החגים נגמרו: כך תחזרו לשגרת אימונים ותזונה בריאה
במהלך החופש והחגים יש הרבה ארוחות חגיגיות העשירות במאכלים שאנחנו לא אוכלים ביום יום והרבה פחות הזדמנויות לפעילות גופנית, מה שעלול לגרום לעלייה במשקל ויציאה משגרת אימונים. איך להצליח לחזור לסדר יום בריא?
"תקופת החגים" מוציא מפוקוס: שבועות ארוכים של הרבה יותר הזדמנויות לאכילה והרבה פחות הזדמנויות לעשות ספורט, יציאה משגרת עבודה, שעות שינה לא סדירות, אירועים, משפחה ומה לא.
כך שרבים עלו במשקל בתקופת החגים, וכמובן יש כאלו שלא, יש כאלו ששמרו על מסגרת אימונים ויש כאלו שבכלל לא. מה שכן, יציאה משגרת אימונים ותזונה בשביל אדם מהישוב זה עניין מורכב.
אז איך חוזרים לשגרה? מדובר בתהליך לא פשוט ומצריך כוח רצון, כי היציאה משגרה גורמת לנו להישאב בקלות להרגלים הפחות טובים שלנו. כמו המשפט הלועזי: "ההרגלים הרעים הם כמו מיטה נוחה: קל מאוד להיכנס וקשה מאוד לצאת".
חוזרים להתאמן
בלי תירוצים: אימון כושר עם הרהיטים שיש בבית
בלי חדר כושר: 7 תרגילים לחיזוק הרגליים
אימון בריא: מה לאכול לפני ואחרי פעילות גופנית
ככה תצליחו לחזור לשגרה
החלטה! בלי החלטה עם תכנית עבודה לחזרה לשגרה יהיה לכם קשה להניע בחזרה את התהליך. תגדירו שוב מהם היעדים שלכם ורשמו אותם. היעדים צריכים להיות שפויים.
הרגשה טובה. תזכרו איך הרגשתם טוב שכשהייתם בתהליך שגרת אימונים וכשאכלתם טוב ובריא, ושבעצם זה לא היה כזה מסובך.
תזונה בריאה
1. דיאטת כאסח או צומות - על תענישו את עצמכם על החריגות בתקופת החגים עם דיאטות כאסח. זה מהלך קיצוני שלא משיג את המטרות. אין מה לעשות, זה לא עובד בטווח הזמן הבינוני-ארוך. כמה ימי צום לא באמת יגרמו לירידה במסת השומן, אלא יותר לאיבוד שריר ונוזלים.
2. התארגנות מראש. זה קצת טכני ונשמע מעצבן, אך זה המפתח להצלחה אחרי תקופה של יציאה מהמסלול.
זה מתחיל בקניות בסופר או בחנות טבע ובארגון המלאי בבית. להצטייד לעבודה ולאימונים עם אוכל שהוכן במעוד מועד. לתכנן שעות אכילה קבועות ומסודרות. גם אם אוכלים בחוץ לדעת איפה ומה אוכלים. זה יחסוך לכם בהמשך זמן התעסקות בנושא אוכל.
3. נהלו יומן אכילה. רישום יומי של כל מה שנכנס לנו לפה הוא כמו מראה, זה יעזור לכם להיות מודעים יותר למה שנכנס לפה להבחין במעידות, בדרך לתזונה טובה יותר. רשמו את שעות, מיקום וכמות האוכל.
4. מתכונים חדשים. יש הרבה אתרים שמציעים מתכונים חדשים, טעימים ומופחתי קלוריות. זה הזמן לרענן את ספר המתכונים.
5. לא לדלג על ארוחות. הקפידו על לפחות שלוש ארוחות: ארוחות בוקר, צהריים וערב. ואולי משהו קטן בין לבין.
6. העדיפו פחמימות ודגנים מחיטה מלאה אשר יגבירו את תחושת השובע וישמרו עליו לאורך זמן. המשמעות היא שתרגישו פחות רעבים ותוכלו להסתפק בכמויות קטנות יותר כדי לשבוע.
פעילות ספורטיבית
1. גם אם אתם מתאמנים רוב הזמן באופן סדיר "תקופת החגים" כמו תקופות אחרות בחיים יכולות להוציא אתכם מאיפוס ולפגוע בשגרת האימונים. גם בנושא האימונים יש לקבוע מטרות ולתכנן תכנית האימונים לתקופה הקרובה.
2. כדי להניע את התהליך תזכרו בתחושה ובתוצאות מהאימונים בעבר: התוצאות שמגיעות, ירידה במשקל, תחושה ומראה חיוני, שמשפיע גם על תחומים אחרים בחיינו. אנחנו רוצים לחזור למקום הזה.
3. שריינו "זמן ספורט" ביומן לפעילות ספורטיבית והתייחסו לשעות אלו כאל זמן קדוש. באותו היום הכינו את תיק הציוד הנדרש במעוד מועד.
4. תרשמו לתחרות ריצה, משחה או רכיבת אופניים למשל. זה יחייב אתכם להתאפס ולהתחיל להתכונן.
5. קבעו אימון עם פרטנר, חברים או מאמן אישי, והנה אתם כבר מחויבים. אם מתאפשר, אימון אישי הוא כלי שמגביר את המחויבות והמוטיבציה, כן גם בגלל שאתם משלמים.
אז זהו נגמרו התירוצים, שחררו את מסך המחשב, הנייד או הטלוויזיה, קומו מהכיסאות, וצאו לאימון. בעולם המודרני שמעודד אותנו לבצעה פחות פעילות גופנית והאוכל רודף אחרינו בכול מקום צריך כמה הרגלים טובים גם בתקופות של יציאה משגרה כמו תקופת חגים או אירועים.
המבחן האמתי והלא פחות חשוב, זה לדעת לחזור למסלול הבריאותי אחרי, ולהמשיך בדרך שבחרנו כאורח חיים בריא ופעיל.
ליאור מני הוא מומחה לתזונת ספורט. תזונאי ספורט של בריכת גורדון ושל נבחרת ישראל בכדורגל