שתף קטע נבחר

השטח בוער, גובה הלהבות לא עולה

הפלסטינים לא יוצאים בהמוניהם לעימותים, המהומות הן ב"מגרשי משחקים" מוכרים - אבל הרוגים נוספים עלולים לגרום לתבערה. המבחן: ביום שישי

 

 

האמצעים שנוקטת המשטרה בירושלים, לצד פעילות צה"ל ביהודה ושומרון, מביאים תוצאות, אם כי לא בקצב הרצוי. השטח עדיין בוער, אבל גובה הלהבות אינו עולה. לעת עתה זו אינה התקוממות עממית - זה עדיין נשאר בגדר טרור עממי. ההמונים לא יוצאים לרחובות, רק עשרות ולעתים מאות פלסטינים יוצאים להתעמת עם כוחות הביטחון במקומות מועדים ומוכרים.

 

במערכת הביטחון מכירים את המקומות האלו, שהם בעיקר באזורי קו התפר שבין שכונות או אתרים יהודיים לבין שכונות וכפרים פלסטינים. "מגרשי משחקים", קראו לזה בסרקזם במערכת הביטחון בזמן האינתיפאדה הראשונה, ואכן "מגרשי המשחקים" האלו - גם בירושלים וגם ביהודה ושומרון - פעילים מאוד בימים האחרונים.

 

ניכרת תעוזה רבה יותר של צעירים פלסטינים היוצאים להתעמת, אבל כמעט שאין שימוש בנשק חי מצידם. התפתחות מעוררת דאגה ב-48 השעות האחרונות הייתה מותם של הצעירים שלפי טענת הפלסטינים נורו על ידי חיילי צה"ל. בטול כרם אין ספק כמעט שהצעיר הפלסטיני היה אחד מראשי המסיתים שנפגע מאש צה"ל. לגבי הנער הפלסטיני בן ה-13 שנפגע בבית לחם טרם ברור מה קרה, אבל אפשר להניח שאכן אש נורתה במקום.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

התבערה לא מתפשטת בשטח, בינתיים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התבערה לא מתפשטת בשטח, בינתיים(צילום: רויטרס)
 

בצה"ל סבורים שהמצב בינתיים בשליטה. יש עדיין יידויי אבנים ובקבוקי תבערה בצירים, אבל בכמות פחותה משהייתה לפני יומיים-שלושה. הרשות הפלסטינית החלה לפעול על מנת להרגיע את הרוחות, כולל בהתבטאויות שמטרתן דומה. התיאום בין כוחות צה"ל למנגנוני הביטחון הפלסטינים מתנהל כסדרו וללא הפרעות, וזו אחת הסיבות לכך שהתבערה בשטח אינה מתפשטת.

 

אלו שמנסים להסלים בכל כוחם הם חמאס, הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני וארגונים עזתיים אחרים. ואמנם, רוב הצעירים המתעמתים עם השוטרים וחיילי צה"ל בירושלים משמיעים סיסמאות של ארגונים אלה. גם המחבלים שהודו ברצח בני הזוג הנקין ודבר מעצרם הותר הערב לפרסום שייכים לחוליית חמאס משכם.

 

החידוש הוא שדובר הרשות הפלסטינית אמר בפה מלא שלרשות אין עניין באינתיפאדה שלישית - ובכך הוא מציג עמדה המנוגדת באופן קוטבי לעמדה של חמאס והארגונים האיסלאמיסטיים שקוראים בגלוי לאינתיפאדה שלישית. ייתכן שהשיחה בין מזכ"ל האו"ם באן קי מון לבין אבו מאזן אמש הניעה את אבו מאזן לרדת מהגדר, והדבר ניכר גם בפעילות המנגנונים שלו וגם בהצהרת דוברו. עם זאת, מנגנוני הביטחון הפלסטינים משתדלים לפעול בפרופיל נמוך ולא להתעמת בגלוי עם ההמון. את זה הם משאירים לחיילי צה"ל.

 

התפתחות מדאיגה שבעיקר מכבידה על צה"ל היא הפרות הסדר האלימות

מצד יהודים שהחלו למעשה במוצאי שבת ונמשכו ביומיים אלו. פורעים יהודים עקרו מאות שתילי זית פלסטינים ברחבי הגדה, וזאת בתקופה רגישה במיוחד - תקופת המסיק. העניין הזה מתסיס את תושבי הכפרים הפלסטינים. בנוסף, עלו מתנחלים ליישוב חומש שפונה ב-2005 והושלכו אבנים בצירים על ידי יהודים, שמאחת מהן נפגע מושל ג'נין.

 

הפעולות האלו יוצרות שתי בעיות. האחת - הן מחייבות את צה"ל להקצות כוחות רבים למנוע חיכוך בין פורעים יהודים לפורעים פלסטינים. שנית, הן מתסיסות את השטחים הפלסטינים, בעיקר הכפריים, שנמצאים בחיכוך מתמיד עם היישובים היהודים ביהודה ושומרון.

 

המבחן יהיה בימים הקרובים, ובעיקר ביום שישי הקרוב, אז יתברר אם פעולות ההרגעה שנעשו גם בשיחות עם אנשי וואקף, ירדן והרשות הפלסטינית בנוגע להר הבית יישאו פרי וההסתה בעניין זה תרד. הערב מתכנס הקבינט הביטחוני וייתכן שיינקטו אמצעים נוספים, אם כי ראשי מערכת הביטחון ובכלל זה צה"ל והשב"כ, ממליצים שלא להעלות את רף הפעילות בשטח מעבר למה שהוא כעת. ההערכה היא שאם לא יהיו הרוגים נוספים מקרב הפלסטינים אפשר יהיה "להכיל" גם את גם הטרור הנוכחי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עימותים במקומות קבועים
צילום: AFP
מומלצים