במועמדים לפרס נובל לשלום: מרקל וגינקולוג
עונת הנובל החלה אמש עם ההכרזה על הזוכים בפרס נובל לרפואה, אך את מרב תשומת הלב תופס נובל לשלום. קנצלרית גרמניה מובילה בהימורים בשל טיפולה במשבר הפליטים, אך לרוב קשה לחזות את הזוכה. מי עוד מועמד?
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בחנו עצמכם: מה אתם יודעים על פרסי הנובל?
הזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2015 יוכרז ביום שישי הקרוב. על פי כמה סוכנויות הימורים, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל נחשבת למועמדת מובילה במרוץ אחר הפרס היוקרתי בשל טיפולה במשבר הפליטים הקשה באירופה, החמור ביותר ביבשת מאז מלחמת העולם השנייה.
מועמדים נוספים לזכות בפרס נובל לשלום הם: הכומר מוסי זראיי מאריתריאה, שנודע בעולם בסיוע שהוא מעניקים לפליטים; העיתון הרוסי "נובאייה גאזטה" שנודע בקידום זכויות אדם ודמוקרטיה ברוסיה ובביקורתו החריפה כלפי הקרמלין והנשיא ולדימיר פוטין. העיתון הוקם בשנת 1993 על ידי השליט הסובייטי מיכאיל גורבצ'וב, חלק ממנו מכספי זכייתו שלו בפרס נובל לשלום; ד"ר דניס מקווגי מקונגו, פעיל למען זכויות נשים שטיפל בנשים שהיו קורבנות לתקיפה מינית; האפיפיור פרנסיסקוס, שלטענת רבים מוביל מהפכה שקטה בכנסייה והיה מועמד מוביל לזכות בנובל לשלום בשנה שעברה; שרי החוץ של איראן וארצות הברית מוחמד ג'וואד זריף וג'ון קרי, בהתאמה, שהיו מאדריכלי הסכם הגרעין ההיסטורי בווינה שנחתם בין הרפובליקה האיסלאמית לבין שש המעצמות; נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס ומנהיג מחתרת FARC טימולאון חימנז, שהודיעו לא מזמן כי יחתמו על הסכם שלום בתוך חצי שנה ובכך ישימו סוף למלחמת האזרחים הארוכה ביותר שידעה דרום אמריקה, מאז 1964, ושגבתה את חייהם של 220 אלף קולומביאנים.
ב-2014 הוענק הפרס לנערה הפקיסטנית ולפעיל זכויות ילדים הודי
בשנה שעברה זכו בפרס נובל לשלום הנערה הפקיסטנית מללה יוספזאי ופעיל זכויות הילדים ההודים קאילאש סאת'יארטי. מללה הגיעה לתודעה העולמית בזכות מאבקה למען חינוך לנערות, בייחוד באזורים מוכי מלחמה, ונגד ארגון הטליבאן. בשנת 2012 הצמיד מתנקש של הטליבאן רובה לראשה של הנערה הפקיסטנית ולחץ על ההדק, משום שרצתה ללכת לבית הספר. היא נפצעה בראשה ובצווארה, אך לא נשקפה סכנה לחייה. סאת'יארטי נודע בעולם כמוביל תנועת המחאה בהודו נגד העסקת ילדים מאז שנות ה-90. שנה קודם לכן הוענק פרס נובל לשלום ל"ארגון לאי הפצת נשק כימי" על מאמציו הנרחבים להשמיד את הנשק הכימי בעולם.
רשימת המועמדים לפרס נובל לשלום חשאית, אך מדי שנה דולפים ממנה כמה שמות על ידי אנשים או ארגונים שמנסים לקדם את המועמדים שלהם.
מרקל מוזכרת כמועמדת המובילה לזכות בפרס נובל לשלום על רקע העובדה שהרשויות בגרמניה מצפות לקלוט עד סוף השנה 1.5 מיליון מבקשי מקלט, הרבה מעבר להערכתם המוקדמת - בין 800 אלף למיליון. "אנגלה מרקל הייתה די מרשימה בלקיחת מנהיגות ובהבעת קול מוסרי ברור", אמר כריסטיאן ברג הרפוויקן, מנהל מכון המחקר לשלום באוסלו (PRIO), לעיתון "בילד" הגרמני. הרפוויקן מפרסם מדי שנה את תחזיות הזכייה שלו לפרסי נובל וזוכה לאזכורים רבים בתקשורת העולמית, אם כי עד כה הוא מעולם לא "פגע" בתחזיותיו.
פרס נובל לשלום מוכרז ומוענק באוסלו, הבירה הנורבגית, לפי צוואתו של אלפרד נובל. אף אחד לא יודע מדוע הוא רצה כך. ייתכן שהדבר קשור לעובדה כי בזמן שהיה חי, נורבגיה ושבדיה היו לישות מדינית מאוחדת. הפרס הכספי שמקבל הזוכה בפרס היוקרתי עומד על כ-1.1 מיליון דולר.