שתף קטע נבחר
 

יום הזעם של העגבניה: למה המגדלים נלחמים בייבוא?

החקלאים חוששים מפתיחת השוק לייבוא עגבניות ומאיימים כי עוד משקים ייסגרו - אבל לא כולם תומכים במפגן המחאה המתוכנן בשבוע הבא בכנסת. בינתיים, יו"ר ההסתדרות הצטרך למאבק וקורא לממשלה לעודד קניית תוצרת כחול לבן. אחת מדרישותיהם נענתה אמש כאשר משרד האוצר הודיע על ביטול מס המעסיקים על עובדים זרים בענף

"יום זעם מכריזים ברשות הפלסטינית, אבל המאבק שלנו הוא על עתיד החקלאות הישראלית. לא החלטנו לעשות מהפיכה במדינת ישראל ויש קווים שאנחנו לא חוצים. מישהו פה התבלבל". כך אמרו אתמול (ד') מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל וחבר הכנסת לשעבר, אבשלום (אבו) וילן, בתגובה להכרזת נשיא התאחדות האיכרים, דובי אמיתי, על "אינתיפידת העגבניות", במסגרתה צפוייה לעלות בשבוע הבא שיירה של טרקטורים לכנסת.

 

 

אמיתי הכריז ביום שלישי על ארועי יום הזעם, בהמשך להחלטת שר החקלאות, אורי אריאל ושר האוצר משה כחלון, לאפשר ייבוא עגבניות מחו"ל ללא מכס, כדי לפתור את המחסור שנוצר בשוק ואת עליית המחירים. החקלאים, החוששים מצעד זה - צפויים לעבור בין הסיעות ולהסביר את עמדתם. "אפשר לייבא כשיש מחסור, אבל לא לפני שבודקים מדוע נוצר המחסור הזה, והוא נוצר מסיבה מאוד פשוטה - נטשו חממות ואין לנו מספיק חקלאים", הסביר אמיתי, "ייבוא זה לא פתרון ארוך טווח, הפתרון הוא ניהול של החקלאות במדינת ישראל".

 

יגאל עמר, חקלאי מהדרום: "המדינה לא עוזרת, רק הורסת"

יגאל עמר, חקלאי מהדרום, מספר על קשיי ההשרדות    (צילום: רועי עידן)

יגאל עמר, חקלאי מהדרום, מספר על קשיי ההשרדות    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גם וילן אינו פוסל ייבוא עגבניות - אבל קורא לעשות זאת במידה: "יש כרגע מחסור ואנחנו לא מסוגלים לספק את הסחורה, כך שאם יהיה ייבוא מושכל, לא בכמויות שיציפו ויהרגו את החקלאים אלא במידה, עד שיפתר המשבר - יש בזה היגיון. בסופו של דבר יש צרכן ישראלי ואני לא חושב שעליו לשלם 15 שקל לקילו עגבניות".

 

התאחדות האיכרים בראשה עומד אמיתי, אינה חברה בהתאחדות חקלאי ישראל - ארגון הגג של התנועות החקלאיות וארגוני המגדלים, שם לא תומכים בצעדים שמתכנן אמיתי. "זה סגנון של עולם תחתון", אומר וילן, "בסופו של יום, לא פותרים בעיות בהפגנות או בימי זעם. הדברים מצטברים לאורך השנים וכדי לטפל בהם, צריך להגיע להסכמים עם המדינה, שיאפשרו לחקלאות להתקיים ויאפשרו מחירים סבירים לצרכן".

 

מצד שני, יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, העניק היום רוח גבית לאמיתי. לדבריו, "הממשלה חייבת לפעול לעידוד קנייה ושיווק של תוצרת כחול-לבן והחקלאות המקומית שנמצאת במשבר מהעמוקים שידעה מזה שנים. צריך למצוא את הדרכים לעודד ולטפח את החקלאות המקומית במקום להסב לה עוד נזק. הפתרון לענף החקלאות נמצא בעידוד התוצרת המקומית ולא בייבוא. אין שום היגיון בהגנה על היבואנים או בסבסוד הסחורה המיובאת, דבר שרק מגדיל את המשבר אליו נקלעו היצרנים המקומיים. במקביל, יש לפעול לצמצום ממשי בפערי התיווך בין החקלאי לאזרח הצרכן". 

 

הרקע למשבר: שילוב של כמה גורמים

מדוע החקלאים יוצאים למאבק? כדאי שנעשה קצת סדר בסוגיה הסבוכה. על דבר אחד אין ויכוח - מצבם אינו פשוט, כאשר כל ארוע - כמו מכת החום שהיתה לאחרונה - מחריפים את המצב פי כמה וכמה. החקלאים מתלוננים כי הגורמים למשבר הנוכחי נובעים משילוב של כמה סיבות, בהן התייקרות התשומות, העלאת המיסוי על עובדים זרים ועליית מחירי המים, כמו גם המשבר ברוסיה שפגע בייצוא החקלאי. 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

סיבה מרכזית נוספת היא המחירים שגובות חברות ההפצה שקונות את הסחורה מהחקלאים ומעבירות לקימעונאים. אלו יוצרים פערי תיווך גבוהים בין המחיר שמקבל החקלאי על התוצרת שהוא מוכר, למחיר שמשלם הצרכן ברשתות השיווק. מדובר בחברות בנות, הנשלטות על ידי הרשתות הקמעונאיות.

 

מכת החום והווירוס שפגע כעת בעגבניות הם רק חוליה נוספת בשרשרת. "בחודש אוגוסט יש תמיד חמסינים ומחסור נקודתי  בגלל פגיעה בחממות, אבל השנה היו שבועיים רצופים שגם בלילות היה חם והתפתח וירוס שתקף 25% משטחי גידול העגבניות", הסביר וילן, "כתוצאה, נוצרה בעיה הרבה יותר חמורה בהשוואה לשנים עברו, ויקח עוד חודש ומשהו עד שנקבל תוצרת חדשה".

 

בתוך כך, גורמים במשרד האוצר הודיעו אמש כי מס המעסיקים על עובדים זרים בענפי החקלאות יבוטל, לצד הגדלת הניכויים המותרים למעסיקי עובדים במאות שקלים. הניכויים שיותרו למעסיקי עובדים יוגדלו לכ-530 שקל- תוספת של כ-300 שקל מעבר לניכויים המוכרים כיום. משמעות המהלך הינה חיסכון של כ-16,000 שקל בממוצע בשנה לחקלאי, וכ-100 מיליון שקל בשנה לכלל החקלאים במשק.

 

הקשר לבר רפאלי 

יגאל עמר, חקלאי כבן 56 מהמושב עמיעוז, מוטרד מאוד מההקלות המתוכננות בייבוא. "זה לא יפתור שום בעיה", אמר. "המדינה תייבא עגבניות מחו"ל והחקלאים יסגרו את המשקים. המדינה שלנו, ארץ זבת חלב ודבש, תחייה על ייבוא. אנחנו מפחדים על המשקים שלנו. הממשלה צריכה לשבת עם החקלאים ולמצוא פתרון לטווח ארוך, אחרת בשנה הבאה זה שוב יקרה. לאנשים אין כסף לגדל. סגרו 100 משקים בשנה האחרונה לבדה - זה לא כואב לאף אחד?".

 

עמר במשק שלו (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
עמר במשק שלו(צילום: רועי עידן)

עמר מחזיק מאז שנות ה-80 במשק חקלאי לגידול ירקות, בהם עגבניות, פלפלים, וחצילים. "אני סובל ממצוקה מכיוון שהממשלה עושקת אותנו", הוא מאשים, "אני מעסיק 10 עובדים זרים, כשהמיסוי והאגרות מגיעים לכ-2,500 שקל לחודש לעובד, ויש גם יוקר מים". בניגוד לחקלאים באירופה, אנחנו לא מסובדים בכלום ואין כל עזרה. לאט לאט, המדינה עוזבת את החקלאות". לדבריו, "המון משקים נסגרים כי החקלאות היא לא כלכלית והמדינה לא עוזרת אלא רק הורסת".

 

הבעיה הגדולה ביותר, לדברי עמר, היא פערי התיווך. "לכל חברת שיווק יש חברת הפצה משלה", הוא מסביר. "המחיר של העגבניה לפי משרד החקלאות הוא 11 שקל לקילו, אבל אני מקבל רק 6 שקלים כי חברות ההפצה מורידות את העמלה".  

"המיסוי והאגרות מגיעים ל-2,500 שקל לעובד" (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
"המיסוי והאגרות מגיעים ל-2,500 שקל לעובד"(צילום: רועי עידן)

חברות ההפצה המרכזיות של הירקות והפירות כוללות את קטיף - של שופרסל, יחדיו - של רשת מגה, ויקטורי של רשת ויקטורי, רשת השקמה של רמי לוי, וכן ביכורי השדה דרום, הנמצאת בבעלות משותפת של האחים שבע וקבוצת נטו, בה משמש כיו"ר עדי עזרא - בעלה הטרי של בר רפאלי ובנו של דודי עזרא, נשיא רשת נטו והבעלים.

 

אמיתי ציין כי "למעשה, הרשתות הגדולות מחזיקות בשני כובעים - הסיטונאי, והקמעונאי, ומרוויחות גם על חשבון החקלאי וגם על חשבון הצרכן. הזיכרון שלנו קצר - עד המשבר האחרון, במשך 7 חודשים היה מחיר העגבניה בין 20 אגורות לחצי שקל, כאשר עלות הייצור עומדת על 2.5 שקלים, כך שהחקלאים הפסידו, אבל הצרכן לא פתח את פיו. אבל כשיש מחסור והמחיר עולה, החברות ממשיכות לגזור קופון. המדינה לא נותנת לחקלאים רשת ביטחון וכל יום אנחנו מאבדים עוד עוד חממות. יש לנו פתרונות לכל הווירוסים, אבל אין לנו פתרון לווירוס אחד - וירוס אגף התקציבים באוצר".

 

הבעיה המרכזית - של המשקים הקטנים

וילן מציין כי אם לפני כ-20 שנה היו בארץ כ-50 אלף חקלאים, היום יש כ-14 אלף. "מי שנוטש את הענף הם בעיקר המשקים המשפחתיים", הוא מספר, "המצב שלהם משפיע על כל השאר - ברגע שהמחירים נופלים נוצרת תגובת שרשרת, כי גם הרווחיות של הגדולים נפגעת". עם זאת הוא מציין, כי בצד הירידה בכמות המשקים - נרשמה עלייה בתפוקות בזכות התפתחויות טכנולוגיות.

 

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

"אנחנו מקיימים מו"מ עם האוצר בניסיון לגבש תשובה כוללת למחירי המים, פערי התיווך וכל שאר הנושאים שמשפיעים על מצב החקלאים, במטרה להגיע לתוכנית שתאפשר להציל את החקלאות הישראלית", הוסיף וילן. "זה הזמן שבו הממשלה צריכה לקבל החלטות - אם להציל את החקלאות, או להרים ידיים. האבסורד הוא שישראל היא מעצמה בתחומי השקייה וחקלאות, אבל מצב החקלאים ירד דרמטית וללא שום פרופורציה לעומת השם והידע החקלאי הישראלי, שהוא שם דבר בעולם".

 

אמיתי סבור לעומתו, כי המצב בכי רע. "המחסור בעגבניות נובע מירידה בכמות העוסקים בחקלאות", אמר, "פחות דונמים מעובדים בכל רחבי הארץ, אדמות ננטשות, המחירים עולים והצרכנים בוכים. אני לא מאמין במו"מ בזמן שפותחים לנו את הייבוא מעל הראש ותומכים ביבואנים. הגיע הזמן לשנות את האסטרטגיה וצר לי שהקולגות והענפים שלי בענף בוחרים לירות בתוך הנגמ"ש. כך לא נוציא את החקלאים מהבור שהם שוקעים בו".

 

משרד החקלאות: יבוא מוגבל בלבד

ממשרד החקלאות נמסר: "הייבוא נפתח במכסה שבועית מוגבלת, שמטרתה להגן על התוצרת המקומית שתנוצל קודם לייבוא. מטרת הייבוא הינה בראש ובראשונה לספק לצרכן הישראלי תוצרת חקלאית טרייה ובמחיר סביר ולמלא את החוסר בשוק. מדובר בייבוא מוגבל בזמן ולא קבוע, שלא ייצר תקדים.

 

"משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בראשות השר אורי אריאל, נאבק על מניעת ריכוזיות בענפי החקלאות, חיזוק מעמד החקלאים והפחתת מחירי המזון לצרכן. המשרד פועל לביטול מס המעסיקים מול האוצר שמתנגד בתוקף ולגיבוש חוק לצמצום ופיקוח על פערי התיווך בין המגדל לצרכן.

 

"המשרד דאג להוציא לא מעט רפורמות מחוק ההסדרים ובכוונתנו להמשיך ולפעול לחיזוק החקלאות והחקלאים לצד מציאת האיזון והורדת יוקר המחיה לצרכן הישראלי מבלי לפגוע בחקלאים".


פורסם לראשונה 07/10/2015 18:05

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
יגאל עמר. "המון משקים נסגרים"
צילום: רועי עידן
צילום: לוטם פרידלנד
אבשלום (אבו) וילן
צילום: לוטם פרידלנד
צילום :אביהו שפירא
דובי אמיתי
צילום :אביהו שפירא
מומלצים