שתף קטע נבחר

 

היועץ המשפטי יוכפף לגוף ביקורת הפרקליטות

שרת המשפטים מקדמת חקיקה של נציבות תלונות הציבור על הפרקליטים. לפי מסקנות הדו"ח של השופט גולדברג, אין להחריג את היועמ"ש ממערך התביעה

שרת המשפטים איילת שקד תביא בקרוב לחקיקה בכנסת את גוף הביקורת על פרקליטות המדינה. זאת בעקבות המלצות ועדת השופט בדימוס אליעזר גולדברג שהוגשו לה הבוקר (יום ה'). ההמלצה הדרמטית ביותר בדו"ח היא שהביקורת תחול גם על היועץ המשפטי לממשלה.

 

"אינני סבור כי יש להחריג את היועמ"ש עצמו מסמכות הנציב לברר תלונה עליו", כתב השופט גולדברג. "היועמ"ש אינו רק אחראי לכל זרועות התביעה הפלילית ועומד בראשה, הוא נוטל אישית חלק פעיל ומכריע בהחלטות הנוגעות לתיקים רגישים ובעלי עניין ציבורי. על פי הצעתי, הנציב לא יתערב כמלוא נימה בשיקול דעתו של היועמ"ש, כשם שלא יתערב בשיקול דעתם של אחרים במערך התביעה. מדובר אך ורק בבירור תלונה הנוגעת להתנהלותו או התנהגותו, ולא על טיבן של החלטות שיקבל".

 

בנוגע למטרה העיקרית של היוזמה מציע גולדברג להותיר על כנה את הסמכות לערוך ביקורת פרטנית על פרקליטים במגבלות, כך שלא יגרמו לרדיפתם על ידי בעלי עניין.

 

הוא מציע גם להקים יחידה נפרדת ועצמאית לביקורת הפרקליטות, בראשות מבקר נפרד, שעליה יחולו הוראות חוק הביקורת הפנימית. יחידה זו תהיה בנוסף למערך הביקורת הפנימית הכללית במשרד המשפטים.

 

לדבריו, הוא לא מקל ראש בטענה שהקמת נציבות לביקורת תשמש כלי לניגוח הפרקליטים, אולם אין להתעלם בצורך שהיא תמלא. היא ציין כי אף שמספר התלונות המוצדקות על הפרקליטות זעום ביותר, "איני מוצא להיאחז בנתון זה כדי להשיב בשלילה לשאלה אם להקים גוף לבירור תלונות על פרקליטים. שמעתי וגם קראתי את זעקתם של הפרקליטים על העובר עליהם אחרי הגשת תלונה, אף אם בסופו של דבר נקבע כי אין בה ממש,

ואת טענתם על ניצול הנציבות להגשת תלונה במטרה לערער את שוויון נפשו של הפרקליט".

 

על פי ההצעה, לנציב תלונות הציבור יהיה שיקול דעת עצמאי לסנן את הפניות ולהחליט באילו מהן לטפל. כדי למנוע תלונות שווא יהיה על המתלונן, כתנאי בל יעבור, לאמת את העובדות הנטענות על ידו בתצהיר מטעמו, על כל המשתמע ממתן תצהיר שקר. כמו כן יתקבלו תלונות אנונימיות.

 

השופט גולדברג מציע שלא תתברר תלונה נגד פרקליט בשאלה משפטית או ראייתית מהותית, בעניין תלוי ועומד בבית משפט, או אם עברה שנה מיום המעשה שעליו נסובה התלונה.

 

וינשטיין: סיכון ממשי לעבודת הפרקליטות

בתגובה הודיע היועץ הנוכחי יהודה וינשטיין כי הוא מתנגד להמלצה: "הסדר כזה מעורר חשש לשיבוש חלוקת התפקידים ביחס לתביעה ולייצוג בערכאות הנהוגה בישראל מראשית ימיה. הדבר טומן בחובו סיכון ממשי למעורבות של גורמים חיצוניים בעבודת הפרקליטות ומערך התביעה. כפועל יוצא ייווצר חשש לפגיעה בעצמאות מוסד היועץ".

 

הוא הוסיף כי אין בדבריו כדי לומר שהיועץ אינו נתון לביקורת, שיפוטית וציבורית כאחד: "החלטות היועץ זוכות מטבע הדברים לחשיפה ציבורית גדולה במיוחד ונתונות לא אחת לביקורת של בית המשפט".

 

ח"כ ציפי לבני, שיזמה בזמנו את הקמת גוף הביקורת על הפרקליטות, ברכה על דו"ח גולדברג על כל חלקיו: "אני שמחה שהוא קונה אחיזה ומקבל גיבוי מהשופט גולדברג. בכוונתי להוביל בכנסת את החקיקה שתשלים את המהלך". לבני קוראת לפרקליטים לשתף פעולה עם ההחלטה ולאפשר את יישום הדו"ח.

 

ועד הפרקליטים רואה בהמלצת השופט גולדברג ניצחון: "המשמעות היא שהנציבות הוקמה בחוסר סמכות במתכונתה הנוכחית והיא איננה יכולה להמשיך לפעול עוד. מצער שהנציבה הילה גרסטל פעלה במשך למעלה משנה ללא בסיס חוקי ואף הרחיבה על דעת עצמה עוד יותר את סמכויותיה. מצער גם שהנציבה בחרה להתעלם מחוסר החוקיות שבגוף שהיא עמדה בראשו והשמיצה את הפרקליטות ואת הפרקליטים למרות העמדות המשפטיות המבוססות והראויות שהשמיע".

 

הוועד פנה לשרת המשפטים וליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לקיים ברור מיידי בהתנהלותה של גרסטל.

 

גרסטל עצמה ברכה על המסקנות והודיעה שתמשיך בתפקידה כדי להגביר את אמון הציבור בפרקליטות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
היועמ"ש יהודה וינשטיין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים