בצה"ל חושבים אחרת: אבו מאזן לא מסית לטרור, פועל נגד אלימות
על פי הערכה באגף המודיעין, יו"ר הרשות אינו מעודד פגיעה בישראלים, בניגוד לדבריהם של ראש הממשלה ושריו. חמאס בעזה לא צפוי להצטרף להסלמה בגדה, מעריכים בצה"ל, אך הוא מקים מחדש תשתיות באיו"ש
למרות דבריו של ראש הממשלה ושל כמה משריו בדבר ההסתה לאלימות שלה שותף אבו מאזן, באגף המודיעין בצה"ל ההערכה שונה לגמרי - ולפיה יו"ר הרשות הפלסטינית לא מסית לפגוע בישראלים, ואף מורה גם בימים האחרונים למנגנוני הביטחון הפלסטיניים לפעול נגד האלימות שהתפרצה בשבועות האחרונים ביהודה ושומרון.
בכירים בצה"ל אמרו בשבועות האחרונים כי אבו מאזן נחשב גורם מרסן מאוד ביהודה ושומרון, וכך גם בכירים במנגנוני הביטחון. אלה ממשיכים בתיאום הביטחוני עם קציני צה"ל במטרה להרגיע את המצב.
יחד עם זאת, במערכת הביטחון מזהים מגמה מדאיגה שלפיה מסמוס יוזמתו המדינית של אבו מאזן מול האו"ם להקמת מדינה באופן חד-צדדי הביא להיחלשותו בקרב הפלסטינים, מה שמוביל לשחיקת הרשות כגורם שימנע אינתיפאדה נוספת.
אבו מאזן, לפי הערכה במערכת הביטחון, דבק גם כעת במאבק לא אלים נגד ישראל, ומשלים עם העובדה שמהלך מדיני בתנאים שלו אינו ישים נוכח הרכב ההנהגה העכשווית בירושלים והיחס שלו לממשל בארה"ב.
מלחמתו של אבו מאזן באלימות הפלסטינית נגד ישראל באה לידי ביטוי פעמים רבות בשבועות האחרונים, בין היתר בסדרת מעצרים של גורמים אלימים בגדה כולל בלילות האחרונים ולמחרת הפיגוע היהודי בכפר דומא, ובהדיפה כוחנית של מפגינים פלסטינים אל מרכזי הערים.
יש שתי קבוצות קריטיות שעדיין לא נמצאות בתוך סבב ההסלמה הנוכחי: הראשונה היא הציבור הפלסטיני שלא מצטרף בהמוניו למחאה. כיום יש רק מאות בודדות בכל מוקד הפגנה ולא אלפים. אחת הסיבות לכך היא שמרקם החיים של הציבור הפלסטיני עדיין לא נפגע. אם הוא ייפגע (למשל עם השבת מחסומים וביטול חופש התנועה בגדה), זה עלול לזרז את הצטרפות ההמונים.
הקבוצה השנייה היא התנזים, כלומר - החמושים של מחנות הפליטים שבאמתחתם נמצאת כמות גדולה של נשק. אם התנזים ייכנס למעגל ההסלמה תהיה הקצנה משמעותית שתוביל להשלכות משמעותיות על שני הצדדים. כל עוד שתי הקבוצות הללו נמצאות מחוץ לסבב - ההסלמה הזאת נמצאת בשליטה יחסית.
לצד זאת, בחודשים האחרונים נערכו דיונים באגף המודיעין בצה"ל שעסקו בשאלת היום שאחרי אבו מאזן, בן 81 שממשיך לעשן סיגריות וכבר שרד מחלות קשות. הדיונים הללו הגיעו עד לרמות הגבוהות ביותר באמ"ן וכללו משחקי מלחמה, בדגש שלפיו לא ידוע מי יהיה בהכרח יורשו של ראש הרשות הקשיש אלא כיצד המערכת הממסדית תיראה ביום שאחריו, והאם מאבקי הירושה יכללו מעורבות אלימה מצד תנועת התנזים, שאלפי פעיליה בגדה מחזיקים נשקים שלא מופנים כיום נגד ישראלים.
מי יירש את אבו מאזן?
מסקרים שנערכים באיו"ש עולה כי מרואן ברגותי הכלוא בישראל זוכה לפופולריות הרבה ביותר בקרב הציבור הפלסטיני כראש הרשות הבא, בעוד בכירים כמו מוחמד דחלאן או ג'יבריל רג'וב זוכים לאחוזי תמיכה בודדים. בעתיד מתכוון אבו מאזן למנות את סגניו, וכיום, פורמלית בלבד, מחליפו הוא יו"ר המועצה המחוקקת עזיז דוואק.
לפי הערכות של מערכת הביטחון, חמאס ברצועת עזה ימשיך גם בקרוב להביט מהצד על ההסלמה בגדה ולא יתערב מעשית בפיגועים או בשיגורי רקטות לעבר ישראל, אך מי שעלולים לעשות זאת הם פעילי הג'יהאד האיסלמי ברצועה, וזאת באמצעות ירי רקטות כתגובה להרג פעיליהם בגדה על ידי צה"ל, אם יקרה במהלך ניסיונות מעצרי מבוקשים.
יחד עם זאת, לפי הערכה בישראל, חמאס באיו"ש מנסה לבנות מחדש את כוחו הצבאי שכמעט ואינו קיים היום בגדה באופן סדור בשל פעילות "כיסוח הדשא" העקבית של שב"כ וצה"ל ולצד מאבק המנגנונים בפעיליו.
לפי הערכה, חמאס החל בחודשים האחרונים בתהליך איטי ועמוק של הקמת תשתיות צבאיות בערים הפלסטיניות, תחת התפיסה שלא לקנות נשק ולא לצאת לפיגועים, אלא להתכונן באופן ממודר ולתכנן פיגועים לטווח רחוק.
מדיניות כזו מוביל ראש החמאס באיו"ש הפועל מטורקיה ומקטאר, סאלח ערורי, אשר קורא לחוליות המקומיות בגדה לא להמתין במקרה שישיגו נשק, מחשש שצה"ל יעצור אותם לפני שיממשו את תוכניותיהם לבצע פיגוע. לפי הערכות בישראל, מבצעי הפיגוע שבו נרצחו בני הזוג הנקין ליד איתמר לא הוכוונו ולא מומנו על ידי חמאס חוץ.