איך הורידו בני וסילבי 80 ק"ג ממשקל גופם?
עם בעיות לב, נשימה, סוכר ולחץ דם החליטו בני וסילבי לעבור ניתוח קיצור קיבה למרות הפחד. "הניתוח היה רק ההתחלה", הם אומרים, "קבוצת התמיכה שינתה לנו את החיים. היום אנחנו קלילים, ספורטיבים ובריאים"
החודש יחגוג בני יום הולדת שנתיים. 24 חודשים של חלומות מתגשמים. בגיל 60 הוא מרגיש שאף פעם לא היה קליל, ספורטיבי ובריא יותר. "לפני שנתיים שקלתי 140 ק"ג עם בעיות בריאותיות רבות", מספר בני בגאווה, "היום אני שוקל 91 ק"ג, בריא ומאושר".
בני ורצולבצקי לא סבל תמיד מעודף משקל, "השינוי קרה לפני 12 שנה כשהפסקתי לעשן. באותה תקופה עשיתי פחות ספורט ונסעתי הרבה לחו"ל מהעבודה. שם היו פינוקים רבים והמשקל התחיל להצטבר. אבל לא רק המשקל היה בעיה, התחלתי לסבול מבעיות לב, בעיות נשימה, סכרת כל מה שאפשר. הנחירות שלי העירו את כל השכונה".
"במשך שנים חיפשתי דרך להוריד במשקל. ניסיתי דיאטות ושיטות שונות. אומנם הצלחתי להוריד בעזרתן 7-8 ק"ג אבל מבחינתי לא היה מדובר במשקל משמעותי, המחלות נשארו והלכו אלפי שקלים".
עוד במדור:מהו הסוד של האנשים המבוגרים שנראים צעירים לגילם?
לפגוש את האדם הנכון בזמן הנכון
באחד מביקוריו בקופת החולים הציע לו הרופא המשפחתי ניתוח בריאטרי. בני היה מוכן לעשות הכול. "המפגש הראשון שהיה לי עם רופא מומחה בתחום לפני כמה שנים לא הוביל לניתוח. הרופא לא המליץ לי, אם לומר בעדינות. הוא טען שהסיכון גדול ושלא מדובר בקסם. באותו זמן עזבתי את הרעיון".
לפני שנתיים פגש בני את הרופא הנכון בזמן הנכון. "כבר הייתי מלא מחלות", הוא מספר, "אישתי אמרה לי שאני חייב לקחת את עצמי בידיים, שאני פצצת זמן. גם אני הרגשתי שאני חייב לעשות מעשה".
המפגש עם רופא שהאמין שזה אפשרי הוביל את בני לניתוח קיצור קיבה כשהוא מכיר ויודע את הסכנות שקיימות בניתוח מסוג זה בגיל מבוגר. "לא פחדתי. אנשים מתים מכל דבר, מלידות, מכבישים אז מפסיקים לנהוג או ללדת? המנתח שלי הוא אדם נהדר, הכין אותי לטוב ולרע. ידעתי למה אני הולך וקיבלתי את זה בלב שלם. היום אני יכול להגיד שאם הייתי יודע אז מה שאני יודע היום, לא הייתי מבזבז כל כך הרבה שנים בחיפושים".
משנה חיים
הניתוח של בני היה רק ההתחלה. "אחרי הניתוח אומנם ירדתי במשקל אבל זה לא מספיק. חיפשתי קבוצת תמיכה להמשך תהליך הירידה והשמירה על המשקל. האינטרנט מלא קבוצות כאלה, הייתי חלק מהם אבל הרגשתי שזה לא זה. רציתי לפגוש אנשים, לדבר פנים אל פנים, להרגיש ולגעת ולא דרך המקלדת. חיפשתי והגעתי לקבוצה ששינתה לי את החיים".
בני מתכוון לקבוצה של שלומי הרט, בעצמו אחרי ניתוח בריאטרי, "להגשים את החלום" בה חברים כ-1500 איש שיחד הורידו במשקל כ-2.5 טון. "אנחנו נפגשים פעם בשבוע להרצאות ושיחות עם אנשי מקצוע, מדברים, מתמודדים ומחזקים אחד את השני. ובכל שבת אנחנו נפגשים בנמל תל אביב לפעילות ספורטיבית. כל אחד בקצב שלו, בלי תחרות".
בהתחלה בני הצטרף להליכות, אפילו זה היה חידוש מבחינתו. "בקושי יכולתי לשרוך שרוכים בנעליים", הוא מספר בגילוי לב, "לא הלכתי 100 מטר ללא משאף. פתאום התחלתי לצעוד זה נתן לי אנרגיות מטורפות. ארבעה חודשים אחרי כבר העזתי להירשם למרתון תל אביב. עשיתי חמישה קילומטרים, אמנם בהליכה אבל סיימתי בהתרגשות ובדמעות. ארבעה חודשים נוספים עברו וכבר רצתי 10 קילומטרים. בלי החברותא והתמיכה של הקבוצה לא הייתי עושה את זה".
בני לא הפסיק לחלום, "בגילי המופלג אנשים מאוד מעריכים ומפרגנים, לכל אחד יש חלום אחר, אבל לא מספיק רק לחלום צריך לעשות. אני חלמתי לסיים חצי מרתון ולאחרונה עשיתי את זה. זה היה פשוט הזוי מבחינתי. זכיתי במדליה, תעודה ומדבקה של 21.1 - בגילי".
עוד: ארגון הבריאות מצא: ארבעת הגורמים לחיים מאושרים
ההצלחה מדבקת
ההצלחה וההתלהבות של בני דחפה את סילבי, בת זוגתו לעבור גם היא את הניתוח ולהצטרף לקבוצה. "סילבי אומנם לא הייתה בעלת משקל עודף כמוני", מספר בני באהבה, "אבל היא סבלה מלחץ דם לא מאוזן, בעיות נשימה ורמות סוכר גבוהות. היא חששה מאוד מהניתוח. הרופאה שניתחה אותה השקיעה הרבה מאמצים בהרגעה והכנה לפני הניתוח. היום גם היא חלק מהקבוצה. ויחד אנחנו משתתפים בפעילויות ספורט רבות ונהנים".
תמיכה קבוצתית שווה זהב
בני וסילבי מודים שניהם כי השינוי בחייהם לא היה קורה אם לא היו מצטרפים לקבוצת התמיכה. "זה לא מספיק רק לעשות ניתוח", הם אומרים, "בקבוצה 95% החברים עברו את הניתוח או עומדים לעבור אותו. יחד שואלים שאלות, שומעים תשובות לומדים מניסיונם של אחרים. אבל בעיקר רואים את התוצאות מול העיניים. התמיכה והעשיה עושים את כל ההבדל. אנחנו מרגישים צעירים, בריאים, הבגדים עולים, אנחנו אוהבים את מה שאנחנו רואים מול המראה, מצב רוח נהדר, זוגיות משתפרת וכבר נרשמנו למרתון הבא בתל אביב".
.
עוד:יצאתם לפנסיה? כך תשמרו על יציבות הזוגיות
ניתוח בריאטרי בגיל מבוגר
"בשל עליה בתוחלת החיים וכן עלייה בשיעור ההשמנה פונים בשנים האחרונות יותר מטופלים מעל גיל 60 לניתוחים בריאטריים". אומרת ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב, מי שניתחה את סילבי, "הם מהווים כ8.5% מכלל המנותחים. יותר מ60% מהם נשים".
- האם יש סכנות מיוחדות בניתוח בריאטרי בגיל מבוגר?
"אנשים מבוגרים סובלים יותר מתחלואות נילוות להשמנה ולפיכך נדרשת הערכה ריאתית ולבבית מקיפה לקראת הניתוח". מסבירה ד"ר רזיאל, "הניתוח נמצא יעיל ובטיחותי אצלם עם ירידה קצת יותר מתונה במשקל של כ 50-55% מעודף המשקל, אך במקביל נצפה שיעור של 55% בריפוי הסוכרת והטבתה בעוד 35% מהמטופלים. תקופת האשפוז כיומיים ותקופת ההתאוששות כשבועיים כמו בשאר המנותחים".
- מה ההבדל בין מנותח בגיל צעיר לבין מנותח בגיל מבוגר מבחינת הירידה במשקל ושמירה עליו?
"הירידה של מבוגרים מתונה יותר ממטופלים צעירים והם נצרכים לפעילות גופנית כדי לשפר את הירידה בשל קצב חילוף חומרים נמוך. עם זאת נצפית אצלם ירידה טובה של 50-55% מעודף המשקל אותה קשה להשיג באמצעים אחרים וכן נרפאות או מוטבות מרבית התחלואות הנילוות להשמנה ומשתפרת מאד איכות החיים.
"חשוב להדגיש שהירידה נמשכת שנה עד שנה וחצי ולאחר מכן יש לשמר את המשקל על ידי תזונה מאוזנת וספורט. כעשרה אחוזים עולים במשקל ונזקקים לניתוחים חוזרים".
צפו: לא מאוחר: הרפואה מעודדת ניתוחים ביראטריים גם בגיל מבוגר