הגבינות הטבעוניות החדשות: בלי חלב, עם טעם
מי אמר שטבעונים לא יכולים לאכול גבינה? אורי שביט טעמה גבינות טבעוניות על טהרת הצומח וחזרה עם רשמים
כשעומר אליאב (29) היה ילד, הוא מצא את עצמו מתעניין בעיסוק הלא ממש שגרתי של אביו בועז, שבמשך 30 השנה האחרונות עוסק בפיתוח מזון. "אנחנו הילדים התמכרנו לחיידק, עבדנו עם אבא, וככה זה ממשיך עד היום" אומר אליאב, שמסייע לאביו במלאכת פיתוח המזון למרות שהוא בכלל כלכלן בהשכלתו.
כיום אליאב הוא אחד היזמים, יחד עם אייל אדוט מתעשיות המזון של קיבוץ גן שמואל, של מותג חדש ומשותף בשם "משו משו", שמתעתד להביא בשורה חדשה לשוק המוצרים הטבעוניים בישראל, אותם מפתח אביו.
בימים אלה משיקה החברה סדרת גבינות – צהובות (18%, 9% וגבינה עם זיתים) ולבנות מלוחות (16%, 5% וגבינה בתיבול זעתר), שהן למעשה הגבינות המלוחות הקשות הראשונות שמיוצרות בישראל בייצור המוני. זאת אמורה להיות יריית הפתיחה בלבד, כאשר בתכניות של המיזם החדש להמשיך ולהרחיב את תחום מקבילי החלב, לצד הקמת קטגוריה נוספת של מוצרים העומדים במרכז הארוחה, שטרם יצאו לשוק ונמצאים בשלבי פיתוח.
"בחזון שלנו אנחנו רוצים לעשות לטבעונות מה ש"טבעול" עשתה לצמחונות", אליאב מכוון גבוה. "המטרה היא להפוך את הטבעונות לנחלת הכלל, להגיע לכל הסופרים ולא רק לחנויות טבע ולהביא מגוון מוצרים שיתנו מענה לכולם, לכל מי שרוצה לנסות משהו חדשני, לצאת מהקופסא ולגלות שאוכל טבעוני יכול להיות טעים ואיכותי".
כחלק מהרצון להנגיש את המוצרים החדשים, הם מסומנים בתו הכשרות הגבוה ביותר בישראל (בד"צ העדה החרדית ירושלים) ולמעשה מאפשרים לחברה לפנות לקהל יעד נוסף, שיוכל מעתה לצרוך מוצרים עם כשרות פרווה ללא הגבלה, בכל שעה ובלי קשר למרכיבים אחרים באותה ארוחה.
מה פתאום מוצרים טבעוניים, הרי אתה לא טבעוני בעצמך?
"גם אנחנו ברמה האישית וגם בגן שמואל מבינים שיש עתיד בתעשיית המזון מהצומח ושכדאי להתרחב לכיוונים של מזון אלטרנטיבי, כפי שאנחנו עוסקים בשנים האחרונות בפיתוח מוצרים ללא גלוטן (בועז אליאב הוא איש הפיתוח ושותף בחברת "green lite", א.ש). כולנו מבחינים בירידה בצריכה של חלב ובשר, זאת מגמה מתבקשת ברמה הסביבתית, הבריאותית והמוסרית. אנחנו רואים שאחוז הטבעונים באוכלוסיה קפץ פי חמש ב-10 השנים האחרונות, גם אני כבר כמעט שלא צורך חלב בעצמי ואוכל את הגבינות שלנו, ולא חסר לי שום דבר", הוא מעיד.
"במקום לחנך את הצרכן מחדש אנחנו נותנים לו משהו שהוא מכיר אבל בגרסה יותר בריאה, בלי חיידקים, הורמונים וכולסטרול, עם סידן מהצומח שלא פוגע בעצמות כמו סידן מחלב פרה. אין כאן משהו פחות טוב כמו שמקובל לחשוב על תחליפים, אלא ההפך. הרי רוב האוכלוסייה רגישה ללקטוז, כולם הולכים ומבינים שחלב לא טוב לגוף שלנו ואנחנו מציעים מוצר אחר, שהוא בר קיימא, ללא חומרים משמרים ועשוי כולו מצמחים".
אז ממה באמת עשויות הגבינות של "משו משו"? בעיקר משמן קוקוס ושמנים נוספים מהצומח, שלא מכילים שומן טראנס, בשילוב עמילנים, סידן (700 מ"ג לכל 100 גרם) וסיבים תזונתיים. ומה לגבי הטעם? הגבינות הצהובות לא רעות, אם כי לטעמי אפשר לעדן אותן יותר. מצד שני, הגבינות המלוחות הן בפירוש פריצת דרך – הן נותנות מענה מוצלח למי שמתגעגע לאבטיח עם גבינה בולגרית, ויהיו נהדרות גם במאפים וכריכים.
את המוצרים החדשים ניתן למצוא במגוון נקודות מכירה שמתפרסמות בעמוד הפייסבוק של "משו משו", והם נמכרים במחיר של כ-20 שקלים ליחידה בת 200-250 גרם.
רוצים ללמוד להכין גבינה טבעונית בעצמכם? צפו בסרטון הבא:
- מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר
מאת אורי שביט
- לכל כתבות שני צמחוני