הנחיות חדשות להריון: כל כמות אלכוהול – מסוכנת לעובר
האיגוד האמריקני לרפואת ילדים ייצא בקרוב בהנחיות חדשות, הקובעות כי יש להימנע מצריכת כל אלכוהול בהריון, גם כשמדובר בכוסית אחת, וכי כל כמות אלכוהול מסכנת את התפתחות העובר ועלולה לגרום למומים קשים
גם כוסית אחת מסוכנת לעובר: מסמך הנחיות חדש של האיגוד האמריקני לרפואת ילדים שיפורסם בקרוב, קובע כי כל כמות של אלכוהול במהלך ההריון מסוכנת לעובר ועלולה לגרום למומים מולדים קשים. ההנחיות יפורסמו בקרוב בכתב העת הנחשב לרפואת ילדים Pediatrics.
קראו עוד על הדיון בנושא:
רופא: אפילו כוסית אחת בהריון תגרום נזק לעובר
מחקר: כוס אלכוהול ביום בהריון - לא מזיקה לעובר
"לא ידוע מה כמות האלכוהול שגורמת לנזק לעובר"
עד כה - הנחיות לא ברורות
צריכת האלכוהול המותרת בהריון נותרה במשך השנים מעורפלת. אף שמדינות רבות ברחבי העולם הזהירו מפני הסכנות שבצריכת האלכוהול, לא נקבע במפורש איזו כמות מותרת, והרופאים עצמם נוהגים להתיר לנשים לשתות עד כוסית בשבוע.
גם הנחיות משרד הבריאות הישראלי אינן קובעות במדוייק מהי הצריכה הבטוחה של אלכוהול בהריון. במשרד קובעים כי חשיפת העובר לכמות בינונית של אלכוהול, המוגדרת כשלושה משקאות אלכוהוליים בשבוע לפחות, עלולה לגרום להפרעות התנהגותיות, להשפעות שליליות על מערכת העצבים והפרעה בגדילה.
לפני כשנה, האיגוד הבריטי לגניקולוגיה ומיילדות, אשר בעבר טען כי עד שתי כוסיות אלכוהול בשבוע הן סבירות, הוציא מסמך הנחיות שקבע כי אין כמות אלכוהול שהוכחה בטוחה וכי כל כוסית מסוכנת, ועלולה לגרום למומים מולדים ולפגוע במיוחד בהתפתחות המוח, בפרט בטרימסטר הראשון.
כעת מצטרף לקביעה גם האיגוד האמריקני לרפואת ילדים, ה- AAP, הנחשב לגוף ההנחיות המרכזי ברפואת ילדים בעולם. באיגוד קובעים כי חשיפת העובר לאלכוהול, פוגעת בהתפתחות המוח, הלב, העצמות, עמוד השדרה, הכליות, הראייה והשמיעה, קשורה בסיכון גבוה להפרעות קשב וריכוז, פגיעה בהתפתחות הדיבור, וכישורי שפה ומתמטיקה, תפקוד ראיה במרחב, התקפי זעם, פגיעה בזיכרון, פתרון בעיות והבנת הנשמע.
אלכוהול - הסיבה השכיחה בעולם לפיגור
על פי סקרים, כמחצית מהנשים בגיל הפוריות צורכות אלכוהול, וכשמונה אחוזים מהן ממשיכות לצרוך אלכוהול גם במהלך ההריון. מחקר אחרון מצא שגם כשהאישה בהריון צורכת רק כוסית אלכוהול ביום, ישנו סיכון מוגבר לפיגור שכלי של העובר ולהתפתחות של תסמונת האלכוהול העוברי."הטרימסטר הראשון להריון הוא תקופת יצירת האיברים, האורגנוגנזיס", מסביר הפרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' במרכז הרפואי סורוקה, "מכאן היא התקופה הרגישה ביותר בהריון לכל רעלן, בפרט לאלכוהול"
"אכן פעם היינו פחות הדוקים והרשנו שתייה חברתית, דהיינו כוס פה ושם באירועים חברתיים. הבעיה היא שהנשים נטו לשתות כוסית מדי יום ומעבר לכך. שתיית אלכוהול שלוש פעמים בשבוע כבר בעייתית, ונמצאה כקשורה בפגיעה בהתפתחות העובר.
"אלכוהול עובר שליה ומהווה את הסיבה השכיחה ביותר לפיגור שכלי שניתן למניעה בעולם. תינוקות הסובלים מתסמונת האלכוהול העוברי הם בעלי היקף ראש קטן, מבנה פנים אופייני, ויסבלו מפגיעה קוגניטיבית, דהיינו פיגור, שתופיע רק בהמשך החיים. בהתאם להנחיות האיגודים באנגליה ובארה״ב, היום נבון להמליץ להימנע כליל משתיית אלכוהול בהיריון".
איך להימנע משתיית אלכוהול בהריון? צפו: