שתף קטע נבחר
 

שעות גמישות, הרחק מהבוס: כדאי לעבוד מהבית?

יותר ויותר עובדים במשק מצטרפים למעגל המועסקים בשלט רחוק לפחות בחלק מהזמן. מה אומרים המעסיקים שלא מחזיקים משרד? "יחסי עבודה מבוססים על עניין של אמון, ומה שחשוב זה התפוקה". ומה חושבים העובדים? "יש לי המון זמן לעצמי, אבל הזמינות לעבודה היא 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע". באילו ענפים זה בולט במיוחד, איך מוודאים שהעבודה מתבצעת והאם זה עלול ליצור תחושות של בדידות

לאחר שנים ארוכות של שירות סיזיפי כקצינה בצבא, לירן (36) מתרגלת בשנתיים האחרונות לאורח החיים החדש שלה, כשכירה בחברת ייעוץ אסטרטגי לחירום למשרדי ממשלה, העובדת בשלט רחוק מביתה. כאם לשלוש בנות, היא מוצאת בכך רק יתרונות. "יש לי המון זמן לעצמי ויכולת לתכנן את היום שלי", היא מספרת. "אני לא כבולה, לא לשעות ולא למשרד, אבל זמינה לעבודה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ומאמינה שהתוצרים הרבה יותר טובים".

 

כתבות נוספות על עבודה מהבית

 

לירן משקפת תופעה המאפיינת לא מעט שכירים במשק - העסקה בשלט רחוק, בכל הזמן או בחלק ממנו. ואכן, הנתונים מגלים כי יותר ויותר מעסיקים במשק מאפשרים לעובדים לעבוד מהבית: מסקר שערכה חברת עוקץ מערכות, המתמחה בשעוני נוכחות ופתרונות לניהול כוח אדם, עולה כי שיעור השכירים שעובדים מהבית לפחות פעם אחת בשבוע, טיפס בכ-7% במהלך השנתיים האחרונות. 

 


שיעור עובדים המועסקים מהבית

שיעור עובדים המועסקים מהבית
תחום 2012 2013 2015 שיעור שינוי - 2013-2015
ביטוח ופיננסים 2.9% 4% 4.5% 13%
היי-טק 4.6% 5.2% 5.6% 8%
מסחר באינטרנט 52.4% 58.2% 62.1% 7%
דפוס והוצאה לאור 3.9% 6.2% 6.8% 10%
פרסום 5.2% 7.9% 8.8% 11%
חשבונאות 2.9% 6.8% 7.1% 4%
עריכת דין 6.4% 9.7% 9.9% 2%
מסחר ושירותים 2.7% 3.4% 3.6% 6%
תעשיית המזון 0.2% 0.2% 0.2% -
תעשיית המתכת 0.3% 0.4% 0.4% -
ממוצע 8.15% 10.2% 10.9% 7%

הסקר כלל 211 חברות ועסקים ב-10 ענפים בולטים במגזר הפרטי, המעסיקים כ-7,500 עובדים. על מנת לאסוף את הנתונים, בוצע מיפוי לדפוסי היעדרות של עובדים שנתוני הנוכחות שלהם הצביעו על דפוס היעדרות קבוע, תוך הצלבת הנתונים עם נתוני המערכת הסלולארית באמצעותה מדווחים העובדים על שעות העבודה שלהם מרחוק.

 

הממצאים מגלים כי הענף בעל השיעור הגדול ביותר של עובדים המועסקים מהבית לפחות פעם בשבוע, הוא מסחר באינטרנט - בו נרשמה עליה של 7% בשנתיים האחרונות לכדי 62.1% מהעובדים. במקום השני והרחק אחריו נמצאים עורכי הדין, ש-10% מהם עובדים לעתים מהבית, ובמקום השלישי - ענף הפרסום עם 8.8% מהעובדים.

 

העלייה הגדולה ביותר בשיעור העובדים המועסקים מהבית נרשמה בענף הפיננסים - של 13%, לשיעור של 4.5% מהעוסקים בתחום. עליות בולטות נוספות נרשמו בענפי הדפוס וההוצאה לאור (10%), פרסום (11%) והיי-טק (8%).

