דו"ח מעודד: ירידה בשיעורי סרטן השד בנשים בישראל
נתונים אחרונים של האגודה למלחמה בסרטן מגלים כי בשנים האחרונות חלה ירידה קלה בשיעור התחלואה והתמותה מסרטן השד. הסיבה: האיבחון המוקדם, הטיפולים המתקדמים, וכריתת השדיים המניעתית לנשים הנושאות את הגן למחלה
האם סרטן השד הולך ונכחד? נתונים חדשים של האגודה למלחמה בסרטן מגלים ירידה בשיעור התחלואה והתמותה מהמחלה, הנחשבת לסרטן השכיח ביותר בנשים. הסיבה לכך היא תוכניות הסקירה המוקדמות, כריתת שדיים מניעתית לנשאיות הגן למחלה והטיפולים המתקדמים.
מהנתונים עולה כי בשנת 2012 אובחנו בישראל 4,396 חולות חדשות עם סרטן שד חודרני, מהן 3,800 (86%) יהודיות, 367 ערביות (8%), ו-229 חולות אחרות (נוצריות וללא סיווג דת). סרטן השד הווה שליש מכלל הגידולים החודרניים בנשים בישראל.
קיראו עוד על ההתמודדות עם סרטן השד
חלית בסרטן השד? 11 החלטות קשות שצריך לקבל
מחקר: יותר שומות - יותר סיכון לסרטן השד
לא לדחות: חשיבות אבחון מוקדם סרטן השד
גילוי מוקדם - מפחית את התמותה
בשנת 2012 אובחנו 571 חולות חדשות עם סרטן ממוקד של השד, מהן 523 יהודיות (92%), 32 ערביות (6%), ו-16 חולות נוצריות וללא סיווג דת. השקת התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד על ידי האגודה למלחמה בסרטן ובשיתוף משרד הבריאות בשנות ה-90, העלתה את המודעות לחשיבות האבחון המוקדם, וכתוצאה מספר הנבדקות עלה וכן עלו שיעורי סרטן השד הממוקד .הוכח שגילוי מוקדם באמצעות תכנית סריקה מפחית את התמותה ומאפשר לשנות את מהלך המחלה. בשנת 2012, 65% מכלל החולות החדשות אובחנו עם מחלה בשלב מוקדם (ממוקד, או עם התפשטות מקומית בלבד), לעומת 58% מהחולות שאובחנו בשנת 2005.
עיקר התחלואה בסרטן שד הוא בנשים מעל גיל 50. 79% מהחולות החדשות היהודיות, ו- 60% מהחולות הערביות שאובחנו בשנת 2012 היו מעל גיל 50.
בשנת 2012 סרטן השד היה אחראי לכחמישית מכלל התמותה מסרטן בקרב נשים יהודיות וערביות. המגמות מורות על ירידה בשיעורי התמותה בקרב יהודיות מאמצע שנות ה-90 ובערביות שנת 2001. עיקר התמותה מסרטן שד נצפתה בגיל המבוגר. כ- 14% מכלל הנפטרות היו צעירות מגיל 50 .
סרטן השד - המחלה הממאירה השכיחה בישראל
סרטן השד הוא המחלה הממארת השכיחה בישראל. גושים בשד הם תופעה נפוצה אבל אצל מרבית הנשים (80%) הגושים הינם השפירים הינם כיסיות או כפי שהן מוכרות בשם - ציסטות.
אלו הם שקיקי נוזל שמקורם בבלוטות המייצרות את החלב. סוג שכיח נוסף של גושים שפירים בשד הוא הפיברואדנומה (FIBROADENOMA), המורכב מריקמה סיבית - בלוטית.
אם מגלים גוש בשד, אין לדחות את הביקור אצל הרופא. כל מימצא בשד מחייב בדיקה וחשוב לא לדחותה. ברוב המקרים, כאמור, אין מדובר בגידול ממאיר, אך במידה וכן, גילוי מוקדם הוא המפתח לריפוי. אגב, גם גברים עשויים לפתח סרטן שד, אולם השכיחות אצלם קטנה פי 100 מזו שאצל הנשים.
הסימנים שחשוב לא להתעלם מהם
ב-90 אחוז מן המקרים הסימן הראשון לסרטן הוא מישוש גוש בשד, אולם ישנם סימנים אחרים אליהם יש לשים לב. יש לחפש אחר שינויים במבנה השד, ובמיוחד אחר גושים, או תופעות אחרות, שלא הורגשו או נראו קודם לכן:
בשד
שינוי בצורה או בגודל.
ורידים מורחבים או בולטים.
גוש.
שקע או בליטה בעור.
גירוד עקשני שאינו חולף.
אי נוחות או כאבים (תופעה שאינה סימן שכיח).
בפטמה
הפרשה דמית או שקופה.
פריחה על הפטמה או מסביב לה.
פטמה ששקעה פנימה לאחרונה.
גוש.
בזרוע
נפיחות בזרוע העליונה.
נפיחות בבית-השחי.
כ-70% מהגידולים מופיעים בחלק החיצוני העליון של השד, הכולל גם את אזור בית השחי, אך כמובן יש לבדוק ביסודיות את כל אזור השד.
צפו בדיון באולפן ynet על ההתפתחות במאבק בסרטן השד: