מיואשים ומרוששים: סיפורם של הפליטים שחוזרים לסוריה
אלפי פליטים סורים שלא מצליחים להגיע למערב נאלצים לחזור למולדתם המדממת. "אין לנו כסף, לא נותנים לנו לעבוד", הם מסבירים. האו"ם: "מדובר בכישלון בינלאומי". באוגוסט בלבד שבו לסוריה 3,853 פליטים
מלחמת האזרחים בסוריה עדיין רחוקה מסיום, אך אלפי פליטים שנמלטו מהמדינה מוכת הקרובות נאלצו לשוב אליה בחודשים האחרונים לאחר שלא הצליחו להגיע ליעדים הנחשקים באירופה. הסיבות לפניית הפרסה המסוכנת הן מגוונות וכוללות בעיות כספיות שלא מאפשרות לשלם למבריחים, אך לפעמים גם געגועים למולדת. חלק מאותם מהגרים הסבירו לנציגי האו"ם כי הם מתכננים למכור את רכושם בסוריה ולנסות לצאת לאירופה בשנית.
בחודש אוגוסט שבו לסוריה 3,853 פליטים, ובחודש יולי שבו אל המדינה המדממת 1,934 פליטים. עדנאן, בן 47, הוא אחד מאותם אנשים. עדנאן שוהה במחנה הפליטים של האו"ם בצפון ירדן מאז שברח עם משפחתו מסוריה, לפני כשלוש שנים. הוא מספר כי הסיוע שקיבלו עד כה מהאו"ם הופסק, בשל מחסור בתרומות. "אין לנו שום כסף", אומר עדנאן, שמסר רק את שמו הפרטי כדי לא להסתבך עם השלטונות הסוריים.
עדנאן ומשפחתו, שמונה 12 נפשות, ברחו ממחוז דראא שבסוריה ומאז הם חיים על שוברי מזון וללא כל הכנסה. גם ההרכב המשפחתי התערער כאשר שניים מבניו הצליחו להגיע לשבדיה, שניים אחרים נמצאים בטורקיה, והיתר בירדן. כשנשאל עדנאן על הסכנה שטמונה בחזרה לסוריה, הוא השיב: "פשוט אין לי ברירה". עדנאן ניסה להביא את שאר המשפחה לאירופה, אך המסע ליבשת הנכספת עולה אלפי דולרים. נוסף על התשלומים הללו צריכים המהגרים לשלם שוחד גבוה למבריחים, לממן כרטיס טיסה, ואף לשלם 400 דולרים לשם הנפקת דרכון חדש. בנתיים, הם לא יכולים לעבוד, שכן הם נחשבים לעובדים בלתי חוקיים, והם נאלצים להסתמך על תרומות.
מהגר אחר, חאלד בן 21, סיפר כי הוא מתגעגע לאימו וליתר המשפחה שלא הורשו להיכנס לירדן. "אם היו נותנים לאימא להגיע לירדן - לא הייתי חושב בחיים לחזור לסוריה", הוא מסביר.
סוכנות הפליטים של האו"ם הסבירה כי תופעת החזרה לסוריה, יחד עם ההגירה המאסיבית למדינות אירופה, מסמלת עד כמה המצב בלתי נסבל ב"מדינות הביניים" – אלו שגובלות עם סוריה ובייחוד לבנון, ירדן ומדינות צפון אפריקה. "זו בחירה מאוד מסוכנת של אנשים לחזור לסוריה. מדובר בכישלון בינלאומי", נמסר מהסוכנות.
בשבועות האחרונים הסוכנויות עומדת בפני קשיים כלכליים שמשפיעים ישירות על מצב המהגרים. הבעיות התקציב של "תוכנית המזון העולמית", למשל, השפיעה ישירות על חצי מיליון מהגרים בירדן.
בתוך כך, אלו שכן מצליחים לצאת מטורקיה ליוון נתקלים בקשיים רבים אחרים. רק היום (יום ב') מסר משמר החופים היווני כי הוא הציל קרוב ל-2,000 מהגרים מטביעה בסוף שבוע אחד.
משמר החופים הלובי דיווח בחמישה ימים האחרונים התגלו 85 גופות מהגרים שנשטפו לחוף. כמו כן, המשמר מסר כי הוא הצליח להציל 212 מהגרים מטביעה למוות.