תחל שנה ובעיותיה: הפועל ירושלים מגיעה ליורוקאפ
למרות הזכייה באליפות, בהפועל ירושלים לא שוכחים את הכישלון האחרון בזירה האירופית. גם העונה הנוכחית נפתחה עם לא מעט חריקות, והערב (20:30) ברוסיה היא מתחילה מסע חדש מול ניז'ני נובגורוד. על הבעיות בסגל של פרנקו והיריבה שמחכה לו בערב הבכורה
הפועל ירושלים החלה ביום ראשון את העונה הלחוצה ביותר בהיסטוריה של המועדון עם הרבה מאוד ציפיות. אחרי שזכתה בתואר האליפות הראשון שלה, לצד חיזוק הסגל על הנייר, הגדלת מספר המנויים (6,200) והרצון לכפר על היכולת הנוראית ביורוקאפ בעונה שעברה, האדומים יפתחו הערב (20:30) את מסעם באירופה מול ניז'ני נובגורד במטרה לעבור קודם כל את שלב הבתים.
פרנקו לקראת ניז'ני: "יהיה קרב לא פשוט"
אחרי שנכשלו בשלב המוקדמות של היורוליג ב־2014/15 ולא נספרו בקיץ האחרון על ידי הנהלת המפעל שהעדיפה להכניס ארבע קבוצות טורקיות משיקולים כלכליים, הירושלמים נחושים להראות שמקומם בליגה של הגדולים, אך כדי להגיע לשם בדרך ספורטיבית (זכייה ביורוקאפ מקנה כרטיס ישיר ליורוליג) יש להם דרך ארוכה לעבור.
"יש לנו בית הרבה יותר איכותי מאשר בעונה שעברה עם קבוצות בעלות מסורת, זה אתגר אפילו גדול יותר", אמר אתמול המאמן דני פרנקו. "מצד שני, למעט גלאטסראיי אין אף קבוצה שיש לה יתרון על הנייר לעומת האחרות. מי שתהיה עקבית ותדע לייצר מומנטום תמשיך הלאה". על ההבדלים בין פתיחת העונה הנוכחית לקודמת (זכייה בגביע ווינר ותשעה ניצחונות ליגה רצופים) אמר פרנקו: "בעונה שעברה הגענו לפתיחת הליגה ואירופה בשיא הכושר, הפעם זה שונה. נצטרך להשתפר משבוע לשבוע. אתה לא חייב להיות פייבוריט כדי להיות זה שיעלה שלב, לפעמים זה עובד ההפך".
ניסיון העבר של האלופה לימד אותה שכדי להצליח באירופה היא חייבת לחזק את הקו הקדמי שלה, דבר שקרה על פניו עם צירופם של דאור פישר וג'וש דאנקן. דני פרנקו החתים גם את אי.ג'יי רולנד המנוסה על חשבון דרווין קיצ'ן המועד לפציעות וטייוויין מקי שהיה בינוני התקפית. כל זה יחד עם הישארותם של דונטה סמית', ברייסי רייט, ליאור אליהו, יותם הלפרין ושות', צריך להפוך את ירושלים לקבוצה חזקה שגם במפעל כמו היורוקאפ יחששו ממנה. ועדיין, כבר במשחקי ההכנה, בגביע ווינר ואפילו במשחק הפתיחה של הליגה שבו ניצחה את מכבי אשדוד 76:91 ביום ראשון, ניתן היה לחוש בבעיות אצל האדומים.
בעיה 1: יותר מדי אגו
בקבוצה ניסו ללכת על קונספט של שלושה זרים בקו האחורי (רולנד, רייט וסמית') לצד שני גבוהים ישראלים (אליהו ופישר), בעקבות החוק הרוסי. בפועל התברר לפרנקו שעודף האגו והרצון של כל אחד משלושת הנמוכים שהכדור יהיה בידיים שלו גרם למשחק הקבוצתי להיראות רע. לעומת זאת, כשהלפרין או בר טימור מחליפים את אחד הגארדים ההתקפה הירושלמית מתחילה לתפקד.
בעיה 2: אין סנטר מתאים
סוגייה נוספת היא פישר ודאנקן. נכון לעכשיו פישר, המתאזרח שעשה הכנה טובה לעונה עם נבחרת ישראל, לא עונה על הצרכים המצופים ממנו, בטח ביחס לשכרו הגבוה (650 אלף דולר). הוא לא משחק עם הגב לסל, לא מבצע את הפיק אנד רול עד הסוף, ונראה כי הוא לא נותן לירושלים כלים להתמודד עם הסנטרים עבי הבשר של היורוקאפ. זאת בניגוד מוחלט לאקס דיון תומפסון, למשל.
דאנקן הוא סימן שאלה גדול. מצד אחד במשחקי ההכנה הוא היה בסדר גמור, מנגד בניצחון על אשדוד הוא שיחק שבע דקות בלבד ואיים על הסל פעם אחת. בירושלים טענו שהם שומרים אותו למפגש מול ניז'ני, אך לא בטוח שכך פני הדברים. איש מקצוע מליגת העל אמר לאחר המשחק מול אשדוד: "דאנקן בכלל לא מזכיר את השחקן שהיה כששיחק בעבר בארץ. נראה שהפציעות שעבר בבאמברג בעונה שעברה גרמו לו לחשוש ממגע וגם מפריעות לו בקטע המנטלי. הוא רק עומד וזורק מבחוץ". במצב הנוכחי לירושלים אין סנטר טוב לאירופה, מה גם שיינסי גייטס הושאל לסין ואין ממש גבוהים שעומדים בקריטריונים התקציביים של המועדון שיכולים להגיע לקבוצה.
בעיה 3: השחקנים נגד רייט
בעיה נוספת ולא פחות מרכזית היא ברייסי רייט. אם בעונה שעברה הצליחו לטאטא במעט את הבעיות שהיו עימו לאחר שכולם התלכדו למען זכייה באליפות, נראה כי הפעם יהיה קשה לטשטש את הדברים. מתחילת ההכנה קיימת מתיחות בינו לבין שאר השחקנים. כעת עם נסיעתו הפתאומית לארה"ב לעניינים אישיים (החמיץ את המפגש מול אשדוד וייעדר גם הערב) שחקנים בקבוצה אמרו בשיחות סגורות כי הם "מרגישים הרבה יותר בנוח בלעדיו".
בעיה 4: מתקשים במשחק העומד
ירושלים מסתמנת כקבוצת ריצה מרשימה. עם רולנד, אליהו וסמית' בחמישייה יהיה קשה לעצור אותה במגרש הפתוח, אבל במשחק העומד היא לא נראית טוב. היה אפשר לחוש זאת מול אשדוד כשבמחצית הראשונה ירושלים התקשתה לקלוע דרך תרגילים מתוכננים. את הניצחון היא בסופו של דבר השיגה אחרי שבר טימור וטוני גפני נכנסו, העלו את רמת האינטנסיביות בהגנה ועזרו לה לרוץ ולייצר נקודות קלות.
נובגורוד: מוכשרת, אבל לא מפחידה
יריבתה של ירושלים, ניז'ני נובגורוד, איבדה את רוב שחקניה האיכותיים מהעונה שעברה בה העפילה עד לטופ־16 ביורוליג. גל מקל עבר לכוכב האדום בלגרד, ארטיום פרחוסקי הלך לקאזאן, טיילור רוצ'סטי במכבי ת"א וטריי תומפקינס בריאל מדריד. אז מי כן בקבוצה? בעיקר צעירים עם פוטנציאל.
נובגורוד ספגה מכה קשה וכבר במשחק הפתיחה של העונה מול ריגה בליגת ה־VTB אריק מיינור (28, 1.90 מ'), שהיה אמור להיות בעל הבית, קרע את רצועות הברך וייעדר תקופה ארוכה. בהיעדרו מקסים גריגורייב (25, 1.95 מ') לקח פיקוד ומעמיד ממוצעים של 17.7 נקודות (43% מחוץ לקשת), 4.7 ריבאונדים ו־4 אסיסטים. גם הפורוורד סמן אנטוב (26, 2.02 מ') נראה טוב עם 13.7 נקודות. שווה לשים לב לוויקטור רוד, פורוורד אמריקאי (24, 2.06 מ') בעונתו הראשונה ביבשת, שלוקח 8.3 ריבאונדים למשחק.
קל זה לא הולך להיות לירושלים, אבל אם היא תצליח לרוץ ולשחק על היתרונות שלה, אין סיבה שלא תרשום ניצחון בכורה ביורוקאפ.