עסקים קורסים בי-ם: "מאות משפחות ייפלו"
בעלי עסקים במרכז הבירה טוענים כי המכירות ירדו ב-50% בעקבות המצב הביטחוני בעיר והחשש של תיירים להגיע לירושלים: "אין שום גוף שיפצה אותנו. אני מעסיק 200 עובדים. אם אני נופל, 200 משפחות נופלות"
שוב: עובד הביע תמיכה במחבל - ופוטר
עובדת פלאפון קראה למחבל "אהובי" - ופוטרה
דרעי התיר להאריך שעות עבודת המאבטחים
כאשר העסקים בעוטף עזה ודרום הארץ נפגעו כלכלית במבצע צוק איתן, הממשלה הקצתה תקציב מיוחד כדי לתמוך בהם. אולם בעלי העסקים בירושלים שנפגעים כעת מהמצב הביטחוני, חוששים כי לא יקבלו שום סיוע.
צניחה של 50% במכירות
"עד מוצאי שבת שעברה היינו בעיצומה של עונת חגים מוצלחת" מספר אלון שבתאי, הבעלים של שלוש מסעדות במתחם ממילא, ג'וי, לוצ'אנה וקפה קפה. "הרגשנו שסוף כל סוף התיירים חוזרים, אחרי שבפסח לא היו תיירים בגלל השפעת האירועים בשנה שעברה, פתאום שוב שמענו אנגלית וצרפתית במסעדות".
לאחר פיגוע הדקירה ברחוב הגיא בעיר העתיקה, הגיעו למתחם ממילא עשרות פעילי להב"ה שריססו גז מדמיע על עובד ערבי בסניף הסופר-פארם, והיכו עובד ערבי של אחת המסעדות. "היתה בהלה מאוד גדולה. אנשים חשבו שמדובר בפיגוע וברחו, השאירו את התיקים במקום. זה גרם לנזק של 80 אלף שקל בגלל שאנשים לא שילמו חשבונות", טוען שבתאי.
באופן מסורתי, עסקים מרגישים ירידה בהכנסות לאחר תקופת החגים. אך בשבוע האחרון בעלי העסקים במתחם מדווחים על צניחה של 50% בפדיון היומי. עבור שבתאי, אובדן ההכנסות המשמעותי נובע מביטול אירועים שהיו אמורים להתקיים במסעדות.
"אף אחד לא עולה לתורה בכותל בתקופה הזו, וחברות גדולות מעדיפות לקיים אירועים לעובדים בתל אביב" מסביר שבתאי. "כל שנה שנתיים יש תקופה קשה והעסקים נפגעים. עד שאנחנו מרימים את הראש שוב יש פיגועים, ואין שום גוף שיגיד שאנחנו נפגעים מהמצב הביטחוני ויפצה אותי. אני מעסיק 200 עובדים, אם אני נופל, 200 משפחות נופלות".
"תזמינו, שנוכל לעמוד על הרגליים"
הניסיון שלנו לתאם צילום לכתבה עם אילן בן הרוש, הבעלים של חנות מיסטר אלקטריק ברחוב יפו, לא נתקל בקשיים מיוחדים. "תבואו מתי שאתם רוצים, יש לנו הרבה זמן פנוי", צחק במרירות. הוא עובד כבר 20 שנה בחנות, בתקופות של פיגועי ההתאבדות במרכז העיר. "הרחובות לא ריקים, יש אנשים אבל הם לחוצים מאוד. כל שעה הם שומעים סירנות, מסוקים באוויר. מפחדים ללכת ברחוב. יש לנו הרבה אמונה ואנחנו נשארים במרכז העיר. העירייה והממשלה זורקות את הכדור אחד לעבר השני, ואנחנו יושבים באמצע ולא מקבלים סיוע כשמרכז העיר נפגע".
שוק מחנה יהודה הוא אחד המקומות בהם ניתן להרגיש את הדופק של ירושלים. בשנים האחרונות הוא עבר מהפכה קולינרית, עם עשרות מסעדות וברים שנפתחו בין הסמטאות, והפך למוקד הבילויים של צעירי העיר. אך בימים האחרונים הקונים מדירים את רגליהם ומעדיפים לקנות בסופרמרקטים עם מאבטח בכניסה.
"באופן מפתיע דווקא תיירי הפנים הפסיקו להגיע, לעומת תיירים מחו"ל" אומרת דורית גרייבר, הבעלים של הפאב שם טוב ושל חברת התיירות ירושלמית שמפיקה סיורים וימי תוכן, "אולי בגלל שאצלנו כל תקרית קטנה הופכת לסנסציה תקשורתית אבל לא מדווחת בחו"ל. זה חבל כי לירושלים יש הרבה פנים ושכונות. נכון שבמזרח העיר יש מהומות, אבל יש את עין כרם, ונחלאות והרבה אזורים שקטים. אנחנו צריכים להיות פחות היסטריים".
הדבר שהכי מפריע לגרייבר הוא ההתעלמות מצד הממשלה והעירייה מהמשבר הכלכלי שפוקד את בעלי העסקים, והיא קוראת לציבור לתמוך בעסקים הירושלמים. "תזמינו סדנת בישול לעוד חודשיים, סיור חנוכיות לחנוכה. שנדע שיש לנו לאן להסתכל קדימה, שהמשבר הזה יעבור ונעמוד על הרגליים".
בקניון מלחה המצב שונה. אמנם תנועת הקונים יותר דלילה מהרגיל, אבל האווירה יותר רגועה. יוני כהן, המתגורר במושב בית מאיר, יושב ברחבת המזון המהיר עם אשתו ושני ילדיו. "המצב מפחיד. אנחנו לא מסתובבים בעיר ובמקומות כאלו אנחנו מפחדים, בכל זאת אנחנו משפחה עם שני ילדים, לא מתאים להסתובב ככה. בגלל שהמקום סגור ויש מאבטחים אנחנו מרגישים יותר בנוח".
חברת מועצת העיר עינב בר, מחזיקת תיק העסקים הקטנים, פנתה בסוף השבוע לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה לסיוע מיידי עבור העסקים. "אני מודעת למאמצים הרבים הנעשים בפן הביטחוני בירושלים ולחשיבותם, אולם בצדם נמצאים תושבי העיר ובעלי העסקים שעוברים תקופה קשה, וחשובים לחוסנה של העיר ירושלים.
"אני סבורה שעל ממשלת ישראל לסייע באופן מיידי לעסקים בעיר אשר נפגעו קשות מהמצב הביטחוני המתמשך. זאת, בעזרת אמצעים שונים – אישור משרד הפנים להנחות בארנונה בירושלים, מתן תגמול מיוחד או הענקת פיצויים לעסקים אשר נפגעו מהמצב הביטחוני. עיכוב בסיוע זה לעסקים בירושלים עלול להוביל לסגירה של עסקים רבים, ולמכה קשה לעיר הבירה, כלכלית ומוראלית".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "מתחילת גל האירועים פועלת הרשות לפיתוח ירושלים למען המשך קידום תעשיית התיירות בירושלים. גם היום, אנשי הרשות נמצאים בקשר ישיר מול שר התיירות ואנשי משרדו. בשלב זה מוקדם מדי להגיד כי ישנה ירידה או פגיעה בתיירות היות והאירועים התרחשו רק לפני מספר ימים ואנחנו לומדים את המצב. בנוסף, העיר ירושלים מארחת השבוע את כנס החלל הבינ"ל אליו הגיעו בכירי נאס"א וכ- 3,000 תיירים מכ- 70 מדינות אשר ילנו בעיר שבוע ימים ויתרמו רבות לכלכלת ולעסקים.
"קיומו של האירוע במועד שנקבע הוא ההוכחה לכך שהתיירות בירושלים פעלה, פועלת ותמשיך לפעול במצבי משבר ושגרה. העירייה ממשיכה בקיום אירועי התרבות העיר והעירייה לא ביטלה אף אירוע. נהפוך הוא, אנו פועלים להחזרת השגרה המבורכת. לראיה, רק במוצאי השבת נכחו עשרות אלפי אנשים באירועים בעיר דוגמת ההופעה של האמנים מתיסיהו ועידן רייכל בבריכת הסולטן בה נכחו כ- 7000 איש וכן במשחק נבחרת ישראל באצטדיון טדי בו נכחו כ-30 אלף איש. המשך השגרה זוהי התרומה הקטנה שכל אחד מאתנו יכול לתרום למלחמה בטרור".