האם היווצרות שדה מגנטי תאפשר בעתיד חיים על כוכבים אחרים?
מחקר חדש טוען כי בקרוב תגדל רשימת הכוכבים המקיימים תנאי מחייה אפשריים לאדם
ייתכן ורשימת כוכבי הלכת הראויים למחייה תגדל בקרוב. מדענים מאוניברסיטת וושינגטון טענו כי כוכבים עמוסי סלעים בעלי מסה נמוכה, יכולים להתאים למחיית אדם הודות לכך שיש להם שדה מגנטי. המחקר פורסם בכתב העת אסטרוביולוגיה ונערך באמצעות המעבדה הפלנטרית הווירטואלית של המכון האסטרוביולוגי של נאס"א.
בעבר היה נהוג לחשוב שכוכבים מסוג זה אינם יכולים ליצור שדה מגנטי בשל קרבתם לכוכב המארח שלהם, מה שמשאיר אותם פתוחים למטח עז של קרינה שיפריע להיווצרות החיים. כוכבים מסוג זה הם בדרך כלל בגודל של השמש ועד לעשירית מגודל השמש. ככל שהכוכב קטן יותר כך איזור החיים שבו קטן. החוקרים בדקו האם כוכבים מסוג זה לא מושפעים מכח הכבידה ומהקרינה הנוצרת מתהליכי הגאות והשפל, ומצאו כי תהליכים אלו מובילים דווקא להיווצרותו של שדה מגנטי המגן מפני קרינה.
קבוצת המדענים שחקרה את הנושא מצאה שהמתיחה והכיווץ של ליבת הכוכב הנגרמת ממסלולו סביב כוכב אחר, יכולה להוביל ליצירת שדה מגנטי. נודע גם כי במערכת השמש שלנו, התחממות תהליכי הגאות והשפל מובילים לפעילות על ירחו של צדק.
המחקר משלב מודלים של אבולוציה תרמית פנים פנלטרית, עם מודלים של אינטרקציות מסלוליות וחימום. הוא מסביר במידה מסוימת איך חימום הגאות של שכבות המעטפת בכוכב למעשה מקרר את ליבתו. קירור הליבה הוא שמוביל ליצירת שדה מגנטי בכוכב או סביבו. כל עוד הכוכב ימשיך לנוע במסלולו כך ישמר השדה המגנטי סביבו. שדה מגנטי יעיל במיוחד מפני קרינה. כמובן שישנם עוד תנאים אחרים לפיהם ניתן לקבוע האם כוכב ראוי למגורים, אבל הגנה מקרינה היא התחלה טובה.
התוצאות של המחקר מבטיחות אך החוקרים עדיין לא פענחו איך אפשר לפתור בעיות המתרחשות בכוכב כמו נגה, בו ההתקררות דווקא פוגעת בשדה המגנטי. לכן היעד הבא של החוקרים הוא בדיקת השדות המגנטים וניסיון לברר האם ניתן להתגבר על בעיה זו. כפי שדווח בעבר,
נאס"א משקיעה גם משאבים רבים בניסויים המדמים את התנאים על מאדים, במטרה לשלוח לשם צוות לשהות ארוכה, על מנת לבדוק את נושא תנאי המחייה על הכוכב. צפו בחלק מהניסוי כאן: