מחיפה עד ב"ש: מפת ביקושים של הסטודנטים
כמה ישלם סטודנט עבור מגורים בשכונה הנמצאת במרחק הליכה מהמכללה, והאם עדיף לגור בשכונה מרוחקת יותר שמצריכה תחבורה ציבורית מבחינת המחיר? בדיקה מיוחדת שערך עבור ynet אתר מדלן בחנה את גובה שכר הדירה בדירות שותפים בשכונות שבסמוך ל-7 מוסדות אקדמיים מרכזיים
כמה עולה לגור ליד האוניברסיטה, בקרבת תחנת האוטובוס שמוביל למכללה או במרחק הליכה מתחנת הרכבת שמובילה למוסד להשכלה גבוהה? החודש חזרו הסטודנטים לספסל הלימודים, ובעקבות זאת החלטנו לבדוק את עלות שכר הדירה באזורי הביקוש שלהם - בסמוך למוסדות אקדמיים מרכזיים - וגם במעונות הסטודנטים.
כתבות נוספות על מגורי סטודנטים בערוץ הנדל"ן :
- מה כדאי לסטודנט: לשכור או לקנות דירה?
- כל סטודנט צריך דירה? ועידת נדל"ן לצעירים
- יותר מזל משכל: צפו בהגרלה לדירה לסטודנטים
ניתוח מיוחד שביצע עבור ynet אתר מדלן, המספק לרוכשי הדירות מידע חיוני לפני רכישת דירה, בחן 7 מוסדות לימוד אקדמיים לפי פרמטרים של קרבה למוסד (שכונה), זמן נסיעה בתחבורה ציבורית, גובה שכר הדירה לדירות של 2 שותפים, גובה שכר הדירה לדירות של 3 שותפים, מחיר ממוצע לדירה עם 3 שותפים והתשואה מהשכרת דירה.
מבדיקה של 7 מוסדות לימוד מרכזיים עולה כי שכר הדירה הגבוה ביותר לדירה עם 3 שותפים בקרבת מוסדות לימוד הוא עבור מגורים בסמוך לאוניברסיטת תל-אביב שבשכונת רמת אביב. גובה השכירות עומד על 2,300 שקל בחודש. אחרי אוניברסיטת תל-אביב נמצאת ברשימה אוניברסיטת בר אילן שברמת גן/קריית אונו, עם שכירות בגובה של 1,630 שקל עבור דירה עם 3 שותפים.
במקום השלישי והרביעי נמצאת האוניברסיטה העברית, עם שכירות בגובה של 1,530 שקל בחודש עבור דירה בסמוך לקמפוס הר הצופים ו-1,500 שקל בחודש עבור דירה בסמוך לקמפוס גבעת רם. במקום החמישי נמצא הטכניון שבחיפה, עם שכירות בגובה של 1,200 שקל לדירה עם 3 שותפים; ואחריו מכללת אשקלון עם שכר דירה של 960 שקל בחודש. את הרשימה סוגרת אוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, שבה שכירות בדירה עם 3 שותפים בסמוך למוסד הלימודים עומדת על 950 שקל בממוצע מדי חודש.
ומה לגבי מחירי השכירות במעונות הסטודנטים שמציעים המוסדות להשכלה גבוהה? על פי בדיקת אתר מדלן, גם כאן מובילה אוניברסיטת תל-אביב את הרשימה, עם שכר דירה חודשי של כ-1,700 שקל בממוצע עבור חדר לבד בדירת שותפים במעונות הסטודנטים; לעומת 1,200 שקל לחדר משותף בדירת שותפים.
במקומות השני והשלישי נמצאים קמפוס גבעת רם וקמפוס הר הצופים שבאוניברסיטה העברית בירושלים, עם שכר דירה בגובה של כ-1,400 שקל בחודש עבור חדר לבד בדירת שותפים במעונות הסטודנטים; לעומת תשלום חודשי של 900 שקל לחדר משותף. במקום החמישי נמצאת אוניברסיטת בר אילן עם נתונים דומים.
אחריה ברשימה מכללת אשקלון, עם שכר דירה בגובה של 1,200 שקל למגורים בחדר לבד בדירת שותפים במעונות הסטודנטים של המכללה; לעומת תשלום חודשי של 650 שקל בממוצע עבור מגורים בחדר משותף בדירת שותפים. באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע ישלמו סטודנטים 850 שקל בחודש עבור חדר לבד, ו-600 שקל עבור חדר משותף במעונות; ואילו בטכניון בחיפה כ-600 שקל בחודש עבור חדר לבד במעונות, או 500 שקל עבור חדר משותף בדירת שותפים.
מפת הנדל"ן האינטראקטיבית המצורפת מציגה את מחירי הדירות בערים ברחבי הארץ, תוך פילוח המחירים בכל שכונה ושכונה. מחיר ממוצע של דירה הוא 1.262 מיליון שקל (יד ראשונה וחדשה), כאשר הצבע הכחול במפה מצביע על מחיר נמוך מהמחיר הממוצע ואילו הצבע האדום מצביע על מחיר גבוה מהממוצע. ככל שהצבעים כהים יותר - כך המחירים מתרחקים מהממוצע.
הקלקה על כל יישוב מצביעה על רמות המחירים בתוך כל שכונה. עם ההקלקה, יופיעו נתונים בצדה הימני של המפה בנוגע למחירי השכירות בדירות 2 ו-3 שותפים בשכונה הקרובה ביותר למוסד האקדמי שנבחן. הקלקה על האייקונים בצורת הבתים בצבע חום מציגה את מחירי הדירות בשכונות המבוקשות שנבדקו.
לצפייה בגודל מלא לחצו כאן או על המפה - לצפייה במחירי השכירות לחצו על האייקונים הסגולים
אוניברסיטת בן גוריון, באר שבע
אז באילו שכונות לרוב מתגוררים הסטודנטים, והאם הקרבה של הדירות לתחבורה ציבורית ולמוסדות הלימוד משפיעה על גובה השכירות שהם משלמים? אילן צ'רנין, אנליסט מחלקת המחקר של מדלן, מתייחס לדוגמא של בירת הנגב. "הרוב המוחלט של הסטודנטים בבאר שבע גרים במרחק הליכה מהקמפוס, בעיקר בשכונות ד',ג',ב', ו-ו' הישנה - אלו שכונות בעלות שוק שכירות פעיל ביותר, שמוטה באופן מוחלט לקהל הסטודנטים", הוא אומר.
לדבריו, "בעלי הדירות הם לרוב משקיעים מרחבי הארץ. בהנחה שהם רכשו את הנכס לפני 7 שנים או יותר, הם כנראה עשו את אחת העסקאות המשתלמות בחייהם, עם תשואה מצטברת אדירה על ההון העצמי - שבמקרים רבים חצתה את רף ה-1,000%. זאת כתוצאה מתשואת שכר דירה גבוהה לאורך השנים, לצד עליות מחירים של מאות אחוזים בשווי הנכסים".
על פי הבדיקה, סטודנט שמתגורר בשכונה ד' נמצא במרחק הליכה מאוניברסיטת בן גוריון ואינו זקוק לתחבורה ציבורית. אם יגור בדירת 2 שותפים, ישלם כ-1,100 שקל בחודש; ואם יבחר בדירת 3 שותפים יקטין את שכר הדירה לסכום חודשי של 950 שקל בחודש. עוד עולה מהבדיקה כי מחיר דירת 3 חדרים בשכונה עומד על 549 אלף שקל - עם תשואה של 4.4%.
"סטודנט שמעוניין לצאת מהבועה הסטודנטיאלית החמימה וההומוגנית, יכול לשנות אווירה ולחוות את באר שבע על ידי מגורים בסביבת העיר העתיקה, המרוחקת כ-29 דקות הליכה מהאוניברסיטה", מוסיף צ'רנין. מהבדיקה עולה כי עבור דירה עם 2 שותפים, ישלם סטודנט 1,300 שקל בחודש; ו-1,133 שקל בחודש עבור דירת 3 חדרים. מחיר של דירה כזו עומד על 715 אלף שקל, עם תשואה ממוצעת של 4%.
* חישוב תשואת שכר דירה לפי שכר דירה מבוקש לדירות 3 חדרים בניכוי 8% בגין פחת, תיקונים ושונות. ביחס למחיר הממוצע לפי מחירון מדלן לדירות 3 חדרים יד שנייה באותה שכונה
הטכניון, חיפה
המוסד הבא ברשימה לפי גובה השכירות הוא הטכניון בחיפה. לדברי משה שואף, אנליסט מחלקת המחקר של מדלן, "הסטודנטים בחיפה לא מתרכזים במקום אחד, אפשר למצוא אותם בחלק גדול מהשכונות ברחבי העיר. כך, למשל, בשכונת זיו הצמודה לטכניון ישנו שוק שכירות פעיל, בעיקר של דירות 2 ו-3 חדרים; אך חלופה זולה יותר, שבהחלט רלוונטית עבור הקהל הסטודנטיאלי, אפשר למצוא בשכונת הדר הכרמל ובשכונות נוספות בעיר התחתית של חיפה".
עם זאת, שואף מדגיש כי סטודנט המתגורר בהדר כרמל ייאלץ לבלות כחצי שעה לכל כיוון בתחבורה ציבורית. "פער שכר הדירה בין שתי השכונות עומד על כ-300 שקל לשוכר, ולכן זה עדיין לא מייצר כדאיות אמיתית להתרחק מהטכניון", הוא אומר.
מהממצאים עולה כי סטודנט המתגורר בשכונת זיו, הנמצאת במרחק הליכה מהטכניון, ישלם 1,450 שקל בחודש עבור דירת 2 שותפים; ו-1,200 שקל בחודש עבור דירת 3 שותפים. מחיר דירה כזו בשכונה עומד על 940 אלף שקל, עם תשואה ממוצעת של 3.4%.
בשכונת הדר כרמל, לעומת זאת, ישלם הסטודנט 1,150 שקל בדירת 2 שותפים; ו-900 שקל בלבד בדירת 3 שותפים. עוד עולה מהבדיקה כי מחיר ממוצע של דירת 3 חדרים בשכונת הדר כרמל עומד על כ-600 אלף שקל, עם תשואה של 4.2%. לדברי שואף, "בניגוד למרבית הערים, דווקא בשכונת זיו הסמוכה למוסד הלימודים, תשואת שכר הדירה נמוכה ביחס לחלופות אחרות בחיפה (תשואה שנתית של כ-2.5%-3% בלבד)".
אוניברסיטת בר אילן/מכללת רמת גן
אוניברסיטת בר אילן ממוקמת במפגש הערים רמת גן, גבעת שמואל, בני ברק וקריית אונו, כך שלסטודנטים שמעוניינים לגור בסמוך למוסד הלימודים יש מגוון אפשרויות בחירה. לדברי רן בכר, אנליסט מחלקת המחקר של מדלן, אופציה מועדפת על רבים היא שכונת עמידר ברמת גן, שעד לפני מספר שנים סבלה מדימוי שלילי שהתאושש במידה רבה כתוצאה מתנופת בנייה והתחדשות.
"סטודנט שמעונין לגור בשכונות פנימיות ומרכזיות יותר של רמת גן, יכול למצוא חלופות עם שכר דירה דומה ואף מעט נמוך יותר במרכז העיר", מוסיף בכר, "לחילופין - בשכונות יוקרתיות יותר, כמו למשל שכונת חרוזים (שנקר), שכר הדירה גבוה ב-30%-40% משכר הדירה בשכונת עמידר", הוא מבהיר.
על פי הבדיקה, שכונת עמידר נמצאת במרחק הליכה הן מאוניברסיטת בר אילן והן ממכללת רמת גן. עבור מגורים בדירה עם 2 שותפים ישלם סטודנט ממוצע כ-1,880 שקל בחודש; ו-1,630 שקל בחודש עבור מגורים בדירת 3 שותפים. דירת 3 חדרים ממוצעת עולה כיום בשכונה 1.316 מיליון שקל - עם תשואה של כ-3.1%.
לעומת זאת, סטודנט שיעדיף להתגורר במרכז העיר רמת גן יצטרך לנסוע כ-18 דקות בתחבורה ציבורית למוסד הלימודים, אך לשלם פחות. כך, עבור מגורים בדירת 2 שותפים ישלם הסטודנט 1,705 שקל בחודש; ועבור מגורים בדירת 3 שותפים ישלם 1,450 שקל בחודש. דירת 3 חדרים ממוצעת במרכז רמת גן עולה 1.447 מיליון שקל - עם תשואה של 2.6%.
אוניברסיטת תל-אביב
תל-אביב היא עיר מרכזית ופעילה, וקיומם של מגוון אמצעי תחבורה באזור האוניברסיטה מקטינים את הצורך של הסטודנטים להתקבץ באזור אחד. צ'רנין מציין כי בשכונת נווה אביבים הצמודה לקמפוס, הנחשבת מעט "מנומנמת" ביחס לעיר התוססת, שכר הדירה המבוקש עומד על כ-2,300 שקל בממוצע לשותף, בדירת 3 שותפים.
"בפועל, חלק גדול מהסטודנטים ששוכרים בתל-אביב מעדיפים לגור בשכונות יותר צעירות, גם אם יאלצו להסתמך על תחבורה ציבורית", הוא אומר. "האמת היא שמעונות הסטודנטים שקמו בדרום הקמפוס לא מביאים איתם בשורה, ומציעים דירות יחיד בעלות של כ-2,100 שקל לחודש. מאחר שתל-אביב נחשבת עיר השכירות של ישראל, נוצר מצב שבו דווקא הסטודנטים מהווים חלק קטן יחסית מהשוכרים, ביחס לערים אחרות בהן יש מוסדות אקדמיים - והשפעתם על השוק פחותה".
על פי הבדיקה, סטודנט המתגורר בדירה עם 2 שותפים בשכונת נווה אביבים, הנמצאת במרחק הליכה מאוניברסיטת תל-אביב, ישלם כ-2,700 שקל בחודש; ו-2,300 שקל בחודש עבור מגורים בדירה עם 3 שותפים. דירת 3 חדרים בשכונה תעלה לא פחות מ-2.430 מיליון שקל, ותספק תשואה של 2.4%.
לעומת זאת, בשכונת פלורנטין שבדרום העיר, הנחשבת שכונת צעירים תוססת, המרחק מהאוניברסיטה עומד על 40 דקות בתחבורה ציבורית. עבור מגורים בדירה עם 2 שותפים בשכונה, ישלם סטודנט כ-2,600 שקל בחודש; ו-2,200 שקל בחודש עבור מגורים בדירה עם 3 שותפים. דירת 3 חדרים ממוצעת בשכונה עולה כ-2.060 מיליון שקל ומשקפת תשואה של 2.8%.
מה חושבים הסטודנטים באוניברסיטת ת"א על שוק הנדל"ן? מוזמנים לצפות:
האוניברסיטה העברית
האוניברסיטה העברית בירושלים פועלת בעיקר בשני אזורים שונים - הר הצופים וגבעת רם. היא מונה קרוב ל-25 אלף סטודנטים, ומהווה את אחת הסיבות העיקריות להיווצרות שוק שכירות פעיל לצעירים בבירה. לדברי בכר, הסטודנטים בקמפוס הר הצופים מתלבטים בעיקר בין מגורים בגבעה הצרפתית הוותיקה לבין מגורים במרכז העיר.
"שכונת הגבעה הצרפתית קרובה לקמפוס והמחירים בה נוחים, אך היא מציעה פחות אפשרויות בילוי ותעסוקה", הוא מציין. "לעומת זאת, במרכז העיר, המספק תעסוקה בשעות הפנאי וחיי הרחוב בו תוססים, שכר הדירה גבוה בכ-500 שקל לסטודנט; וזמן הנסיעה ללימודים בשעות הבוקר עשוי לגזול מעל לחצי שעה".
מהממצאים עולה כי מגורים בשכונת הגבעה הצרפתית יעלו לסטודנט המעוניין לגור בדירה עם 2 שותפים כ-1,850 שקל מדי חודש; ו-1,530 שקל מדי חודש עבור מגורים בדירה עם 3 שותפים. דירת 3 חדרים ממוצעת בשכונה, הנמצאת במרחק הליכה מקמפוס הר הצופים, עולה כ-1.187 מיליון שקל, עם תשואה של 3.4%.
לעומת זאת, סטודנט המתגורר במרכז ירושלים ישלם כ-2,340 שקל בחודש לדירת 2 שותפים; ו-2,150 שקל בחודש לדירת 3 שותפים. דירת 3 חדרים עולה במרכז העיר כ-2.263 מיליון שקל ומשקפת תשואה של 2.3%.
מי שלומד בקמפוס גבעת רם ומעוניין להתגורר בשכונת קריית יובל, המרוחקת כ-15 דקות נסיעה בתחבורה ציבורית או כ-25 דקות ברגל, ישלם כ-1,750 שקל עבור מגורים בדירה עם 2 שותפים. לעומת זאת, בדירה עם 3 שותפים יוכל לשלם רק 1,500 שקל בחודש. דירת 3 חדרים עולה בממוצע 1.116 מיליון שקל, עם תשואה של 3.4%.
מי שמעדיף להתגורר בשכונת רמת שרת, המרוחקת לא פחות מ-45 דקות בתחבורה ציבורית מקמפוס גבעת רם, גם ישלם יותר: כ-1,900 שקל מדי חודש עבור דירה עם 2 שותפים; וכ-1,670 שקל בחודש עבור מגורים בדירה עם 3 שותפים. דירת 3 חדרים בשכונה עולה בממוצע כ-1.4 מיליון שקל ומשקפת תשואה של 3%.
המכללה האקדמית אשקלון
"מכללת אשקלון ממוקמת בלב העיר ומושכת סטודנטים מהסביבה וממרכז הארץ", אומר צ'רנין. לדבריו, "חלק ניכר מהסטודנטים מעדיף להמשיך לגור מחוץ לאשקלון, לרוב בבית הוריהם, ולהגיע למכללה בתחבורה ציבורית ובכלי רכב פרטיים. עבור אלו שמעוניינים לגור בסמוך, המכללה מעמידה את מתחם מעונות הסטודנטים שממוקם ממש בתוך הקמפוס".
בנוסף, הסטודנטים יכולים ליהנות מהיצע נרחב של דירות להשכרה בשכונות הצמודות למכללה, ובראשן שכונת אפרידר. לדברי צ'רנין, בשכונה זו זוג צעיר או 2 שותפים יכולים למצוא דירה מרווחת בכ-2,500 שקל בחודש. "בשכונות הוותיקות והפחות מבוקשות בדרום העיר אפשר למצוא דירת דומה בכ-2,000 שקל", הוא מוסיף.
מהבדיקה עולה כי בשכונת אפרידר, הנמצאת במרחק הליכה מהמכללה, ישלם סטודנט כ-1,250 שקל מדי חודש עבור דירת 2 שותפים; ורק 960 שקל מדי חודש עבור דירת 3 שותפים. דירת 3 חדרים ממוצעת בשכונה עולה כ-730 אלף שקל, עם תשואה של 3.8%.
בשכונת נוה אלונים (עתיקות), המרוחקת כ-20 דקות נסיעה מהמכללה בתחבורה ציבורית, ישלם סטודנט כ-1,000 שקל בחודש עבור מגורים בדירה עם 2 שותפים; ו-760 שקל בלבד בחודש עבור מגורים בדירה עם 3 שותפים. כאן עולה דירת 3 חדרים ממוצעת רק 520 אלף שקל, מחיר המשקף תשואה של 4.2%.