8%, ונקבע על רמה של 44.43 דולר לחבית, בבורסת הסחורות של ניו יורק. מחיר הזהב ירד ב-13.9 דולר, או 1.2%, ונקבע על רמה של 1,131.7 דולר לאונקיה.

 

המסחר בבורסות אירופה ננעל הערב בירידות שערים חדות כשברקע נתונים שליליים על רווחי התעשייה בסין ונצחון הבדלנים בחבל קטלוניה בספרד. דאקס הגרמני ירד ב-2.12%, פוטסי הבריטי איבד 2.46% וקאק הצרפתי צנח ב-2.76%. עם זאת, דווקא הבורסה במדריד רשמה ירידה מתונה יותר של עד 1.3%. מניית פולקסווגן המשיכה היום בנפילתה וירדה בעוד 7.3% בבורסה של פרנקפורט. בכך השלימה המנייה ירידה של יותר מ-40% בעשרת הימים האחרונים.

 

מוקדם יותר הבוקר נרשמה מגמה מעורבת בבורסות אסיה. ביפן ירד מדד ניקיי ב-1.3%, כשברקע משקיעים במדינה שוקלים את הסיכויים להקלה כמותית נוספת מצד הבנק המרכזי. רוב הבורסות במקומות אחרים רשמו ירידה על רקע המשך ההאטה בסין. מדד האנג סנג בהונג קונג עלה ב-0.4% ובורסת שנגחאי בסין עלתה ב-0.3%.

 

מדד FTSE Straits Times בסינגפור ירד בבוקר ב-1.6% מה שמכניס את השוק לטריטוריה דובית. שוק דובי הוא שוק שרושם 20% ירידה לעומת השיא הקודם. המניות בסינגפור - מרכז סחר בסחורות - נמצאות תחת אש על רקע כלכלתה המדשדשת של סין ואקלים עסקי חלש המזיק למחירי הסחורות. מוקדם יותר היום פרסמה סין כי רווחי הייצור נפלו ב-8.8% לעומת השנה שעברה. חברות הרשומות בסינגפור מתחום ההנדסה הימית והסחורות הובילות את הירידות. חברת נובל (Noble Group) השילה בבוקר 2.2% מערכה.

 

ברקע המסחר

בין המוקדים השבוע בניו יורק, המתנה לדו"ח התעסוקה שיתפרסם בשישי הקרוב. שיפור בשוק התעסוקה הוא אחד התנאים המרכזיים שהציב הפדרל ריזרב להעלאת ריבית, ועל פי המספרים המשופרים שיצאו ממרבית הדוחות שיצאו מאז תחילת 2015, נראה כי תנאי זה מתקיים. ואולם, שינוי דרמטי לרעה בדוח הקרוב יפגע קשות בסיכוי להעלאת ריבית עד סוף השנה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בדלנים במחוז קטלוניה בספרד זכו בבחירות לממשלה המחוזית. תוצאה זו עלולה להטיל את ספרד אל תוך אחד מהמשברים הפוליטיים העמוקים ביותר שידעה בשנים האחרונות על רקע עלייתה של ממשלה בדלנית באחד מהמחוזות העשירים ביותר שלה. הבדלנים בקטלוניה (שבירתה ברצלונה) רוצים להכריז על עצמאות בתוך 18 חודשים, ואולם החוקה הספרדית אוסרת במפורש על התנתקות של חבל ארץ מהמדינה, כך שכרגע תוכנית ההתנתקות של קטלוניה היא תיאורטית בלבד.

 

ביפן משקיעים בוחנים מחדש עד כמה מציאותיות הציפיות להקלה כמותית נוספת בידי הבנק המרכזי במדינה. מה שתורם למכירות בטוקיו. כך על פי סויצ'ירו מונג'י, מנהל מחקר כלכלי בדייווה השקעות (Daiwa Investments).

 

ביום שישי עלו המניות ביפן ב-1.8% על רקע הציפיות להקלה כמותית נוספת לאחר פגישתו של נגיד הבנק המרכזי קורודה עם ראש ממשלת יפן שינזו אבה כדי לדון במצב הכלכלה. "הרכישות ביום שישי כנראה לא מבוססות על הנחות משמעותיות שהם יפעלו. יש כאלו שאומרים שעליהם לפעול משום שהבורסה בירידה", אמר מונג'י למרקט ווטץ'.

 

כלכלתה של יפן מקרטעת ומביאה כלכלנים לפקפק ביכולתו של אבה ותוכניתו הכלכלית להצליח. ביום חמישי שעבר אמר אבה כי בכוונתו להגדיל את גודל הכלכלה בחמישית מגודלה, אולם לא ציין בדיוק כיצד או מתי בכוונתו לעשות כן. הכלכלנים סקפטיים לגבי הצהרה זו.

 

פרסום נתוני מאקרו בארה"ב

מדד המחירים לצרכן הפרטי (ללא אנרגיה ומזון) לחודש אוגוסט עלה ב-0.1%, בהתאם לצפי לאחר עלייה דומה ביולי. בדומה למדד המחירים העיקרי המלמד על רמת האינפלציה, מדד זה בוחן את עליית המחירים בשווקים, אלא שהוא מתמקד בצרכן הפרטי ואינו כולל מוצרים המכוונים לצרכן הסיטונאי למשל. הדבר בא לידי ביטוי בשמו הרשמי של המדד, Personal Consumption Expenditures - SPE, בניגוד למדד האינפלציה המרכזי, Cnsumer Price Index – CPI. המדד עלה ב-0.35 ב-12 החודשים האחרונים. מדד הליבה, המשקף את העלייה במחירי האנרגיה והמזון עלה בשיעור של 1.3%.

 

ההוצאה הצרכנית לחודש אוגסט עלתה ב-0.4% בחודש אוגוסט לעומת הצפי שעמד על עלייה של 0.3%, לאחר עלייה דומה בחודש יולי. ההכנסה הפרטית לחודש אוגוסט עלתה ב-0.3%.

 

נדל"ן למגורים במגעים למכירה בחודש אוגוסט: הצפי עומד על עלייה של 0.4%, לאחר עלייה של 0.5% בחודש יולי. מדד זה בוחן את השינוי בשיעור בתי המגורים בשלב אחרון לפני חתימת הסכם מכירה.

 

חברות במרכז

מנית אבן קיסר, יצרנית משטחי הקוורץ, צנחה במהלך המסחר בנאסדק בכ-17%. זאת, על רקע התפטרותם של שני דירקטורים בימים האחרונים. לאחר ההודעה היום על התפטרותו על הדירקטור אבנר נווה, החברה עומדת כעת בדרישות הנאסד"ק שרוב הדירקטורים בהרכב הדירקטוריון יהיו בלתי תלויים. הדירקטור הקודם שהתפטר לאחרונה ב-17 לספטמבר הוא רם בלניקוב, שהיה דירקטור בלתי תלוי ולכן בעקבות התפטרותו נוצר מצב שמרבית חברי הדירקטוריון לא עמדו בדרישות. לאחר התפטרות בלניקוב 5 מתוך 10 דירקטורים עמדו בדרישות. 

 

יו"ר החברה מקסים אוחנה פרסם היום הודעה, שלפיה "החברה וההנהלה מפיקים תועלת מהויכוח ומהדיון המתנהלים כתוצאה מדעות שונות ומזוויות ראיה שונות של חברי הדירקטוריון. ההתפטרות האחרונה של שני הדירקטורים אינה משקפת חילוקי דעות באשר לניהול עסקיה של החברה או לסוגיות חשבונאיות או כל נושא אחר כביכול. כל חברי הדירקטוריון תומכים בהנהלת החברה ובאסטרטגיה הנוכחית ובטוחים בשיתוף הפעולה ביניהם כחברי דירקטוריון". לטענת החברה, התפטרותם של שני הדירקטורים נובעת היא בשל עניינים לא מהותיים והחברה ממשיכה לשמור על ממשל תאגידי יציב וראוי. 

 

לפני שבועיים פרסמה החברה באתר רשות ניירות הערך האמריקאי מצגת בתגובה לדוח של בית ההשקעות point Spruce שהאשים את אבן קיסר באוגוסט במכירת מוצרים שאינם עומדים בתקן מבחינת אחוז הקוורץ שהם מכילים, ומבחינת איכותו. בית ההשקעות מתמחה בהשקעות בפוזיוציות שורט.

 

חברת וודאפון, מפעילת שירות הסלולר השנייה בגדולה בעולם, הודיעה כי המגעים עם ליברטי גלובל על עסקה להחלפת שירותים הסתיימו ללא תוצאות. בחודש יוני הודיעה וודאפון כי היא מנהלת מגעים עם ליברטי גלובל - חברת הכבלים הגדולה באירופה - על עסקת החלפת נכסים. השלמת המהלך היתה מאפשרת לוודאפון למכור חבילות מובייל עם תכנים נרחבים, והיתה משפרת את מעמדה בתחרות מול המתחרות.

 

אלקואה הודיעה על כוונתה לבצע פיצול של החברה לשתי חברות נפרדות - האחת תמשיך להתמקד בפעילות המסורתית של האלומיניום תחת השם אלקואה והשנייה תתרכז בפעילות לתעשיית הרכב והחלל (שמה של החברה החדשה לא נמסר). המהלך צפוי לצאת לפועל ב-2016, ועם השלמתו יהיו שתי החברות ציבוריות. מנכ"ל אלקואה הנוכחי קלאוס קליינלד (Klaus Kleinfeld) יכהן כמנכ"ל החברה החדשה וכיו"ר אלקואה - שתנוהל בידי אדם שייבחר בהמשך.

 

נייקי חזרה למסחר לאחר קפיצה של 8.9% בשישי האחרון לרמת שיא של כל הזמנים - בעקבות פרסום דוחות כספיים מצויינים לרבעון הפיסקאלי הראשון. מתחילת השנה רשמה מניית נייקי עלייה של 30% - הביצוע הטוב ביותר של מניית דאו ג'ונס בתקופה זו.

 

ענקית הנפט רויאל דאץ' של (Royal Dutch Shell – RDS.A) דיווחה כי על אף שמצאה אינדיקציות לנפט וגז באחד משטחיה באלסקה, הסימנים לא היו מספקים על מנת להתקדם בקידוח. החברה לא תעבור לשלב הבא בקידוח והיא מוותרת בשלב זה על הפעילות באלסקה. ערכו של הקידוח האמור בספרי החברה עומד על 3 מיליארד דולר, עם התחייבויות עתידיות של 1.1 מיליארד דולר. ההחלטה תחייב את רויאל דאץ' של למחוק מספריה סכום לא ידוע בדוחות הרבעון הנוכחי.

 

טבע (ירדה ב-3.9%) קיבלה היום אישור לשיווק קופקסון 20 מ"ג ביפן. המוצר ישווק ביפן על ידי טאקדה, בהתאם להסכם שנחתם לפני כשנתיים וחצי בין החברות. על פי הערכות יש כ-20 אלף חולי טרשת נפוצה ביפן ובשוק כיום כבר יש תרופות של חברות מתחרות, כך שטבע לא צפויה לרשום הכנסות משמעותיות מהשיווק במדינה.

 

עוד בערוץ הכלכלה: איך הבורסות בעולם משפיעות עלינו?

 


פורסם לראשונה 28/09/2015 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים