ראשונים בעולם: ישראל המובילה בתחום המים
על מנת לייצר מכנס ג'ינס אחד זקוקה התעשייה ל-800 ליטר מים ובכדי לזקק חבית נפט אחת משתמשים ב-6800 ליטר מים. איך מתמודד העולם עם צרכים הולכים וגדלים בזמן שמקורות המים הולכים ופוחתים? מסתבר שהפתרונות נמצאים כאן. איך קרה שישראל היא המדינה המובילה בעולם בתחום המים?
עוד בנושא
ישראל מעצמת מים: מקליפורניה באים ללמוד
ימי בצורת: איך הידע הישראלי מסייע
רוצים עוד? עבור דף אחד של נייר משתמשת התעשייה ב-40 ליטר מים ועל כל קילו בשר התפיידו להם עוד 14 ליטרים של מים, ואלו עדיין המספרים הקטנים. כך לדוגמה, בכדי לייצר חבית אחת של נפט משתמשים בכ-6800 ליטר מים ובתהליך יצור מכונית אחת נדרשים לא פחות מ-400 אלף ליטר מים - שאם נשווה זאת לממוצע לצריכת מים כוללת לאדם בישראל, מדובר בצריכה של מעט יותר מחמש שנים.
במהלך המאה האחרונה השימוש העולמי במים גדל ביותר מפי שניים מקצב גידול אוכלוסיית העולם. בהתחשב בכך שאוכלוסיית העולם צפויה לגדול ביותר מ-30% עד שנת 2050, השימוש במים מתוקים צפוי לגדול ב-55% בתקופה זו, דבר אשר יגדיל את המחסור העולמי במים ובמזון. ולכן ברחבי העולם הגיעו להבנה, כי דרושים פתרונות טכנולוגים להתייעלות, ניצול, מיחזור, התפלה ותופעת איבוד מים, בכדי להתמודד עם הצרכים ההולכים וגדלים. ואכן אין זה סוד כי ישראל נחשבת לאחת החלוצות והחזקות בתחום.
תערוכת ווטק (Watec) אחת התערוכות הבינלאומיות המובילות בתחום המים ביוזמת תוכנית ניוטק של משרד הכלכלה, ומתקיימת אחת לשנתיים בישראל, נפתחה השבוע (13-15 באוקטובר), בהשתתפות כ-150 חברות ישראליות. הן מציגות את הפיתוחים השונים בדגש על הטכנולוגיות, שיכולות לקדם ניצול יעיל של מקורות טבע (מים, קרקע, אנרגיה וחומרים). כ-4000 מבקרים הגיעו השנה מכל רחבי העולם ובסך הכול צפויים לבקר עד לסיום התערוכה הערב כ-20 אלף מבקרים.
השותפים השונים להצלחת התערוכה הינם תכנית ניו-טק, התכנית הלאומית לקידום טכנולוגיות מים במשרד הכלכלה, מנהל סחר חוץ לרבות הנספחים המסחריים ברחבי העולם ומכון היצוא. כבר חודשים ארוכים שגופים אלה בשיתוף פעולה עם משרד החוץ, משרד האנרגיה והמים, המשרד להגנת הסביבה ורשות המים, פועלים בכדי להביא כמה שיותר קניינים ומשלחות מרחבי העולם להשתתפות בתערוכה. לתערוכה והכנס הגיעו כ-100 משלחות מכל העולם ביניהן: קניה, ארה"ב, מקסיקו, אינדונזיה, טייוואן, ארגנטינה, טורקיה ועוד".
גלעד פלד, מנהל מחלקת אגרו-טכנולוגיה, מים וקלינטק במכון היצוא, מציין, כי הוא עדיין לא נתקל במדינה שכל כך דוחפת, מקדמת וממתגת את החברות במטרה להפוך את התחום למנוע כלכלי, כפי שמתקיים בישראל. "מה שמייחד אותנו בתערוכה, שזאת התערוכה היחידה בעולם שכל מבקר שיבקש יוכל לקבל סיור אישי שמתאים לצרכים שלו. אנחנו רוצים שהם גם יוכלו לראות בעין את הטכנולוגיות בשטח. אין לזה אח ורע בכל העולם", הוא קובע.
ישראל - המובילה בעולם בטכנולוגיות מים
"לישראל יש יתרון מובהק בטכנולוגיות מים", ממשיך פלד. "אנחנו מובילים בכל נושא ההתפלה. בישראל יש גם את מפעלי ההתפלה הגדולים ביותר וגם טכנולוגית ייצור המים המותפלים בישראל זולה ב-50% ממה שקיים בעולם. בנוסף, גם הטיפול בשפכים בישראל הוא המתקדם בעולם. אנחנו יודעים לטפל בכ-85% מהשפכים לטובת שימוש חוזר לחקלאות, בעוד שהמדינות בעולם - שכן ממחזרות מצליחות לעשות זאת רק עם 15% מהשפכים". רק בכדי לשבר את האוזן, ספרד שהיא השנייה בעולם בטיפול בשפכים מגיעה רק ל-20% מיחזור מי השופכין לטובת החקלאות. ישראל אף מובילה בתחום ניהול המים - בזמן שבמדינות המתפתחות איבוד המים עומד על כ-40% ובאירופה על 24%, בישראל הנתון עומד על 8% בלבד.
למה זה קורה? זאת משום שאנחנו מדינה קטנה בלי הרבה מקורות מים. "אין ברירה - אין לנו מים. הגשם מספק כמיליארד קוב לשנה והצריכה היא 2 מיליארד קוב. בכל שנה מדינת ישראל צריכה להתמודד עם מחסור של מיליארד קוב וההכרח הזה יוצר טכנולוגיות להתייעלות". פלד מציין כי אחד הגורמים העיקריים להצלחה הוא השילוב בין האקדמיה, התעשייה והממשלה "אין ספק שזה אחד הדברים שהביאו אותנו להישגים האלה וישראל בהחלט יכולה להמשיך ולהוביל את הנושא בעולם גם בעתיד", הוא קובע.
בודקים את איכות המים ב-WIFI
אמנם לא ניתן לסקר את כל החברות המשתתפות בתערוכה אך הבאנו קולות של כמה מהן. אחת היא חברת ניסקו טלמטיקס - המייצרת טכנולוגיה ומערכות למדי מים חכמים. מדי המים פועלים באמצעות שידור WIFI ומאפשרים קריאה וניהול של מונה מים מרחוק ללא מגע ידי אדם. המערכת משדרת מידע לאתר התאגיד ואף משדרת התרעות על חריגות, איבוד מים ועוד. סמנכ"ל שיווק החברה, דני כרוסט מסביר כי לחברה מספר יתרונות כאשר העיקרי שבהם, שהלקוח יכול להתנתק מהשירות של הספק באופן חופשי בדומה למה שקורה היום בחברות הסלולאריות.
"טכנולוגיה של קריאת מד המים מרחוק איננו דבר חדש. חברת 'ערד טכנולוגיות' כבר עשתה זאת בשנת 2000 ובזמנו זאת הייתה מהפיכה של ממש. אבל אנחנו הבנו שלא ירחק היום שהרגולציה תקבע שאופן השידור של המערכת יהיה אחיד לכולם ולא שכל חברה תחזיק באופן שידור שונה - מה שאומר שלקוחותיה אינם יכולים להתנתק", אומר כרוסט.
"אנחנו עובדים עם פרוטוקול שידור WIFI שהוא הפרוטוקול הכי פתוח. זה מאפשר לכל חברה להחליף אותי כנותן שירות ואת הציוד הנלווה ניתן לרכוש בכל מקום. אלו דברים שמאפשרים ללקוח חופש מוחלט", הוא מבהיר. יתרון נוסף שיש למערכת על פני היצרנים האחרים, שהמערכת יכולה לעשות הרבה יותר מאשר רק למדוד את מד המים. "ניתן גם למדוד מונה חשמל וגז, מדי לחץ ומשאבות, ואפילו לשלוט באמצעותה על מצלמות אבטחה".
גם "נטפים" הנחשבת מאז הקמתה בשנת 1965 לחברה המובילה בעולם בפתרונות חכמים להשקיה בעולם, נוטלת חלק בתערוכה. ד"ר יואב זייף, סמנכ"ל אזור אמריקה, שיווק גלובלי ומוצרים בנטפים מציין כי "מאז השקת הטפטפת המסחרית הראשונה בעולם בשנת 1966, נטפים השקיעה רבות בפיתוח טכנולוגיות לחסכון במים במטרה לשפר את יעילות ההשקיה".
לדבריו, הפתרונות של נטפים הם בעלי העמידות המרבית לסתימות הקיימת כיום בתעשייה, והם מאפשרים שימוש במי קולחין להשקיה בטפטוף מבלי לפגוע באמינות המערכת. "על בסיס הניסיון שלנו, אנו משוכנעים שהשימוש במי קולחין להשקיה בטפטוף הוא אחת הדרכים הטובות ביותר להילחם במחסור במזון בעולם ומהווה גם דרך 'נקייה' ונכונה להשתמש במי קולחין אותם אי אפשר להזרים לטבע בדרך אחרת".
שומרים על איכות המים בטכנולוגיה צבאית
בתערוכה משתתפת גם חברת Ayyeka - סטארט-אפ ירושלמי המעסיק 15 עובדים, והטכנולוגיה שפיתחו עובדי החברה שרוביה הם בוגרי מערכת הביטחון כדוגמת יחידת 8200, מותקנת ברבים מתאגידי המים בישראל, חברת מקורות וגם ברחבי העולם.
"יש משפט ידוע שאומר: 'אם אתה לא יכול למדוד, אתה לא יכול לנהל' וזו מהפיכה שאנחנו הולכים לקראתה", אומר לנו מנכ"ל החברה, אריאל שטרן. "אנחנו מייצרים מידע הנדסי באמצעות מערכות המותקנות בכל אתר הנדרש ברשת המים והשפכים ומשתמשים בטכנולוגיה בסטנדרטים צבאיים להצפנת ושידור המידע".
החברה מייצרת טכנולוגיה המאפשרת לבדוק את איכות המים ואיכות השפכים המוזרמים בצנרת באמצעות פתרונות ניטור מרחוק, ביטחון מים, הבטחת איכות, התייעלות אנרגטית ומערכת מאובטחת בפני איומי סייבר. בנוסף לפעילות בארץ, החברה גם פועלת באירופה וארה"ב בזכות שיתוף פעולה עם שניידר אלקטריק - אחת מהחברות הגדולות בעולם המפיצה את הטכנולוגיה גם בישראל.
שטרן מוסיף כי, "כשאומרים רשת מים חכמה הכוונה שהיא יכולה לספק ולהעביר מידע למקבלי ההחלטות. המידע משמש לשיפור ביצועים, עמידה בדרישות הרגולציה ושיפור השירות ללקוח. רשתות מים חכמות הינם חלק ממהפכת האינטרנט ולשם מכוונת החברה את פעילותה".
תאגיד שניידר אלקטריק, ערך בכנס 2015 WATEC דיון רחב בנוגע לשימושים ברשת מים כחלק מתפיסת העיר החכמה. לדברי אבנר ברק, סמנכ"ל חטיבת תעשיה ותשתיות בשניידר אלקטריק ישראל, עד כה זוהו כ-6 תובנות עיקריות המתייחסות לשאלה "מה היית מצפה מרשת המים בעיר חכמה" ומהן עולה החשיבות שיש לאינטגרציה של כלל מערכות העיר החכמה לכדי מערכת אחת. כך שריכוז הנתונים והצגת תמונה עדכנית בזמן אמת תאפשר יכולת התמודדות עם ניתוח נתונים מתקדם ואבטחת מידע. מערכת מעין זו תעדכן בעתיד את התושב על צריכת המים שלו, בצורה נוחה ובכל רגע נתון, ובכך לאפשר לו לנהל נכון יותר את משק המים הפרטי.
עוד חברה שנטלה חלק בתערוכת ווטק, היא IDE טכנולוגיות, החוגגת בימים אלו 50 שנה להיווסדה. לאחרונה היא הוכתרה כאחת מ-50 החברות ה"חכמות" בעולם, בזכות פתרונות המים שהיא פיתחה. בישראל מפעילה החברה שלושה מארבעת מתקני ההתפלה הגדולים בארץ, כולל המתקן הגדול והמתקדם ביותר בעולם - שורק.
החברה צפויה להשיק בקרוב את מתקן התפלת המים החדשני קרלסבאד בקליפורניה, שייתן מענה לבצורת הקשה בארה"ב. הפרויקט המוקם בימים אלו יאפשר לבטל לחלוטין את התלות של תושבי האזור לקבל אספקת מים מהמקורות הנוכחיים, והתושבים יוכלו להסתמך על האוקיינוס השקט כמקור למי שתייה. אבשלום פלבר, מנכ"ל החברה מציין כי, "המתקן החדש, הגדול ביותר בחצי כדור הארץ המערבי, יספק מים נקיים לכ-300 אלף איש, והינו פרויקט חסכוני וסביבתי מתקדם שזכה בפרסים עוד בטרם סיום הקמתו".