שתף קטע נבחר

 

המחלה ששכיחה ביהודיות, אבל לא שמעתם עליה מספיק

ד"ר רוני פרומר שפירא מסבירה על 'הקשר היהודי' של סרטן שחלות תורשתי, האתגר הגדול בטיפול במחלה, ומדוע מדובר באחת מקבוצת הנשים האמיצות ביותר בישראל

בשיתוף אסטרהזניקה והחברה הישראלית לגינקולוגיה אונקולוגית

 

סרטן שחלה הוא אמנם לא הסרטן הכי שכיח בקרב נשים בישראל, אבל למחלה רלוונטיות גדולה מאוד, דווקא בארצנו הקטנה. גורם הסיכון המשמעותי ביותר בישראל לסרטן השחלה הוא נשאות של אחת משלוש המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA 2, המכונות כ"מוטציה היהודית".

 

כינוי זה, מקורו בעובדה כי, השכיחות של מוטציה בגן ה-BRCA באוכלוסייה יהודית אשכנזית גבוה פי 10 מאשר באוכלוסיות אחרות בעולם. בעוד בעולם בכ-10% ממקרי סרטן השחלה מקורם גנטי, בישראל מאובחנות המוטציות הגנטיות בקרב 30% מהחולות. למרות שלסרטן שחלות 'קשר יהודי', כמעט ולא מדברים עליו בישראל.

 

קיראו עוד

סרטן שחלות: "אל תחשבו שלכן זה לא יקרה"

הגן שכל אישה בישראל צריכה להכיר

"סרטן שחלות זו לא מחלה רק של נשים מבוגרות"

 

סרטן שחלות הוא גורם מספר אחד בתמותה בקרב כלל הסרטנים הגניקולוגיים והגורם החמישי לתמותה בקרב נשים על רקע סרטן. מידי שנה מאובחנות בישראל כ 330 חולות חדשות, כאשר אחת מכל 75 נשים נמצאת בסיכון לחלות במחלה.

 

לנשים עם מוטציה בגן BRCA יש סיכון של עד 50% לחלות בסרטן מסוג זה במהלך חייהן, והאבחון נעשה לרוב בגיל צעיר יחסית, בממוצע בגיל 56.

 

האתגר הגדול בטיפול במחלה

האתגר הגדול בטיפול במחלה קשור בזה שהאבחנה נעשית, כמעט תמיד כשהמחלה מאוד מתקדמת. הקושי בגילוי מוקדם נובע מכך שהסימפטומים של סרטן השחלות אינם בולטים בשלביו המוקדמים ואינם ספציפיים. על כן כ- 70% מהנשים מאובחנות בשלב מאוחר.

 

תסמיני המחלה כוללים תחושת נפיחות, כאב באגן, קשיים באכילה ותדירות גבוהה של מתן שתן. המחלה זכתה בעולם לכינוי "המחלה הלוחשת" בשל התסמינים היחסית שקטים שלה. למרות שמבוצעת עבודה מאוד נמרצת לאבחון מוקדם של המחלה, נכון להיום, אין פריצת דרך משמעותית בתחום זה.

 

מאחר שאבחון המחלה ה"לוחשת" קורה בשלב מתקדם, כאשר קיים כבר פיזור בטני, סרטן השחלה קשור גם בניתוח כריתה גדול מאוד שמבוצע לאחר האבחון, ובטיפולי כימותרפיה חוזרים ונשנים.

 

מרבית החולות מתמודדות גם עם רעילות הכימותרפיה- חולשה, שינויים במשקל, נשירת שיער ושינויים בתחושה בגפיים. עם גמר הטיפול הכימי המשלים ימשיכו המטופלות לתקופת מעקב שבה, לצד הניסיון לחזור לחיי שגרה, הן נדרשות להגיע לבדיקות מעקב במרפאות בית החולים, לבדיקות דם ובדיקות הדמייה.

 

הידיעה שקיים סיכון גבוה שהמחלה תחזור

חלק מהאתגר בניסיון לשוב לשגרת חיים מלאה היא הידיעה שקיים סיכון גבוה להישנות מחלה, גם לאחר השלמת מסכת הטיפולים הכירורגית והכימותרפיה. הישנות מחלה תקרה אף היא לרב בבטן ותוביל לכאבי בטן ולעיתים אף לחסימת מעי.

 

אבחנה של הישנות מחלה תביא לחידוש הטיפולים. שלבים אלה כרוכים בהתמודדות מתמדת עם חרדות- בין אם קיומיות או אלו הקשורות בסבל מהמחלה או מהטיפול, בחוסר הוודאות לגבי תוצאות בדיקות ה-CT להערכת התגובה לטיפולים המתחלפים ועם הצורך להמשיך לתפקד במערכת המשפחתית.

 

פעמים רבות אני חווה עם המטופלות את הדאגה ליכולת לשמר מסגרת חיים סדירה עבור המשפחה שבה המטופלת משמשת ציר מרכזי. המחלה משפיעה על פנים רבות בחיי האישה, בהם גם שאלות של דימוי גוף, של זוגיות ומיניות.

 

טיפול בקבוצת נשים אמיצה ביותר

הטיפול בחולות סרטן השחלות מעורר תחושת כבוד והערכה רבה כלפי קבוצת הנשים הזו, שכן מדובר באוכלוסייה מאוד מיוחדת ואמיצה. בסרטן שחלה, הסיכון להישנות המחלה גבוה מרגע אבחנת המחלה, כך שמרבית הזמן החולות מתמודדות עם מחלה פעילה.

 

לרוב ההתמודדות קורית לצד המשך פעילות כציר מרכזי בחיי המשפחה, לצד המשך חיים פעילים ויצירתיים. לכן, השאיפה העתידית בטיפול בסרטן השחלות היא להשיג טיפולים שיאריכו את החיים של החולות לצד שימור היכולת התפקודית.

 

ניסיון לשמר איכות חיים כשגרה, הן במימד של התפקוד הפיזי והן בתחושת הביטחון הרגשי. לכן, כשאני משתתפת בכנסים רפואיים בעולם, אני מרגישה שאני "יוצאת להילחם" בשביל להביא את התרופות והמחקרים הכי חדשים עבור קבוצת נשים מיוחדת זו.

 

הכותבת היא אונקולוגית בכירה ואחראית על שירות אונקולוגי -גינקולוגי במכון האונקולוגי במרכז הרפואי שיבא






פורסם לראשונה 06/10/2015 09:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המחלה ששכיחה דווקא בקרב יהודיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים