הפרדה בירושלים: החלו חסימות בשכונות הערביות
הקבינט אישר למשטרה להטיל סגר על מוקדי חיכוך בשכונות הערביות בירושלים. הבוקר כבר הוצבו מחסומים בחלק מהכניסות לג'בל מוכבר, משם יצאו שלושה מחבלים אתמול, ובהם מתבצע בידוק. "זו ענישה קולקטיבית", אמר תושב ג'בל מוכבר. המשטרה: 300 חיילים מתלווים מהבוקר לשוטרים באבטחה בערים
אחרי שבתום דיון ארוך התקבלה החלטה בקבינט לאפשר למשטרה לבצע סגר בשכונות הערביות במזרח ירושלים בהתאם לשיקולים מבצעיים, הדבר מתחיל להתבצע בשטח. הבוקר (ד') הוצבו מחסומים בכניסה וביציאה של שכונת ג'בל מוכבר, שממנה יצאו אתמול שלושה מחבלים שביצעו את שני הפיגועים בירושלים שבהם נרצחו שלושה בני אדם.
במקביל, צה"ל הודיע היום על שליחת שש פלוגות שיפעלו במסגרת התגבור במתכונת של "שילוב זרועות" תחת הנחיית הדרג המדיני. עדיין לא הוחלט באילו ערים יוצבו החיילים. המשטרה מסרה כי כבר הבוקר שולבו כ-300 חיילים בפעילות שוטפת תחת פיקוד המשטרה. החיילים צוותו לכוחות שיטור הפועלים במוקדים שונים בכל רחבי הארץ.
המשטרה פרשה עמדות בידוק ביציאות מהכפרים הערביים במזרח ירושלים. פעולות אלה, בתוספת פעולות צפויות נוספות בתחום המבצעי, שמובילה משטרת ישראל, נועדו לתת מענה הולם לגל הטרור והסכינאות במסגרת המאמצים להשבת הביטחון והסדר לכל תושבי המדינה.
תושב ג'בל מוכבר כעס על ההחלטה. "זו ענישה קולקטיבית", אמר התושב. "מה הקשר שיצאו מכאן אנשים לבצע פיגועים? רוצים לחנוק את האנשים. זה לא פתרון. זה רק מחמיר ויהיה יותר גרוע".
במסגרת ההחלטה, החיילים שיישלחו יהיו מיחידות לא-קרביות, דוגמת שוטרים צבאיים, חיילי פיקוד העורף וחניכים מקורסים שונים. הם יוצבו במקומות הומי אדם במרכזי הערים לפי צורכי המשטרה במטרה להגביר את תחושת הביטחון. צה"ל תגבר את אוגדת איו"ש בשני גדודים נוספים. שלוש פלוגות תגבור הועברו למרחב התפר ושני גדודים נוספים בעזה לטובת אירועי גדר.
ועדת החוץ והביטחון תתכנס היום לדיון בעניין אישור גיוס 1,400 אנשי מילואים של מג"ב. בנוסף, הקבינט אישר את הצעתו של השר לביטחון פנים גלעד ארדן שלא להשיב גופות של מחבלים שחוסלו במהלך הפיגועים שביצעו. כמו כן, תיבחן הצעתו של ארדן לקבור את אותם מחבלים בבתי קברות השייכים לצה"ל, שבהם נקברו מחבלים בעבר.
השר זאב אלקין התראיין לאולפן ynet ואמר שהקבינט החליט לתת סמכות לכוחות הביטחון להפעיל אמצעים כמו כתר: "אני מניח שתראה כבר היום מחסומים בחלק מהשכונות במזרח ירושלים. יש החלטות נוספות בדרך. אנחנו צריכים לתת מענה כללי לטרור. המוטו של כל ההחלטות: אם הטרור בא אלינו, אנחנו נבוא אליו לתוך המקורות שמהם הוא מגיע. המחבל צריך לדעת שאם הוא יפעל - גם סביבתו תיפגע".
ח"כ יעקב פרי שהתראיין לאולפן ynet הוסיף: "חלק מההחלטות הן בכיוון נכון, אבל שמעתי חלק משרי הקבינט מדברים על אגרסיביות במקום על הרגעה. זה שופך שמן על המדורה. קודם כול צריך לדבר על הרגעה בשילוב מנהיגים של האזור, כולל אבו מאזן, שהוא ללא ספק גורם מסית, אבל הוא גם גורם שיכול להרגיע את השטח. גם את מלך ירדן אפשר לשלב. לב הבעיה התחיל מהר הבית וכל יתר הפיגועים מתגלגלים מהנושא הזה. אפשר לעשות בדרגי השטח, לרתום למאמץ סוחרים וכדומה. כל דבר שמסית, אם זה מהצד היהודי או הערבי, צריך להיפסק. החשש שלנו הוא מכיוון של אובדן שליטה".
המתאם לשעבר של פעולות הממשלה בשטחים, אלוף (מיל') איתן דנגוט, אמר במשדר: "צה"ל שומר את זכות הפעילות ביו"ש על פי צורך ועל פי המקרה. חופש הפעולה הביטחוני הוא קו אדום שאסור שישראל תיסוג ממנו". על ההסתה בשטח אמר: "אין ספק שאנשי התנועה האיסלאמית חייבים להיעצר או לעמוד לדין. ראאד סלאח ממומן על ידי גורמי חוץ רדיקליים. גם אבו מאזן לא היסס להחליף אימאמים שהטיפו לתורת חמאס. בתוך מדינת ישראל יש לדבר עם ראשי הרשויות הערביות. יש להם השפעה בשטח. דרך ההתבטאות של ראש עיריית נצרת אולי תפתח את הדלת לאחרים. לצערי קולם עדיין לא נשמע".
הלילה, בתום דיון ארוך, אישר הקבינט אמש למשטרה להטיל סגר במזרח ירושלים בהתאם לשיקולים מבצעיים,
להחרים רכוש של מחבלים ולשלול מהם מעמד תושב.
באשר לעיר הבירה - הקבינט הודיע על גיוסם של 300 מאבטחים נוספים לתחבורה הציבורית בירושלים בעלות של 80 מיליון שקל. כמו כן, כוחות צה"ל יתגברו את המשטרה בערים, בצירים ובמקומות רגישים על גדר הביטחון בטווח הזמן המיידי. ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה להכין עבודת מטה להשלמת גדר הביטחון, לרבות דרום הר חברון.
הלילה נמשכו המעצרים ביהודה ושומרון. כוחות צה"ל ולוחמי מג"ב עצרו 21 מבוקשים פלסטינים. 15 מהמבוקשים שנעצרו חשודים בפעילות טרור עממי ובהפרות סדר אלימות לעבר אזרחים וכוחות הביטחון. הם הועברו לחקירה.