האסטרונאוטית סוניטה ויליאמס: "לנשים יש אותה יכולת כמו גברים, פשוט לא היו להן הזדמנויות"
סוניטה ויליאמס, האסטרונאוטית שהלכה יותר מכל אישה אחרת בחלל ומייקל לופז אלגריה שמחזיק בשיא השהייה בחלל, התראיינו לאולפן ynet במסגרת כנס החלל העולמי השנתי המתקיים בימים אלה בירושלים
סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, הטכנולוגיה והחלל מארחת השבוע בבנייני האומה בירושלים את כנס החלל העולמי השנתי (IAC). הכנס נחשב לאירוע השיא של עולם החלל ומכנס בשנה זו, על אף המצב הביטחוני הרגיש, יותר מ-3,000 מדענים, ראשי סוכנויות חלל ואנשי תעשייה בתחום החלל מרחבי העולם.
בכנס התארחו גם האסטרונאוטית סוניטה ויליאמס, האישה שהלכה יותר מכל אחרת בחלל והאסטרונאוט מייקל לופז אלגריה שהגיע למקום השני במספר הפעמים בהם ביצע הליכת חלל. משך הזמן בו שהה בחלל מחוץ לחללית הוא 60 שעות ו-40 דקות. לופז אלגריה הוא גם האמריקאי בעל התקופה הכי ארוכה בחלל - 215 יום.
"היו פחות נשים שהיתה להן ההזדמנות לנסוע לחלל ולעשות הליכות חלל", הסבירה ויליאמס בראיון ל-ynet. "הסיבה היא כנראה שאסטרונאוטים וקוסמונאוטים נבחרים מתחומים טכניים יותר. בתחומים האלה יש יותר ויותר נשים, שזה נהדר, ודעתי כאחת מהן היא שלנשים יש את אותה יכולת כמו לגברים. פשוט לא היו להן הזדמנויות בעבר. אבל עכשיו אנחנו רואים יותר טייסות, מהנדסות, מדעניות, יותר נשים בתחומים האלה, וגם בתחום החלל".ויליאמס גם התייחסה למצב הביטחוני בישראל כשנשאלה היכן מסוכן יותר - בחלל או כאן. "כדור הארץ הוא הבית בשבילי. אני שמחה להיות על כדור הארץ", השיבה. "החלל הוא סביבה מסוכנת יותר - אי אפשר לצאת החוצה לטייל. על כדור הארץ זה שונה: בכל מקום אפשר לצאת החוצה בקלות. אני מרגישה כך גם בישראל וגם בארצות הברית".
"מאדים הוא היעד האולטימטיבי של האנושות"
כאמור, מייקל לופז אלגריה הגיע לשיא בשנת 2008 כאשר שהה שבעה חודשים בתחנת חלל בינלאומית. בתחנת החלל שבה שהה נאלץ להתמודד עם קשיים רבים ביניהם: ירידה במסת העצם והשריר שחייבה פעילות גופנית של שעתיים בכל יום, חשיפה לקרינה רבה והתייבשות הנובעת מירידה של 9% בנפח הדם לאחר השהייה בחלל. בתקופה זו ביצע חמש הליכות חלל. לפני כן השתתף בשלושה מסעות נוספים לחלל בין השנים 1995-2002.
בשיחה עם ynet סיפר לופז אלגריה על האתגרים בחלל: "אלה מאיתנו שהיה להם המזל לעשות הליכת חלל יסכימו בוודאי שזה אחד הדברים הנפלאים ביותר שאפשר לדמיין. אבל זה גם מסוכן, כי אתה חשוף למיקרומטאוריטים ואבק וגם יש סיכון שתתנתק מהתחנה. התמודדנו עם הסכנות האלה די טוב, והחוויה עוצרת נשימה".
לופז אלגריה התייחס גם לדבריו של באז אולדרין מוקדם יותר הבוקר, במהלך הכנס, לאחר שהאחרון הפציר באנושות להגיע למאדים. "אני חושב שכולם מסכימים שמאדים הוא היעד האולטימטיבי של האנושות", אמר לופז אלגריה. "זה ייקח כמה שנים, אולי כמה עשורים. אנחנו צריכים לפתח את הטכנולוגיה, במיוחד טכנולוגיית האצה, שתאפשר לקצר את הנסיעה. עם הטכונולוגיה של היום לוקח המון זמן להגיע - נצטרך לקחת כמות גדולה של ציוד, וכן כלים חלופיים, ואז זה הופך את זה ללא ישים. אבל אני בטוח שבעוד כמה עשורים נצליח לעשות את ההתקדמות הטכנולוגית הדרושה, ונצליח להגיע לשם".