שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

מרוקו עצרה פתיחת סניף ראשון של איקאה

חברת הריהוט השבדית השקיעה מאמצים גדולים בפתיחת הסניף הראשון שלה בממלכה. אבל סכסוך פוליטי בין מרוקו לשבדיה, על הכרה ברפובליקה בסהרה המערבית, ביטל את התוכניות. מרוקו מחרימה מוצרים שבדיים בעקבות הסוגייה הרגישה

הסניף במרוקו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הסניף במרוקו(צילום: EPA)

בשבוע שעבר הייתה אמורה רשת "איקאה" השבדית לחנוך את הסניף הראשון והמפואר שלה במרוקו, לא הרחק מקזבלנקה. אלא שהשלטונות בעיר אל-מוחמדיה החליטו לבטל את הפתיחה של רשת הרהיטים העולמית והפופולארית, בטענה ש"טרם הושג הרישיון המקובל" מצד הרשת השבדית.

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הרשת השקיעה מאמצים גדולים לקראת פתיחת הסניף בקניון הגדול ביותר ברחבי הממלכה. "איקאה" השקיעה 45 מיליון דולר בפתיחת הסניף, והחלה לגייס 1,400 עובדים. אך נכון לכתיבת שורות אלו הכול מוקפא. החברה השבדית הודיעה כי היא התכוונה לפתוח את הסניף ביום שלישי שעבר לסיור היכרות, אך סיבות שאינן תלויות בה מנעו זאת עד הודעה חדשה.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אז מה הסיבה האמיתית, כך נראה, לביטול הפתיחה? במרוקו זועמים על הכוונה של ממשלת שבדיה להכיר ברפובליקה של חזית הפוליסריו בסהרה המערבית - חבל ארץ שנחשב כבר שנים לשטח מריבה בין מרוקו לחזית שנתמכת על ידי אלג'יריה.

 

שורשי הסכסוך ב-1975, אז פינתה ספרד את האזור ומרוקו ניצלה זאת כדי להשתלט על רובו וסיפחה אותו לשטחה. מאז עזיבת הספרדים התושבים בסהרה המערבית תובעים הכרה כמדינה, ואף הכריזו על עצמאות והקמת "רפובליקת סהרה הערבית הדמוקרטית" ב-1976.

מפגינים מחוץ לשגרירות שבדיה ברבאט ()
מפגינים מחוץ לשגרירות שבדיה ברבאט
  

מרוקו, מצדה, מסרבת לוותר על השטח בין השאר בגלל משאביו הטבעיים הייחודיים שכוללים נפט, גז טבעי, אורניום ופוספטים. למרות ניסיונות חוזרים ונשנים פתרון הסכסוך לא נראה באופק. סוגיית סהרה המערבית רגישה מאוד במרוקו.

 

מרוקו מחרימה מוצרים שבדים: "עין תחת עין"

ראש ממשלת שבדיה, סטפן לפבן, אמר בכינוס מפלגתו כי ארצו "תומכת בזכות להגדרה עצמית של העם בסהרה". שבדיה עשויה שלא להסתפק בהכרה בלבד לרפובליקה אלא לפנות למועצת הביטחון, באותה מתכונת שנעשתה במקרה הפלסטיני. בשנה שעברה הודיעה שבדיה כי היא "מכירה רשמית במדינת פלסטין", והייתה המדינה הסקנדינבית הראשונה לעשות זאת באיחוד האירופי.

 

בתגובה לממשלת שבדיה הודיע בחמישי שר ההסברה המרוקני, מוסטפא אל-ח'לפי, כי הממשלה תחרים חברות שבדיות. לדבריו מדובר בתגובה של "עין תחת עין", וטען שהשבדים החרימו חברות מרוקניות שפועלות בסהרה המערבית, וחברות נוספות. "אנחנו רואים את העמדה השבדית כעוינת לא רק מדינית, אלא גם כלכלית", אמר אל-ח'לפי.

 

שר ההסברה הוסיף כי שר החוץ המרוקני, סלאח א-דין מיזוואר, נפגש כמה פעמים עם שרת החוץ השבדית והביע את הזעם הרב של הממלכה המרוקנית מההתנהלות השבדית בנושא. משרד החוץ המרוקני אף זימן בשבוע שעבר את שגרירת שבדיה במרוקו כדי למחות על הצעדים שמתכננת לנקוט המדינה הסקנדינבית.

 

השבוע הפגינו רבבות מול שגרירות שבדיה ברבאט, והשגרירות הכחישה שהממשלה מתכננת להכיר ברפובליקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הסניף במרוקו. מתי ייפתח?
צילום: EPA
מומלצים