 

היתרון למעסיקים: חוסכים בשטח המשרד

עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בעוקץ מערכות, סבור כי הסיבה לעלייה בשיעור המאפשרים לעובדים לעבוד מהבית, היא רצון לחסוך בהוצאות לצמצם את שטח המשרדים. "בעלי עסקים רבים משקיעים מאמץ רב לצורך הישרדות", הוא אומר. "החיסכון הדרמטי של אלפי שקלים בחודש לצד הפתרונות הטכנולוגיים המאפשרים עבודה מהבית - מניעים רבים לעשות זאת".

 

ואכן - החברה בה מועסקת לירן ויתרה על לחלוטין על משרדים ומעסיקה את כל העובדים בשלט רחוק. כיום, עבודתה נעה בין עבודה מהבית על הפרויקטים שלה בזמנים שנוחים לה, לבין פגישות עם הלקוחות בימים מרוכזים בירושלים או בתל אביב. "יש מקצועות שאין בהם צורך במשרד מסורתי ובעבודה משמונה עד חמש. זה ביטוי לקדמה הטכנולוגית; המשרד יכול להיות היום נייד, כלומר אפשר לעבוד מכל מקום עם הלפ-טופ והסלולארי, גם מבתי קפה ובדרכים".

 

צילום: ניצן דרור ואבי חי

צילום: ניצן דרור ואבי חי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אורח החיים שלה שונה כיום מאוד מזה שאפיין אותה עד לא מזמן; במשך 17 שנה היא שימשה כקצינה בצבא, כולל השעות ארוכות, הלילות, התרגילים והתורנויות. בעלה, איש היי-טק, נטל חלק בטיפול בבנות, אבל זה לא היה פשוט. "העבודה שלי היתה מאוד אינטנסיבית וסביב השעון, היא מפרטת. "כל הזמן היתי מחוץ לבית, לא ניהלתי לעצמי את לוח הזמנים והייתי מאוד לא עצמאית. יש לכך מחירים משפחתיים ואישיים, כי לא היה לי את החופש להתמקד בעצמי ובמה שאני רוצה לעשות".

 

"יש פה ענין אינדיבידואלי, של סדרי עדיפויות", היא מוסיפה. "אני מכירה קצינות שעובדות מהבוקר עד הלילה כי זה מה שעושה להן טוב. גם אני הייתי שם הרבה שנים ורציתי את זה, אבל האמהות שינתה לי את סדרי העדיפויות, לא ממקום של מגדר אלא ממקום שלי, של מה שחשוב לי. ואני רוצה להיות אמא ולגדל את הילדות שלי".

 

אמנם העבודה הנוכחית שלה מותירה בידה מרחב תמרון בניהול לוח הזמנים שלה, אבל היא לאו דווקא מוצאת את עצמה עובדת פחות, אפילו להיפך. "אני תמיד זמינה", היא אומרת. "גם בעשר בלילה אני בשיא המוטיבציה. מעולם לא ידעתי איך זה לסגור את היום בחמש, גם לא כשהייתי בצבא וגם לא היום. צריך לתת אמון בעובדים כי בשורה התחתונה, מה שחשוב זה התוצרים. אם עובדים עומדים ביעדים ויש להם אפשרות לעשות זאת מרחוק, אין סיבה שלא לאפשר את זה".

 

"לא מתאים לכל אחד"

איתי מרדיקס (36) נשוי + 2, בעלים של חברה לייעוץ פיננסי ומשכנתאות, גם בוחר שלא להחזיק משרד פיזי בימים אלו. במקום זאת הוא עובד מבתי קפה, או מקיים פגישות בבתי הלקוחות או במשרדיהם. "עד לאחרונה החזקתי במשרד חיצוני ואני רואה את עצמי חוזר בעתיד למשרד כי זה נכון לתהליך הגדילה, אבל כרגע אין לי צורך בזה", הוא אומר.

 

בין היתרונות הוא מציין בעיקר את הגמישות. "הרבה פעמים אני מקיים פגישות רק בתשע ועשר בלילה, כי הלקוחות מעדיפים שאגיע אליהם בערב, אחרי שהילדים הולכים לישון, ולא להיפגש בשתיים בצהריים במשרד במרכז תל אביב", הוא מסביר. "אשתי שכירה והמסגרות של הילדים לא תמיד חופפות ביניהן, אז לפעמים אני עובד במהלך היום בזמן שאני עם הילדים".  

 

מרדיקס. "מה שחשוב זה שיש תפוקות והעבודה נעשית" (צילום: אלבום פרטי) (צילום: אלבום פרטי)
מרדיקס. "מה שחשוב זה שיש תפוקות והעבודה נעשית"(צילום: אלבום פרטי)

מרדיקס מעסיק את נועה ישראל (24) בייעוץ משכנתאות וסטודנטית. ישראל, סטודנטית לחשבונאות ומזרח אסיה באוניברסיטת תל אביב, שמחה לגלות כבר בראיון העבודה כי מדובר בעבודה מהבית. "זה התאים לי מאוד כי זו עבודה גמישה שמאפשרת לי לשחק עם השעות ולעבוד לפעמים מהאוניברסיטה".

 

לרוב היא מעדיפה לעבוד בבתי קפה, גם כדי להמנע מבדידות וגם כדי להתרכז. "קשה לעבוד מהבית כי יש הרבה הסחות דעת", היא מספרת. "בנוסף, זה לא מתאים לכל אחד, צריך לדעת להיות עם משמעת עצמית, סדרי עדיפויות ויכולת ליישם לוח זמנים מסודר של המטלות לאורך היום. בנוסף, צריך לשים גבולות ולהגיד לעצמי 'עכשיו סיימתי יום עבודה ואני מתפנה לעיסוקים אחרים, אחרת אפשר להגרר בקלות.

 

מרדיקס מצידו, מקפיד לשלם החזר על עבודה בבתי הקפה. הוא מוסיף כי יש חסרונות, בעיקר בהיעדר יכולת לפקח על העובדים ולכמת את שעות העבודה עליהן הם מדווחים. "חיפשתי עובדים לא מעט זמן, כי קשה מאוד למצוא עובדים שהם גם טובים ושגם אפשר לסמוך עליהם שיהיו עצמאיים", הוא מציין. "עם זאת, אני חושב שיחסי עבודה מבוססים על עניין של אמון ומה שחשוב זה שיש תפוקות והעבודה נעשית".

 

"מאוד חשוב לי שלעובד יהיה את עצמאות שלו", הוא מוסיף. "הוא צריך ללמוד את החומר והעבודה, אבל קל מאוד לדעת את זה גם אם הוא לא נמצא בדלת ממול במשרד. יש הבדל בין עובד שמספק תפוקה, לבין מישהו שאני לא שומע ממנו ולא יודע מה קורה אתו. האינטראקציה הזו חשובה גם בשלט רחוק והיום יש מספיק אמצעים אלקטרוניים שמאפשרים לעשות זאת בלחיצה אחת".

 

עובדים מהבית? דאגו להחזר הוצאות

לדברי עו"ד דגנית לפידור זינגר, מומחית לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', המעסיק מחויב לספק לעובד מהבית את מלוא הזכויות הסוציאליות עבור השעות בהן הוא הועסק מהבית, כמו תשלום עבור ימי חופשה, דמי מחלה, הפרשות לקרן פנסיה והבראה.

 

עם זאת, בשונה מעובד שנמצא פיזית במקום עבודה - הסכמי העבודה אינם מסדירים בדרך כלל את כל מה שאינו קשור לשכר העבודה מהבית, כמו הוצאות על חשמל, טלפון ואינטרנט. "על פי הפסיקה והחוק, המעסיק מחויב אינו לשלם החזר עבור הוצאות שונות שחלות על העובד מביתו. לפיכך, מומלץ לדרוש החזרי הוצאות ייחודיות ולעגן זאת בהסכם כתוב".

 

בכל הנוגע להחזר בגין נסיעות עסקיות היא מסבירה, כי אם העובד צריך להגיע למשרדי החברה מדי פעם, על מעסיקיו לשלם לו החזר בגין הוצאות הנסיעה למקום העבודה וממנו - אלא אם הוסכם אחרת. אם מדובר גם בנסיעות לפגישות עסקיות - על העובד להסדיר זאת בחוזה חתום עם המעביד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים