מחדל הפרצות בגדר: "הפיגוע יכול היה להימנע"
ראשי רשויות בדרום לא הופתעו מהעובדה ששני פלסטינים שביצעו פיגועים בישראל התגוררו בדרום הר חברון. לדבריהם, תופעת כניסת השב"חים דרך פרצות בגדר נמשכת באין מפריע. "צריך לשאול את ראש ממשלת ישראל למה הפרצות בגדר לא מטופלות"
"הם עושים זאת תחת עינה הפקוחה של הממשלה". הפיגועים שאירעו היום (ד') בקריית גת ובפתח תקווה לא הפתיעו ראשי רשויות בדרום. המחבלים הפלסטינים שביצעו את הפיגועים התגוררו בדרום הר חברון – האזור שבו תועדו פלסטינים נכנסים באין מפריע לשטח ישראל. ראשי הרשויות העבירו אינספור מידעים על הפרצות בגדר הביטחון באזור, אך לדבריהם התופעה נמשכת.
ראשת המועצה האזורית בני שמעון, סיגל מורן, מתריעה זה שנים על מעבר חופשי של פלסטינים מאזור הר חברון לישראל. "הפיגוע בקריית גת יכול היה להימנע", אמרה מורן. "במשך שנים אני מתריעה על מעבר חופשי של פלסטינים מאזור דרום הר חברון לשטחי ישראל באזור יער יתיר. שנים שאותה שוהים בלתי-חוקיים מטילים אימה על האזור".
מורן אמרה עוד כי "זה לא הפיגוע הראשון שאותו מבצע פלסטיני שעבר בחופשיות אל שטחי ישראל. לפני כמה שנים ביצע מחבל שעבר באותה הפרצה פיגוע דמים בבאר שבע. אסור לנו להמתין לפיגוע הבא שבקלות עלול לגבות קורבנות. יש לטפל בפרצה בגדר ללא שיהוי".
את פיגוע הדקירה בקריית גת ביצע אמג'ד אל-ג'נדי (19) מהכפר יטא. הוא עלה על אוטובוס של חברת מטרופולין בקו 369 בצומת דבירה, חטף נשק מחייל, דקר אותו וצעיר נוסף ופצע אותם באורח קל. במהלך מנוסתו הוא נכנס לביתם של ליאת וירון אוחנה בקריית גת. אוחנה נאבקה עם המחבל, ושוטרים שהיו באזור פרצו את הדלת וירו בו למוות.
את פיגוע הדקירה בפתח תקווה ביצע תאמר ורידאת (25) מהעיירה דהרייה בדרום הר חברון. המחבל פצע אדם אחד באורח קל בכניסה לקניון הגדול בעיר, ואזרחים ושוטרים שנכחו במקום השתלטו עליו.
"זה לא ייאמן", אמרה ראשת המועצה בני שמעון. "צריך לשאול את ראש ממשלת ישראל למה הפרצות בגדר לא מטופלות. לא ברור לי למה בסיטואציה כל כך קשה להתמודדות עם הטרור, לא עושים את המינימום שאפשר כדי לפחות לצמצם את הבעיה. אני לא מבינה למה".
קצין הביטחון של המועצה, נועם רז, אמר: "מדובר על מאות פלסטינים, בהם גם שב"חים, שעוברים משטחי הרשות לשטח ישראל מדי שבוע. אנחנו רואים את זה, אתה יכול לראות מסיעי שב"חים מהפזורה
הבדואית מגיעים עם כלי הרכב שלהם ומסיעים אותם מכל רחבי הארץ. זה לא המפגע הראשון שהגיע לשטחי ישראל בדיוק באותה הדרך. בישראל עד שלא נכתבים דברים בדם איש לא מטפל בזה".
רז הוסיף כי מדובר בתופעה גלויה וידועה. לדבריו, "קיים ויכוח בין גופי הביטחון האחראים על הנושא הזה. צה"ל ומשרד הביטחון אחראים על הגדר, אך מאותו הרגע שבו השב"ח חצה לשטח ישראל זה הופך להיות בעיה של המשרד לביטחון הפנים והמשטרה. במשרד הביטחון לא מטפלים בפרצות בגדר, והמשטרה לא מטפלת אם בגלל מחסור בכוחות או מסיבות אחרות. מכעיס אותנו שמדינת ישראל יודעת לסגור גבולות, כמו שעשתה במצרים, ואני מקווה שיעשו את זה גם כאן לפני החדירה הבאה".
במכתב ששיגר לפני חודשיים ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג' לשר הביטחון משה (בוגי) יעלון ולשר לביטחון הפנים גלעד ארדן, הוא דרש מהם לטפל בפרצות הקיימות באזור חברון. הפרצות בגדר ידועות לכול", כתב אז חג'ג'. "דרכם חוצים שב"חים את הגבול ואף הביאו לכך שתושב סוסיא נהרג במרדף אחריהם, וקצין צה"ל הוכה על ידי מסיעי השב"חים".
חג'ג' ציין אז עוד כי "לפי המידע שנמסר לנו מגורמי ביטחון, בין 2,500 ל-3,000 שב"חים בשבוע חוצים לשטח ישראל מהפרצות האלה".