יעלון משיב לפוטין: "לא מתאמים פעילות עם רוסיה"
פחות מיממה אחרי שנשיא רוסיה שלח מסר חריף לישראל בעקבות הירי הארטילרי של צה"ל לעבר מוצבים של צבא אסד, מבהיר שר הביטחון כי מדובר בתגובה ישראלית לגיטימית: "כשהאינטרסים שלנו מאוימים אנחנו פועלים"
"אנחנו לא מתאמים את הפעילות שלנו עם רוסיה". כך אמר היום (ג') שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בהתייחסו לדאגה שהביע לפנות בוקר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנוגע לתקיפות של ישראל על אדמת סוריה. במהלך סיור שערך ביישובי עוטף עזה נשאל השר יעלון אם הירי הארטילרי שביצע צה"ל שלשום לעבר מוצבים של צבא אסד כתגובה לזליגת ירי מסוריה תואם עם מוסקבה. על כך השיב שר הביטחון כי "ראש הממשלה הבהיר לנשיא פוטין שאנחנו לא מתערבים במי יהיה, מי ישלוט, אסד, לא אסד. אנחנו לא נכנסים לדיון הזה בכלל".
יעלון אמר עוד בהקשר זה כי "יש לנו אינטרסים, וכשהם מאוימים אנחנו פועלים ואנחנו נמשיך לפעול, וזה הובהר גם לנשיא רוסיה, והנה התוצאה: בחג פעלנו ונמשיך לפעול נגד כל הפרה או פגיעה באינטרסים שלנו שאני מזכיר אותם - מי שמנסה להפר את ריבונותנו נפגע בו, מי שינסה להעביר אמצעי לחימה מתקדמים לגורמי טרור, בדגש על חיזבאללה, אנחנו נפגע בו ומי שינסה להעביר אמצעי לחימה כימיים לגורמי טרור, או חיזבאללה, אנחנו גם נפגע בו".
פוטין, שנשא אתמול נאום פרו-אסד בעצרת הכללית של האו"ם, אמר הלילה בשולי הכנס כי רוסיה "צריכה לכבד את האינטרסים של ישראל" שנוגעים לסוריה, אך מודאגת מהתקיפות האוויריות שלה במדינה. הוא הוסיף כי התיאום בין המדינות בנושא המאבק בטרור יהיה מפקדי הצבא, ללא צורך בהקמת גוף דו-צדדי. פוטין אמר את הדברים בתדרוך כתבים לאחר שנפגש בארבע עיניים עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו יצא בצהריים לניו יורק לקראת נאומו בעצרת האו"ם ביום חמישי. עם עלייתו למטוס התייחס ראש הממשלה לסוגיה הסורית ואמר כי "בנאומי אתייחס כמובן גם למדיניות שלנו מול סוריה והסכנות בגבולנו הצפוני". הוא ציין כי הסכם הגרעין שעליו חתמו המעצמות עם איראן יקבל התייחסות בנאומו.
לדבריו, "בכל פעם שאני נואם באו"ם אני מרגיש זכות ואחריות גדולה לומר את האמת בפני העולם למען אזרחי ישראל, למען מדינתנו. העולם צריך לדעת מה חשים אזרחי ישראל אחר הסכם הגרעין עם איראן ולמה אנחנו מצפים מהקהילה הבינלאומית בעקבות הסכם זה". מאוחר יותר צייץ נתניהו בטוויטר ממטוסו דברים דומים: "יש לי זכות גדולה ואחריות לספר את האמת לעולם למען הנושא הישראלי".
"הנוכחות הרוסית והאיראנית רחוקה מאיתנו"
שר הביטחון אמר עוד במהלך סיורו ביישובי עוטף עזה כי "בגבול הצפון, בסוריה, לא שקט כבר ארבע שנים. אף על פי כן אנחנו מצליחים להרחיק את האיום הזה מעל תושבי רמת הגולן, תושבי הצפון. הייתה מה שנקרא זליגה של שני פגזי ארטילריה בחג במסגרת קרב שמתנהל בין צבא סוריה לבין המורדים. אנחנו מנהלים מדיניות מאוד ברורה. אנחנו בעניין זה לא סובלניים לשום הפרת ריבונות כלפינו. מיד הגבנו והשמדנו שני קני ארטילריה סוריים".
בהתייחסו למעורבות הרוסית על אדמת סוריה אמר יעלון כי "יש התפתחויות אחרות גם בסוריה, כמו הנוכחות הרוסית והנוכחות האיראנית. כעת זה רחוק מאוד מאיתנו, זה בצפון סוריה, אבל גם פה הבהרנו לרוסים במקרה הזה, בעיקר במסגרת המפגש של ראש הממשלה נתניהו עם נשיא רוסיה פוטין, שאין לנו כוונה לוותר על היכולת שלנו להגן על האינטרסים שלנו, ואני מציע שלא יבחנו אותנו. אם מישהו חשב שבחג הוא יבחן אותנו, כן נגיב או לא נגיב על אותה זליגה, אז הנה הגבנו ונמשיך להגן על הקווים האדומים שלנו".
בנוגע למהומות בירושלים ובהר הבית אמר יעלון כי "בירושלים, לצערי, יש גורמים מתסיסים, כולל מקרב ערביי ישראל, התנועה האיסלאמית בעיקר וחלק מהפוליטיקאים שלהם, שסביב הר הבית מנסים לעשות הון פוליטי. יש גם גורמים אחרים שלצערי לא טומנים ידם בצלחת, כמו הרשות הפלסטינית עם ההסתה שלה בהקשר להר הבית כמקום רגיש. אנחנו בהר הבית שומרים סטאטוס קוו כבר לאורך שנים".
הוא הוסיף כי ""בהר הבית מי שפעיל ודוחף את הגורמים השונים לפרובוקציות נגד המבקרים יהודים ולא יהודים שעולים לבקר בהר, זה גם חמאס וגם התנועה האיסלאמית הערבית הישראלית בראשות שייח
ראאד סלאח. אנחנו בעניין הזה פועלים".
את יעלון ליווה בביקור ראש המועצה האזורית שדות נגב תמיר עידאן. יותר משנה אחרי סיום מבצע "צוק איתן" בעזה אמר שר הביטחון כי "ראשי היישובים כאן מדברים איתי על הביקוש של יותר ויותר תושבים לבוא ולגור כאן. מעבר לגדר, ברצועת עזה, חמאס ששולט ברצועה מורתע, מתמודד עם אתגרים פנימיים, גם מול גורמי דאעש כאלה ואחרים שלעתים יורים מהרצועה כדי להתריס נגדו".
עוד אמר יעלון כי "חמאס מתמודד עם אתגרים אחרים, ואנחנו מנסים בעניין הזה להשתמש לא רק במקלות אלא גם בגזרים, לאפשר הכנסת חומרי שיקום או סחורות אחרות כדי להניע כלכלה, כי אין לנו שום עניין שתושבי עזה יחיו תחת מצוקה. כל עוד הם לא מאיימים עלינו או לא פוגעים ביישובינו, אנחנו כמובן מאפשרים ואף מעודדים את זה. כך שאני מקווה שהמצב הביטחוני הנוכחי יימשך גם בשנים הבאות".