עוזרים לילדים: 5 שיטות לשיפור הזיכרון
עם קצת יצירתיות והרבה הומור ילדים יכולים ללמוד ולזכור דברים בצורה מהנה והרבה יותר יעילה. אז איך הופכים חומר משעמם למצחיק? ואיזו טכניקה מסייעת לזכור שמות ומקומות?
כך תעלו את הערך העצמי של הילד ב-7 צעדים
5 טיפים לשיפור הזיכרון והלמידה באופן מיידי למבוגרים וגם לילדים:
1. הכל מחובר
חלק חשוב במוח שלנו מוקדש לחיסכון אנרגיה ואכסון - כל מה שהמוח קובע כלא חשוב, לא רלוונטי או חסר תועלת, עתיד להישכח. הדרך הטובה ביותר להערים על המוח ולהובילו לחשוב שהמידע החדש הוא חשוב, היא לחבר אותו למידע חשוב אחר שאנחנו כבר יודעים.
דוגמה: בזמן חינוך נושא ההיסטוריה, אפשר לקשר אירועים היסטוריים לחוויות שהם חוו בעצמם, או לספר להם בצורה שמחברת את הקונספט של השיעור למקרה שכבר מוכר וזכור היטב.
2. המוח מדגיש חידוש
הסיבה שילדים לומדים כל כך מהר היא שכל אירוע חדש הוא ייחודי עבורם. המוח שלנו זוכר כל מה שאבסורד ומוזר, לכן כדאי להגיש ידע חדש בצורה מצחיקה או מגוחכת. דברים שבמציאות הם לא סבירים (כמו דימוי תמונה של חזיר מעופף או איש עם 14 ידיים) הופכים לעוגנים טובים ביותר שהמוח קולט בקלות. עם קצת יצירתיות, אפשר להסביר כל נושא בצורה מגוחכת כזו שתורמת לזיכרון.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
דוגמה: אפשר להפוך קונספט יבש כמו חוקי הפיזיקה למשהו מצחיק כגון פיל עצלן שראינו בגן החיות (תזכרו את הטיפ הראשון) שרוצה רק להישאר על הספה בסלון שהוא כבר נח עליה, או הכלב של המשפחה שאף פעם לא רוצה להפסיק לרוץ אחרי שהוא כבר התחיל. הרבה יותר מענין לילד להבין שגוף שנמצא בתנועה רוצה להישאר ככה, וגוף במצב נייח רוצה להישאר באותו מצב.
3. נצלו את היתרון של הזיכרון החזותי
המוח שלנו למד לתעדף מידע חזותי. על ידי יצירת סמלים חזותיים לייצוג דברים שאנחנו רוצים לזכור, נוכל להפעיל את מה שנקרא "אפקט עליונות תמונה" ויותר סביר שנזכור. מכיוון שלילדים יש יכולת דימיון חזקה מאוד, ניתן בקלות להסביר מושגים באופן חזותי (כמו החברים שלנו, הפיל העצלן, וכו') ולעזור לילדים לדמיין סיטואציות ויזואליות שמסבירות אותם.
דוגמה: אפשר לזכור את השם של אדם הנקרא ״שחר״ על ידי כך שנדמה אותו רץ כל בוקר מוקדם לפני עלות השחר. טכניקה זו מאוד עוזרת לילדים לזכור שמות של גופים בהיסטוריה.
4. כל הזדמנות היא הזדמנות ללמידה
הרבה פעמים אנו מפרידים בין למידה או עבודה לבין משחקים. לילדים, כל הזדמנות שמושכת את תשומת לבם, היא הזדמנות נפלא ללמידה ולחיבור לידע הקיים שלהם.
אפילו הנינטנדו יכול לגרום לילדים להבין את הגאומטריה או ההיסטוריה בצורה יותר מושלמת. אם אנחנו רק מנצלים אותו מספיק טוב, זה מביא אותנו לסעיף הבא.
5. לשחק במקום להרצות
ישנם המון כיוונים להגיע להבנה אבל הרצאות היא אחת הגרועות. במקום הרצאה, עדיף להשתמש במשחקים, כפי שנאמר מוקדם יותר. אבל איך יודעים שהילד באמת הבין? אפשר להחליף מקומות, ולתת לילד ללמד אותנו.
בקשו מהילדים שלכם להסביר איך דברים עובדים, למה הם בנוים כך, או איך הם יודעים לעשות משהו בצורה זו או אחרת. כשילדים מסבירים במילים שלהם, זה גם מחזק להם את הידע ואת הביטחון העצמי ונותן לכם אפשרות לוודא שהם באמת מבינים. דוגמה: שאלה כגון, למה כלבים בגן נראים כל כך שונים, יכול להתחיל שיחה אל האבולוציה ועל הגנטיקה, ולעורר סקרנות והתרגשות.
ישנן המון שיטות שכולנו יכולים לנצל כדי להשתמש במוח שלנו יותר טוב. רק צריך לחזור להבנת השורשים, על פעילותו ויכולתיו האדירות של המוח שלנו, ולהפעיל קצת יצירתיות בצורה שבה לומדים ומלמדים.
ומה הדרך הנכונה לעזור להם בשיעורי הבית? מיכל שביב מסבירה:
יונתן לוי הוא יזם, מרצה ומדריך מוביל בתחום למידה מואצת בפלטפורמות מקוונות. לוי ירצה במסגרת כנס TedxWhiteCity - כנס Tedx הגדול בארץ עד כה שיתקיים ב-12.10 בהאנגר 11, נמל תל אביב