חייל צה"ל תקוע בארמניה: "דורשים שאתגייס לצבא"
טיול השורשים של אריק מרטויאן הסתיים במפח נפש: הארמנים מסרבים לאפשר לו לשוב לישראל בטענה שעליו להתגייס לצבא המקומי. במשרד החוץ הסבירו כי הארמנים טוענים שהוא אזרח המדינה, אך לדבריו ויתר על אזרחותו
אריק מרטויאן, חייל בשירות סדיר בצה"ל, גדל בישראל מגיל 5. לפני כחודש וחצי יצא לטיול שורשים בארמניה, ונעצר שם בתואנה כי ערק משירות בצבא המקומי. לדבריו, פניותיו למפקדיו בחיל האוויר ולמשרד החוץ לא הועילו, והארמנים מסרבים לאפשר לו לשוב ארצה, ואף דורשים שינפיק דרכון ארמני כדי שיוכל למלא את חובתו ולשרת בצבא. "אני רק רוצה לבקש מכל מי שיכול לעזור לי, שייתנו לי לחזור הביתה", אמר בראיון ל-ynet.
מרטויאן סיפר כי כבר עם נחיתתו בשדה התעופה בארמניה, בבדיקת הדרכונים, "אמרו שלא אוכל לחזור אחורה ושאני צריך להישאר להוציא דרכון ארמני ולשרת בצבא". הוא הופתע מאוד לנוכח הדרישה: "לא חשבתי על זה בכלל. זה לא היה בתודעה שלי כי ויתרתי כבר על האזרחות הארמנית".
כמעט חודשיים הוא מתגורר בארמניה, בבית של סבו. "סבא שלי עזב לפני שלושה ימים בערך לארץ. אני מסתדר, מנסה לראות מה קורה. מדבר עם ההורים, מדבר עם המשפחה והחברים. מחכה לתשובות", סיפר. הוא הוסיף כי פנה למשרד החוץ וגם למשרד החוץ בגיאורגיה, האמון על הסדרת הנושא מול הארמנים, אבל "אין יותר תשובות. דוחפים את זה לכיוון שלי, 'לך תמצא עורך דין, לך תדבר, לך תעשה'. לא מנסים ממש לעזור, לבוא לקראתי. אני נמצא פה לבד, אני לא מכיר את החוקים. אני לא יודע מה יכול לקרות מחר בבוקר".
מרטויאן אמר כי אין לו דרך להגיע לשדה התעופה: "אני לא יכול לעבור את כל גבולות ארמניה", ולפיכך נותר חסר אונים בתחומה.
ממשרד החוץ נמסר: "המקרה מוכר ומטופל על ידי כל הגורמים הרלוונטיים". עוד הוסיפו כי מדובר במקרה של אזרח ישראלי המשרת בשירות סדיר אשר על פי הרשויות בארמניה, מחזיק גם באזרחות ארמנית ולכן מחויב לפעול על פי החוק המקומי ולהתגייס לשירות חובה.
עוד מסרו: "לפני כחודש פנה החייל ושוחח עם השגריר הישראלי בארמניה, שמואל מירום. עם קבלת הפרטים, הקונסול הישראלי בגאורגיה שאחראי לטיפול בנושאים קונסולריים בארמניה החל לפעול מול הרשויות הארמניות. גם קונסול הכבוד של ישראל בארמניה ניסה לעזור ומשרד החוץ עירב את סגן שר החוץ הארמני". במשרד החוץ הדגישו "את האחריות האישית של כל אזרח ישראלי שהוא גם אזרח של מדינה זרה להסדיר את ענייניו ומעמדו מול הרשויות של המדינה שבה הוא מבקר. משרד החוץ ימשיך לסייע ואנו מקווים כי התסבוכת תיפתר בקרוב".