שתף קטע נבחר
 

כך גורמת לנו תעשיית המזון להתמכר לסוכר

בסרטה "האמת המטרידה על הסוכר" חושפת הבימאית מישל הוזר איך תעשיית המזון מנסה להסתיר מאיתנו את המידע האמיתי על נזקי הסוכר האמיתיים לבריאות שלנו וגורמת לנו להתמכר ללבן המתוק

מתוקים הם חלק בלתי נפרד מחיינו. אנחנו לא יכולים לדמיין קינוח שהוא לא מתוק, מסיבת יום הולדת ללא עוגה, ובאופן עקרוני מתוק מתחבר לנו למצב רוח טוב יותר, אנרגיות גבוהות יותר ואושר. אבל בעת ובעונה אחת, היום אנחנו כבר יודעים לעשות את החיבור בין צריכת סוכר לבין משקל עודף ומחלות קשות כמו סוכרת, מחלות לב ואפילו סרטן.

 

ולמרות כל זה, סוכר נמצא כמעט בכל דבר שאנחנו אוכלים. וכמעט שאין לנו דרך להימלט מכך, גם ולמרות העובדה שאנחנו יודעים שזה מזיק. הבימאית מישל הוזר ניסתה לבדוק למה זה קורה, והתוצאה - הסרט "האמת המטרידה על הסוכר", שמצביע על שיטות להסתרה והפחדה שתעשיית המזון משתמשת בהן, לכאורה, כדי להמשיך ולהמתיק את המזון שלנו, גם במחיר הבריאות של כולנו.

 

קיראו עוד על נזקי הסוכר

נלחמים במתוק: האמת הרעילה על הסוכר

סוכר חום, אורגני או דבש - האם יש "סוכר בריא"?

"הסם הלבן": למה אנחנו מתמכרים לסוכר?

 

הוזר מצאה, כי במשך ארבעים שנה, קמפיין ענק שדיבר על יתרונות הסוכר לאדם ונקרא - "Big Sugar" טאטא מתחת לשטיח את כל הממצאים שעלולים לאיים על רווחיותן של אימפריות המזון שמגלגלות מיליארדי דולרים, ואִפשֵר המתקה גדלה והולכת של מוצרי המזון בעולם.

 

היא מראה בסרט כיצד למעלה מ-1500 מסמכים פנימיים שנתגלו במקרה, חושפים איך תעשיית הסוכר השתמשה בטקטיקות של חברות הטבק, שניסו להילחם בפרסום נזקי העישון לציבור, שנים אחרי שהנזקים כבר היו ידועים, כדי לבטל את הטענות הבריאותיות המטרידות כנגד מוצריהן. 

 

איפה מסתתר הסוכר במוצרים שאתם קונים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איפה מסתתר הסוכר במוצרים שאתם קונים?(צילום: shutterstock)

 

"צריכת הסוכר שלנו הולכת ועולה בהתמדה"

הוזר מסבירה כי השינוי הדראסטי והמהותי בהרגלי האכילה שלנו חל לפני כעשרת אלפים שנה. "מאז, צריכת הסוכר שלנו הולכת וגדלה בהתמדה. תעשיית המזון יודעת את זה ומקפידה שהסוכריהיה קיים במוצרים רבים. כדי שנמשיך לרצות אותו ולצרוך אותו. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, כמות הסוכר המומלצת היא כ-10 כפיות ביום לאדם. בפועל, רוב הסיכויים שאנחנו צורכים הרבה יותר".

 

הוזר החליטה לחקור את השפעות הסוכר, אחרי שנחשפה להרצאה על הנזקים שלו. "רוב החיים שלי הייתי בדיאטה כמו רובנו, ובמקביל אני גם רצה, ככה שאני סופרת קלוריות, אבל לא ידעתי שלא כל הקלוריות בעצם שוות בערכן.

 

"בהרצאה ששמעתי נתקלתי במידע אודות "הצד האפל" של הסוכר. במהלך ההרצאה המרצה עשה את הקישור בין הסוכר למחלת האלצהיימר ואני החלטתי לחקור את הדברים לעומק, והבנתי שמסתתרים פה רבדים שאנחנו כלל לא מודעים אליהם, והשפעות הסוכר הן הרבה יותר משמעותיות".

 

היא מצאה כי מסע יחסי ציבור מטעם תעשיית הסוכר שזכה בפרס יוקרתי בשנת 1976 גרם להשפעה חיובית של הציבור כלפי הסוכר. "מאז אנשים יודעים אמנם שהסוכר מזיק, אבל לא כל כך שואלים שאלות ומתנגדים להימצאות הסוכר במזון באופן אקטיבי, ואני לא מבינה למה", היא אומרת.

 

"הרי כל המאבקים האלה על תזונה בריאה ואוויר בריא, חוזרים על עצמם במהלך ההיסטוריה. בדיוק כמו המאבק של תעשיית הטבק. כבר לפני 40 שנה אנשים רצו להדביק תוויות אזהרות על סיגריות, אבל זה התמוסס ורק בשנים האחרונות זה התחיל להיות מיושם וכיום המודעות לסכנות העישון היא בשיאה. אבל למה לקח לזה כל כך הרבה זמן?".

 

יש הרי מחקרים שמסבירים איך נגרם הנזק.

"ישנם מחקרים רבים שמראים כי צריכה עודפת של סוכר גורמת לכבד להפוך את הסוכר לשומנים, מה שעלול להוביל לתופעות כמו כבד בשומני, סוכרת ומחלות לב. אבל המטרה העיקרית של מסע יחסי הציבור בשנות ה- 60 וה-70 היה לגרום לספק לגבי ההוכחות המחקריות הללו, בעיקר כדי שמעצבי המדיניות לא יוכלו לומר כי הסוכן מסוכן באופן מוחלט.

 

"מה שתעשיית המזון עשתה, היא החליטה לממן מחקרים בעצמה. כדי שאם המדענים יפרסמו מחקר, אז הם יוכלו לפרסם מחקרי נגד", אומרת הוזר. "אספו חוקרים שיעזרו להם ויתמכו בתעשייה, כמו למשל ד"ר פרדריק סטייר, יו"ר המחלקה לתזונה של בית הספר לבריאות של אוניברסיטת הארוורד. המחלקה שלו קיבלה מימון מתעשיות המזון והסוכר כבר משנות ה-40. כך שהוא נעשה הדובר העיקרי של מסע יחסי הציבור הזה, ופה מדובר חוקר בעל שם כל כך מכובד, אז מי יפקפק בכך?".

 

והיא קוראת לכל התעשיות הללו "סוכני הספק". "מה שהם מנסים לעשות זה לנצל את המדע לטובתם. מצד אחד, הם טוענים שהם פועלים לטובת האנושות, אבל  יש להם אג'נדה מאוד חזקה ומשמעותית להגן על האינטרסים הכלכליים שלהם, כדי למנוע מהממשלות לשנות את הרגולציות והחוקים הנוגעים להם", היא מסבירה.

 

היא בטוחה שרבים היו רוצים לראות מגבלה על כמות הסוכר המומלצת, וחושבת שזה אולי עוד יקרה בעתיד, אבל כדי שזה יקרה, לדבריה כולנו צריכים לשנות את תפיסת העולם שלנו.

 

"אין ספק היא הולכת ומשתנה, ומה שאנחנו צריכים לעשות זה לא להתייאש מול המלחמה שתעשיית המזון מנסה להחיל עלינו", היא אומרת ומוסיפה, "מה שצריך לעשות הוא פשוט לספק את ההוכחה החותכת לנזק של הסוכר ואז ננצח".

 

צפו בקטע מהסרט:

 

 

הסרט "האמת המטרידה על סוכר" זמין לצפייה בyesVOD

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ablestock
האם גורמים לנו להתמכר למתוק?
צילום: ablestock
צילום: Rita Leistner
מישל הוזר. בימאית הסרט
צילום: Rita Leistner
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים