כתב "וושינגטון פוסט" הורשע באיראן
העיתונאי האמריקני ג'ייסון רזאיאן נעצר באיראן ב-2014 ונאשם בריגול. הרשעתו, שפרטיה לא פורסמו, היא סמל לכך שעל אף הסכם הגרעין וושינגטון וטהרן עדיין בסכסוך עמוק. האם זה רק מהלך לקראת חילופי אסירים?
ג'ייסון רזאיאן כתב "וושינגטון פוסט" בטהרן, בעל אזרחות איראנית ואמריקנית, שנעצר ביולי אשתקד בחשד של ריגול, הורשע בבית משפט באיראן. כך דיווחה הלילה (יום ב') סוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א.
עוד חדשות מרתקות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
דובר ברשות השופטת האיראנית מסר: "הוא הורשע, אבל אין לי את פרטי ההרשעה". רזאיאן צפוי לקבל עונש של עשר עד 20 שנה.
לעוד חדשות מרתקות מהעולם היכנסו לעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ההרשעה גרמה לאכזבה בממשל האמריקני ובקרב העיתונאים המכירים את רזאיאן מסיקור שיחות הגרעין בווינה ובז'נבה עד למעצרו. אבל עדיין לא פורסם כאמור באילו סעיפים הורשע רזאיאן ומהו עונשו. ייתכן שהאיראנים מכינים את הקרקע לקראת אפשרות של חילופי אסירים. נשיא איראן חסן רוחאני רמז על כך בסדרת ראיונות במהלך כינוס העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק בחודש שעבר.
בארה"ב עצורים 19 איראנים. באיראן עצורים בנוסף לרזאיאן גם הכומר סעיד עבדיני וסמל לשעבר במרינס אמיר הקמאטי, גם הם בעלי אזרחות כפולה איראנית ואמריקנית.
רזאיאן ועורכת דינו רשאים לערער על ההרשעה תוך 20 יום. עורכת הדין ליילה אחסן אמרה אמש לסוכנות הידיעות AP ש"אין התפתחויות" בעניינו של מרשה ושהיא לא קיבלה לידיה את גזר הדין.
רזאיאן, שליח "וושינגטון פוסט" בטהרן, נעצר ב-22 ביולי 2014 יחד עם אשתו, יגנה סלחי, עיתונאית איראנית בעצמה. היא שוחררה לפני שנה ואילו רזאיאן עצמו הואשם בחודש אפריל השנה בשורת סעיפים ובהם ריגול והפצת תעמולה נגד המשטר. המשפט, שנערך מאחורי דלתיים סגורות, הסתיים כבר לפני כחודשיים ורק עתה פורסמה ההרשעה, מבלי לפרט במה הוא הורשע ומהו עונשו.
העורך הראשי של "וושינגטון פוסט", מרטין ברון, אמר הלילה שההצהרה מטהרן היא "עמומה ומבלבלת" והדבר היחידי שברור הוא שג'ייסון חף מפשע. עורך חדשות החוץ של העיתון, דאגלס ג'ל, הסביר שההודעה העמומה מוכיחה שמשפטו של רזאיאן הוא כלי מיקוח ב"משחק גדול יותר". "נהיה יותר ויותר ברור שהמקרה של ג'ייסון יוכרע בידי הרשויות הפוליטיות, לא המשפטיות", הוסיף ג'ל.
עלי רזאיאן, אחיו של ג'ייסון, ציין שזהו "פרק עצוב נוסף" במעצרו של אחיו. "זה המשך של מדיניות של שתיקה, עמימות, והיעדר מוחלט של ציות לחוק הבינלאומי או האיראני", כתב בהצהרה. "ממשלת איראן מעולם לא הביאה ראיות לריגול או לאישומים האחרים נגד ג'ייסון, כך שההצהרה העמומה על פסק דין מאכזבת את משפחתנו, אך איננו מופתעים". הוא הוסיף שג'ייסון הוחזק 444 ימים בשבי, אותו פרק זמן שהוחזקו חטופי השגרירות במשבר בני הערובה ב-1979.
חוגי הימין בארה"ב מתחו ביקורת על כך שממשל אובמה חתם על הסכם הגרעין מבלי להתנותו בשחרור שלושת האמריקנים המוחזקים בכלא האיראני. אולם אובמה הבהיר כי נושא הגרעין בעצמו מורכב למדי ואי-אפשר היה להתנות אותו בנושאים נוספים כמו הפצת הטרור ונושא זכויות האדם.