כיכר אתרים בת"א תהפוך לכיכר מגדלים
כ-40 שנה לאחר שהוקמה והפכה לאחד מסמליה הידועים לשמצה של העיר ללא הפסקה, אישרה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בת"א תוכנית חדשה לכיכר אתרים: במקום שבו שכן בשנות ה-80 הדיסקוטק המיתולוגי הקולוסיאום, יוקמו 3 מגדלים עם 340 דירות ו-600 חדרי מלון. צפו בהדמיות
האם נמצא הפתרון לכיכר הכושלת של תל-אביב? הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בתל-אביב-יפו החליטה להמליץ היום (ד') פה אחד בישיבתה, על הפקדת תוכנית בניין עיר (תב"ע) חדשה למתחם כיכר אתרים. התוכנית תאפשר את שיקום הכיכר וחיבור רצועת החוף לשדרות בן גוריון, הקמת 3 מגדלים עם 340 דירות ו-600 חדרי מלון ועוד כ-5,000 מ"ר לטובת הציבור.
כיכר אתרים - כתבות ארכיון בערוץ הכלכלה :
כיכר אתרים, ששטחה כ-27 דונם, נמצאת בבעלות פרטית, עיריית תל-אביב-יפו וחברת אתרים בע"מ. היא החלה להיבנות בשנות ה-70 של המאה הקודמת והייתה אחד מסמליה הידועים ביותר של תל-אביב. בימיה הטובים הייתה הכיכר מקום בילוי מרכזי, אולם בשנות ה-80 דעך זוהרה. שמה הרשמי הוא כיכר נמיר, על שם ראש העירייה המנוח מרדכי נמיר.
כך נראתה כיכר אתרים בשנות ה-90 של המאה הקודמת
הכיכר מומקמת בתחילת שדרות בן גוריון ובסמוך לבריכת גורדון ולמרינה תל-אביב, והיא תוכננה על ידי האדריכל יעקב רכטר. היא הוקמה ביוזמת ראש העיר תל-אביב לשעבר, שלמה להט, ונועדה במקור לשמש כמקום בילוי אטרקטיבי עירוני לתושבי העיר ללא הפסקה וכמוקד משיכה לתיירים.
בשנות ה-80 נודעה הכיכר בזכות דיסקוטק "הקולוסאום", שהיווה מוקד משיכה לבליינים והיום כבר אינו פועל. מחוץ לדיסקוטק שכן אמפיתיאטרון פתוח, בו נערכו מופעים. בתחילת שנות ה-90, עם סגירת המועדון, הכיכר ננטשה, ובתי קפה ומסעדות התרוקנו. מצב הכיכר הדרדר, כולל מצבם הפיזי של המבנים. ב-2004 החליטה העירייה שלא להרוס את הכיכר אלא לשפצה וב-2007 יצא הליך השיפץ לדרך, אולם המצב לא השתנה באופן גורף.
כך נראית הכיכר היום - צפו בתמונות
מגדלים בני 36 קומות לדיור ולמלונאות
כיכר אתרים מהווה מכלול של מבנים וכיכר ציבורית, שנבנו כמבנה רב תכליתי בן מספר מפלסים, וכוללת קומת חניה תת-קרקעית, תחנת דלק, מפלסי חנויות מקורים ורחבה ציבורית להולכי רגל. גישת הולכי הרגל לרחבת הכיכר העליונה מתאפשרת דרך רמפה משדרות בן גוריון, שחוסמת את המבט לים מכיוון השדרה.
במסגרת התוכנית, הכיכר הקיימת תיהרס תוך ביטול שיקוע הכביש. במקומה יוקמו מגדלים למלונאות ומגורים וכן מערכת כיכרות ציבוריות עירוניות רחבות ומעברים לציבור. המטרה היא ליצור רצף עירוני וחיבור שדרות בן גוריון לרצועת החוף באמצעות מרחב עירוני פתוח, באופן שיבטיח את השתלבות הכיכר במרחב העירוני ובאזור התיירות המתחדש לאורך החוף.
3 המגדלים יוכלו להיבנות לגובה של עד 36 קומות ממפלס הרחוב, בהתאם לתוכנית המתאר העירונית כפי שאושרה באחרונה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז תל-אביב. יחידות הדיור שייבנו בהם יהיו בשטח ממוצע של כ-80 מ"ר. סביב המגדלים, במפלס רחוב הירקון, קובעת התכנית שטחים פתוחים, מבנה ציבור "על קרקעי" וכן שטחי ציבור נוספים מתחת למפלס הכיכר העליון.
צפו בהדמיות התוכנית החדשה שתחליף את כיכר אתרים:
כמו כן, במפלס הביניים בין הרחוב לטיילת החוף מתוכננת כיכר עירונית מסחרית, כהמשך ישיר של שדרות בן גוריון. בנוסף, כוללת התוכנית מערך של מעברי הולכי רגל ורוכבי אופניים. מספר מקומות החניה יהיה לפי התקן התקף, כאשר בנוסף יוקמו לפחות 355 מקומות חניה ציבוריים בבעלות עירונית.
בוועדה המקומית מציינים כי "בנוסף לחוסר הנגישות המאפיין את הכיכר, המתחם על כל חלקיו כיום במצב פיזי ירוד וכולל שטחים נטושים ואטומים, לצד שטחים שפלשו אליהם. קידום התוכנית החדשה יאפשר את פיתוח והתחדשות האזור והפיכתו למוקד ציבורי עירוני שוקק חיים". את התוכנית יזמה שותפות נכסי עידית ועל תכנונה הופקדו משרדי האדריכלים פוסטר ושות' אדריכלים לונדון וישר אדריכלים.
עוד תוכנית בת"א: קירוי נתיבי איילון. צפו בהדמיה: