שיח רמטכ"לים: כך ניאבק מול גל הטרור
רא"ל במיל' גנץ הבהיר כי יש לתגבר כוחות ולצד זאת להרגיע את הרוחות, קודמו אשכנזי: "השאלה היא איך יפעלו ההנהגות ומה המסר שעובר". ראש השב"כ לשעבר דיסקין: "להרוג מחבלים, אבל להיזהר מיד קלה על ההדק. דם מזין רצון לנקמה"
בכירי מערכת הביטחון לשעבר תומכים בקריאה לאזרחים לשאת נשק, ומבהירים כי ההנהגה הישראלית היא שיכולה למנוע מגל הטרור להידרדר לאינתיפאדה: בפגישה שבה נכחו הרמטכ"לים לשעבר בני גנץ, גבי אשכנזי ודן חלוץ וכן ראש השב"כ בעבר יובל דיסקין הם הביעו את דעותיהם על גל הטרור, וכיצד ניתן להיחלץ ממנו.
"זה גל טרור וצריך לזכור שגם לפני שנה עברנו גל דומה שכלל פיגועי בודדים", אמר דיסקין בתשובה לשאלה אם אנחנו ערב אינתיפאדה שלישית. "זה עלול להפוך לאינתיפאדה ואם זה יקרה או לא זה תלוי במה שאנחנו נעשה ובמה שתעשה ההנהגה הפלסטינית. זה תלוי בשיקול הדעת שיפעילו הנהגות שני הצדדים. באשר אלינו - מצד אחד אסור להתלהם, מצד שני אסור לתת למפגעים להצליח. צריך לטפל באירועים ביד הכי קשה. את המחבלים יש לנטרל ולהרוג, בוודאי אם הם עדיין מאיימים על חיי האנשים. ולא צריך לחשוב פעמיים. עם זאת, צריך להיזהר מקלות יתר בפתיחה באש".
דיסקין ציין כי "אנחנו כבר יודעים שככל שנשפך יותר דם זה מזין את הרצון לנקמה בצד השני. אם הופכים כל זורק אבנים למחבל זה יוביל להידרדרות במצב. לקראת האינתיפאדה השנייה מערכת הביטחון הייתה מאוד מוכנה ויחס הנפגעים בחודשים הראשונים היה הרוג ישראלי לאחד על כל 15 הרוגים פלסטינים. זה הוביל להידרדרות והביא לפיגועי ההתאבדות המאוד קשים".
ראש השב"כ לשעבר תומך בקריאה לשאת נשק: "בתקופה של מתח טוב שאזרחים יישאו נשק. כבר ראינו שאזרחים עם נשק הצליחו להכיל את האירוע ולמנוע החמרה, אז אני לא נגד זה. מצד שני צריך להיזהר מאווירה של אצבע קלה על ההדק".
"ברור שהציבור הוא חלק מהמערכה הזו", הוסיף הרמטכ"ל לשעבר גנץ. "צריך להמשיך ולהיאבק ולעצור את הפיגועים, אבל צריך לעשות את זה בשיקול דעת ולפעול כדי לצנן את האווירה בשני הצדדים - גם בצד הפלסטיני וגם אצלנו. הרושם שלי הוא שבצד שלנו אכן עושים מאמצים להוריד את גובה הלהבות. זאת תקופה לא טובה וכואבת, אבל צריך להישאר שקולים".
קודמו בתפקיד, רא"ל במיל' אשכנזי, לא רצה להעריך מה צופן העתיד: "קשה לנבא לאן הדברים יובילו. אני מסכים שצריך לפעול כדי להרגיע את שני הצדדים וחושב שחלק מהצעדים שנעשים אצלנו אכן פועלים בכיוון הזה. האווירה היא מאוד רגישה היום והשאלה הבסיסית היא איך יפעלו ההנהגות בשני הצדדים ומהי רוח המסר שעובר".
בתשובה לשאלה כיצד ניתן להתמודד עם פיגועי בודדים, ענה דיסקין כי אין דרך מודיעינית לכך: "אם מישהו החליט לקחת מברג ולנסות לרצוח אנשים ברחוב אני לא מכיר גוף מודיעין בעולם שיכול להיות במחשבות של האנשים ולזהות מראש את הכוונות. מה שכן אפשר לעשות הוא לשנות את האווירה. גורמים כמו חמאס והתנועה האיסלאמית, בעיקר הפלג הצפוני שלה, מלבים את האש ברחוב הערבי בישראל, באמצעות השימוש שהם עושים במסגד אל אקצה. זו המומחיות שלהם להתסיס את הציבור וצריך לטפל בהם ביד קשה מאוד, ואם צריך גם להוציא אל מחוץ לחוק את התנועה האיסלאמית".
גנץ, מצדו, המליץ אף הוא על דרכי הפעולה אל מול הטרור: "אני חוזר ואומר שמה שצריך הוא מצד אחד לתגבר את הכוחות בשטח כדי שיתמודדו עם האיומים ומצד שני לעשות מה שאפשר כדי להרגיע את הרוחות".
בכירי מערכת הביטחון דיברו בפגישה שאותה זימן תא"ל במיל' אמל אסעד, לקראת השקה של "שביל הבנים" לזכר החיילים הדרוזים שנהרגו במלחמות ישראל. חנוכת השביל תתקיים ב-30 באוקטובר ובכירי המערכת הביטחונית שהתכנסו בביתו של הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין שחק ז"ל במכבים דיברו בה גם על מצבה של העדה הדרוזית, על תרומתה לביטחון ישראל ובתוך כך כאמור התייחסו גם למצב הביטחוני הקשה.