שתף קטע נבחר

 

החשש מאיראן: מדינות המפרץ רוצות כיפת ברזל

רשת סקיי ניוז: מדינות המפרץ מנהלות שיחות בתיווך אמריקני לרכישת המערכת הישראלית כיפת ברזל כהגנה מפני טילים איראניים. שווי העסקה: מאות מיליארדי דולרים. "אם נתניהו היה יותר כמו סאדאת, היינו קונים דרכו"

מערכת כיפת ברזל בבאר שבע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מערכת כיפת ברזל בבאר שבע(צילום: הרצל יוסף)
פונות לעזרה ישראלית: סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין, עומאן, קטאר וכוויית פועלות לרכוש מערכות כיפת ברזל כאמצעי הגנה מפני האיום האיראני. כך דיווחה רשת סקיי ניוז הלילה (יום ד'). שווי הרכישה, אם תצא לפועל, נאמד בעשרות ואף מאות מיליארדי דולרים. הרקע לרכישה: "הארסנל ההולך וגדל של הטילים האיראניים".

 

לעוד חדשות מרתקות בעולם הצטרפו לדף הפייסבוק של דסק חוץ

 

לפי הדיווח, שש המדינות, חברות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (GCC), מנהלות את השיחות דרך מתווכים אמריקניים, בהם חברת ריית'און שפעלה בשיתוף עם "רפאל" ושיווקה את המערכת בארצות הברית. המדינות ציינו כי הן מעוניינות גם במערכות יירוט לטווח ארוך, בהן מערכת "חץ" ו"שרביט קסמים". מקור שמעורה בדבר אמר כי השיחות נמצאות "בשלב מתקדם".

 

הפגנה נגד הסכם הגרעין, ניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד הסכם הגרעין, ניו יורק(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
לדברי המועצה, המדינות רוצות לרכוש את המערכת כהגנה מפני האיום הבליסטי האיראני. הן מסבירות כי הסכם הגרעין שנחתם בין איראן לשש המעצמות צפוי להוביל להסרת הסנקציות ולהכנסה של כספים רבים שיושקעו, לדבריהן, בהתחמשות. זאת במקביל לשיתוף פעולה הולך וגובר בין טהרן למוסקבה - שצפוי להתבטא בתמיכה צבאית בדומה למצב בסוריה. עסקה כזו, אם תיחתם, צפויה לעלות עשרות ואף מאות מיליארדי דולרים. 

 

מועצת הביטחון של האו"ם מצביעה על הסכם הגרעין (צילום: AP) (צילום: AP)
מועצת הביטחון של האו"ם מצביעה על הסכם הגרעין(צילום: AP)
 

שר החוץ הבחרייני חאלד בן אחמד אל-חליפה אמר בעת ביקורו בלונדון כי "לישראלים יש את כיפת הברזל הקטנה שלהם, ולנו תהיה כיפה גדולה במפרץ". אל-חליפה הוסיף כי "איראן ניסתה לערער ולמוטט ממשלות באזור שלנו", והסביר כי "לאחר שיוסרו הסנקציות - איראן תשקיע כסף רב בפיתוח טכניקות וטקטיקות במטרה להביס את מערכות ההגנה שלנו".

 

זו לא הפעם הראשונה שהצעה כזו עולה על השולחן. לפני שנים אחדות ניסו המדינות לרכוש את המערכת, מה שהוביל למחלוקות בינן לבין ישראל. כעת, נראה כי לשני הצדדים יש אויב משותף – האיום האיראני.

 

בכיר במפרץ התייחס להתעקשות על המתווכים האמריקנים ואמר: "אם נתניהו היה עושה פחות בלגן והיה דומה יותר לאנואר סאדאת אז היינו שמחים לקנות ישירות מישראל".

 

מדינות המפרץ נמצאות בעיצומו של סכסוך דמים עם המורדים החות'ים בתימן, שלהערכתן נתמכים על ידי האיראנים. המדינות אף הביעו חששות מפני שיתוף הפעולה בין טהרן למוסקבה, והביעו לא פעם התנגדות להסכם הגרעין שנתפס בעיניהן כנאיבי. רק לפני כמה חודשים דרשו המדינות הגנה אמריקנית מפני איראן בדמות מערכות צבאיות מתקדמות, מטוסי קרב ואף התערבות צבאית.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
כיפת ברזל
צילום: הרצל יוסף
מומלצים