בעיצומו של יום הטרור: העליון הפחית את עונשו של בכיר חמאס ממזרח ירושלים
שעות לאחר ששלושה ישראלים נרצחו בשני פיגועים קשים בירושלים הורה בית המשפט העליון להקל בעונשו של פעיל חמאס מרכזי. הסיבה: שיתף פעולה וסייע להעמיד לדין את שאר חברי החוליה. השופטת דפנה ברק ארז: "צודק המערער בכך שאילו היה מעורב בפעילות 'צבאית', מעשיו היו עשויים להיחשב חמורים עוד יותר"
הוא היה "מעורב מרכזי בניהול התשתית האזרחית של ארגון החמאס במזרח ירושלים" ונגזרו עליו 5.5 שנות מאסר, אבל בית המשפט העליון החליט היום (ג') להפחית את עונשו של פואד חמדייה בשנה משום ששיתף פעולה עם כוחות הביטחון וסייע להעמיד לדין את שאר חברי החוליה. "בלי לגרוע מחומרת המעשים", נאמר בפסיקת העליון.
בנובמבר 2011 הוגש נגד פואד חמדייה כתב אישום לבית המשפט המחוזי שייחס לו מעורבות בפעולות שקשורות למערך האזרחי של ארגון החמאס בירושלים. חמדייה חתם על הסדר טיעון שבו יוחסו לו פעילות בארגון טרוריסטי ואיסור ביצוע פעולה ברכוש למטרות טרור. לפי כתב האישום, חמדייה היה אחד מחברי המועצה המייעצת של פעילי חמאס המקומיים המרכזיים.
באוגוסט 2010 הפך לחלק מוועדה ניהולית של אותה מועצה והיה ראש הוועדה לעניינים דתיים מטעם החמאס בירושלים. במסגרת תפקידו, נטען, הוא פעל כדי לתמוך במוסדות חינוך, העברת שיעורי קוראן, הפעלת קייטנות, ביקורים אצל משפחות מחבלים ("שהידים") וכן הלאה.
העמדתו לדין של חמדייה נחשפה כחלק מחשיפת רשת של החמאס שפעלה בתחום התשתיות האזרחיות במזרח ירושלים. על שאר המעורבים בפרשה נגזרו שבע שנות מאסר ונאשם נוסף נידון לארבע שנות מאסר וחצי. הנאשם האחרון בפרשה נידון לשלוש שנות מאסר וחצי.
המדינה ביקשה להטיל על חמדייה עונש כבד בשל החומרה הרבה של מעשיו, ואילו הוא טען שאופי הפעילות שלו הוא בעיקרו דתי וניסה לעזור לאחרים. המחוזי קבע בסופו של דבר כי יש להטיל על חמדייה עצמו חמש שנות מאסר וחצי. הוא ערער לבית המשפט העליון וביקש להקל בעונשו בין היתר מכיוון שהודה בעבירות וכן תרם לחשיפת התשתית האזרחית של החמאס בירושלים. במקביל, טען חמדייה כי חוות דעת של השב"כ שקבעה כי הוא מסוכן איננה קבילה.
המדינה ביקשה לדחות את הערעור
המדינה ביקשה לדחות את הערעור וטענה כי חמדייה הוא אחד מארבעת החברים של "הוועד המנהל" של תשתית החמאס במזרח ירושלים. כמו כן, המדינה טענה כי אמנם הוא הממונה על ענייני הדת, אולם הוא היה מעורב בעניינים כספיים והסיבה היחידה להקל איתו מעט היא התרומה שלו לחשיפת הרשת, אולם אין הצדקה להקל עמו יותר מכך.העליון קבע היום כי יש מקום להפחית את עונשו של חמדייה בשנה. השופטת דפנה ברק ארז טענה כי אין מקום להקל עם חמדייה משום שהוא היה פעיל אזרחי. "צודק המערער בכך שאילו היה מעורב בפעילות 'צבאית', מעשיו היו עשויים להיחשב חמורים עוד יותר", כתבה השופטת ברק ארז, "אולם, בכך אין כדי להפחית מחומרתם הרבה של המעשים שאותם ביצע".
למרות זאת החליטו השופטים דווקא כן להקל עמו. "מצאנו כי בנסיבות הקונקרטיות של המקרה דנן יש מקום להקל במידת מה עם המערער, כך שעונש המאסר בפועל שנגזר עליו יעמוד על ארבע שנות מאסר וחצי, וזאת מבלי לגרוע מן החומרה הרבה שאנו מייחסים למעשים שבהם הורשע", כתבה השופטת ברק ארז. "טעמנו העיקרי לכך הוא שאנו סבורים כי בגזירת עונשו של המערער היה מקום לייחס משקל גבוה יותר לכך שהודה ואף שיתף פעולה עם חוקרי השב"כ והמשטרה, באופן שאפשר את העמדתם לדין של אבו עסב, סרחאן, עליאן ועאשור, וכן של מעורבים רבים נוספים שהורשעו אף הם בבית המשפט המחוזי בירושלים".
במילים אחרות - העליון החליט להקל מעט את עונשו מכיוון שהוא שיתף פעולה וסייע להעמדתם לדין של שאר חברי החוליה. לפסק דינה של ברק ארז הצטרפו השופטים יצחק עמית וענת ברון. ברק ארז בחרה לסיים את פסק הדין בפסקה הבאה: "השתכנענו כי בנסיבותיו הקונקרטיות של המקרה היה מקום להקל עם המערער במידת מה. עם זאת, הנחת היסוד המשתמעת מן הערעור לפיה יש מקום לנקוט גישה מקלה ביחס לפעילות האזרחית של ארגוני הטרור אינה מקובלת עלינו כל עיקר. בכך פתחנו ובכך גם נסיים".