שוב: עובד הביע תמיכה במחבל - ופוטר
בית החולים הדסה עין כרם הפסיק את עבודתו של עובד חיצוני שהועסק בבית בחולים, לאחר שפרסם סטטוס תמיכה בעמוד הפייסבוק שלו במחבל פאדי עלון. עם זאת, לרוב לא מדובר בסיבה מוצדקת לפיטורים: "אסור לפטר עובד מכיוון שהוא מחזיק בהשקפה שאינה תואמת את תפיסותיו של המעסיק", מבהירים היום באגודה לזכויות האזרח
מקרה פיטורים נוסף בעקבות סטטוס תמיכה במחבלים: בית החולים הדסה עין כרם הפסיק את עבודתו של עובד חיצוני שהועסק בבית החולים, לאחר שפרסם סטטוס תמיכה בעמוד הפייסבוק שלו במחבל פאדי עלון.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הקריירה :
עובדת פלאפון קראה למחבל "אהובי" - ופוטרה
מותר לפטר עובד בגלל סטטוס בפייסבוק?העובד העלה סטטוס עם תמונתו של המחבל עלון והכיתוב "שאלוהים ירחם עליו" (אללה ירחמוהו"). עלון, תושב עיסאוויה שבמזרח ירושלים, דקר בליל יום ראשון שעבר נער בן 15 בירושלים ופצע אותו באורח בינוני. הוא נהרג מירי שוטרים שהבחינו בו כשסכין בידו.
בבית החולים ציינו כי העובד הועסק ככוח עזר חיצוני, בסידור המיטות, המצעים, הכלים וכדומה. עוד ציינו כי לאחר שגילו שם את דבר פרסום הסטטוס - הם הורו לחברה שמעסיקה אותו להספיק את עבודתו בבית החולים. המקרה אירע ביום חמישי האחרון, יומיים לאחר שחברת פלאפון הורתה להפסיק את עבודתה של עובדת בחברה, שפרסמה אף היא סטטוס תמיכה במחבל.
בשבוע שעבר פוטרה עובדת של חברת פלאפון לאחר שפרסמה בעמוד הפייסבוק שלה תמונות של עלון, בליווי הכיתובים "שהיד", ו"אהובי". העובדת שפוטרה, תמרה סוויטי, החליפה את תמונת הפרופיל שלה לתמונה של המחבל, בליווי הכיתוב שאהיד, ובנוסף פרסמה סטטוס שבו כתבה "אהובי, אתה רחוק לי מהעיניים". במכתב ששלח צביקה אברמוביץ', סמנכ"ל משאבי אנוש של החברה לעובדים, הוא ציין כי היא פוטרה מכיוון שסירבה לפניות חוזרות ונשנות להסיר את התמונות.
זכות העובדים לחופש ביטוי מנצחת
על אף התרבות המקרים, לרוב לא מדובר בסיבה חוקית המצדיקה פיטורים, כפי שמסבירה מנכ"לית האגודה לזכויות האזרח, עו"ד שרון אברהם-ויס: "בכל פעם שישנה הסלמה ביטחונית, עובדים ערבים משלמים את המחיר. אנחנו מכירים את התופעה גם מ'צוק איתן' בקיץ שעבר, אז היתה קריאה לפיטורי עובדים, בגלל התבטאויות שונות, שאמנם לחלק מהציבור מאד לא נעים לשמוע אותן, אבל הן בהחלט לא עילה לפיטורים", אמרה ויס, מומחית לזכויות עובדים ובעבר כיהנה כנציבת מחוז תל אביב בנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה.
"חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיקים להפלות עובדים בין היתר בשל דתם ולאומיותם, וגם בשל השקפתם. אסור לפטר עובד מכיוון שהוא מחזיק בהשקפה שאינה תואמת את תפיסותיו של המעסיק או של קהל הלקוחות, אלא אם קיים קשר ישיר בין ההתבטאות לבין הפגיעה בתפקוד העובדת", הוסיפה. "מעסיקים המפטרים עובדים בשל התבטאויות בפייסבוק צריכים לדעת כי הם מסתכנים בחשיפה לתביעה בגין אפליה. כשהצרכנים דורשים מהמעסיק לפטר עובדת בשל עמדותיה, הם בעצם דורשים ממנו לעבור על החוק".
"באופן עקרוני, זכותו של עובד להביע את דעתו מחוץ לשעות העבודה, בלא שהמעביד יוכל לכפות עליו את עמדותיו או לפטרו בשל כך ובלבד כי למעביד לא נגרם נזק תדמיתי בשל ההתבטאות", מבהיר עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות'. "המקרה הנוכחי שונה מהמקרה של העובדת בחברת פלאפון, שכן מדובר כאן על עובד בתפקיד שטח זוטר בבית החולים. סביר להניח כי אם המקרה יובא בפני בית הדין, יתקשה בית החולים להוכיח שכתוצאה מדברי אותו עובד, נגרמה לו "פגיעה" עסקית".
"במקרים דומים שהיו בעבר, הורה בית הדין להשיב את העובד לעבודתו. בית החולים צריך לנהוג בעובד כוח אדם בתום לב ואינו יכול לתעדף עבודה של עובד כזה או אחר רק בשל התבטאות, מקוממת ואומללה ככל שתהיה", הוסיף. "אין ספק כי מדובר על סיטואציה בעייתית מאוד האולם הפתרון עבורה הוא במישור החקיקתי. אם המדינה או המעסיק רוצים להגביל את טווח חופש הביטוי של העובדים, עליהם לעשות זאת באמצעות חקיקה ולא לצפות מבית הדין לשמש כסותם פיות עבורם".
דוברת הדסה מסרה כי הבחור הנראה בתמונה הועסק על ידי חברה חיצונית, המספקת שירותים למרכז הרפואי הדסה, והוסיפה כי עם היוודע פרסום דברי התמיכה במחבל, הוחלט על הפסקת עבודתו בהדסה, לאלתר.
מחברת מתן, המעסיקה הישירה של העובד, נמסר בתגובה: "עקב התבטאויות לא ראויות של העובד שבנדון ברשתות החברתיות הוחלט בשיתוף פעולה עם צוות הביטחון בהדסה להשהותו עד לבירור המקרה. לאחר בירור כל הפרטים לעומקם תשקול חברת מתן שרותי בריאות בשיתוף עם הנהלת בית החולים הדסה את המשך העסקתו של העובד, וכל זאת בהתאם לחוק".
מתי מותר לפטר עובד בשל התנהלות בפייסבוק? צפו: