סרטן שחלות: למה כל כך קשה לאבחן את המחלה?
מאות נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השחלות, כ-75% מהן מאובחנות בשלבים מתקדמים למדי. למה כל כך קשה לגלות את המחלה שמכונה "המחלה הלוחשת" ולאיזה תסמינים חשוב מאוד לשים לב
בשיתוף אסטרהזניקה ועמותת ברכה
בישראל מאובחנות מדי שנה מאות נשים בסרטן שחלה. מעל לשליש ממקרי סרטן השחלה בישראל אחראיים גורמים גנטיים תורשתיים. מאחר שלמחלה אין סימפטומים בולטים, אצל מרבית הנשים היא מתגלה בשלבים מאוד מתקדמים.
קיראו עוד
המלצה לנשים: כירתו השחלות למניעת סרטן
הסימנים המחשידים שמבשרים: יש לך סרטן
אחרי הסרטן: איך מונעים מהמחלה לחזור?
גורם הסיכון הגנטי
סרטן שחלות הוא סרטן החמישי בשכיחותו בקרב נשים, והגורם הראשון לתמותה בין גידולי מערכת המין הנשית, זאת מאחר ומדובר באחד הסרטנים האגרסיביים ביותר. שיעורי התמותה הגבוהים מוסברים בחלקם על ידי הגילוי המאוחר של המחלה.
בישראל מאובחנות מדי שנה כ-350 נשים כחולות בסרטן שחלה, ומעל 75% מהנשים הללו מאובחנות כאשר המחלה נמצאת בשלבים מתקדמים. במידה שסרטן שחלות מאובחן בשלבים מוקדמים סיכויי ההישרדות לאחר חמש שנים הינם גבוהים.
גורם הסיכון המשמעותי ביותר בישראל לסרטן השחלה הוא נשאות של אחת משלוש המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2, המכונות כ"מוטציה היהודית". כינוי זה, מקורו בעובדה כי, השכיחות של מוטציה בגן ה-BRCA באוכלוסייה יהודית אשכנזית גבוה פי 10 מאשר באוכלוסיות אחרות בעולם.
בעוד בעולם ב-10% ממקרי סרטן השחלה מקורם גנטי, בישראל מאובחנות המוטציות הגנטיות בקרב 30% מהחולות.
"המחלה הלוחשת" - בגלל הגילוי המאוחר
סרטן שחלות מכונה ברחבי העולם 'המחלה הלוחשת', זאת משום שהסימפטומים של המחלה אינם בולטים בשלביו המוקדמים.
ישנן שתי סיבות עיקריות לקושי באיתור מוקדם:
1. התסמינים של סרטן השחלות שאינם ספציפיים למחלה ולרוב מיוחסים לבעיה במערכת העיכול או לבעיה גניקולוגית אחרת.
2. כישלון (עד כה), במציאת דרך לסקירת האוכלוסייה שתעלה באופן משמעותי את יכולת האיתור המוקדם. תסמיני המחלה כוללים תחושת נפיחות, כאב באגן, קשיים באכילה ותדירות גבוהה של מתן שתן.
למרות שמבוצעת עבודה מאוד נמרצת לאבחון מוקדם של המחלה, נכון להיום, אין פריצת דרך משמעותית בתחום זה.
לנוכח העבודה שבישראל יש מספר גבוה של חולות סרטן שחלה נשאיות של המוטציה, בהשוואה למדינות אחרות בעולם, חשוב מאוד להעלות את המודעות בקרב נשים ובני משפחותיהם למחלה, לתסמינים המקדימים ולדרכי המניעה והטיפול.
ביום ג' הקרוב יחל ב-ynet שבוע המודעות לסרטן שחלות תורשתי - בשיתוף החברה הישראלית לגינקולוגיה אונקולוגית ועמותת ברכה