נשאר בבוץ האפגני: אובמה ישאיר אלפי חיילים
הנשיא האמריקני הבטיח לסיים במשמרת שלו את מעורבות ארצו במלחמה באפגניסטן, אך גורמי ממשל אמרו שמפקדי הצבא לחצו עליו לשנות את תוכניתו ולהשאיר באפגניסטן 5,500 חיילים ב-2017, אז יישב בבית הלבן נשיא חדש
הבטחות לחוד ומציאות לחוד: נשיא ארצות הברית ברק אובמה החליט לגנוז את תוכניתו להוציא את כל החיילים האמריקנים מאפגניסטן. כך אומרים היום (יום ה') גורמי ממשל בכירים בוושינגטון. לדבריהם, הנשיא האמריקני ישאיר באפגניסטן 5,500 חיילים ובצעד זה לא יקיים את הבטחתו לסיים את המלחמה במשמרת שלו בבית הלבן.
עוד חדשות מרתקות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בתחילה תכנן אובמה להוציא את כל החיילים מאפגניסטן עד סוף 2016 - אז יעמוד בפני סיום תפקידו כנשיא ארה"ב - למעט כוח קטן באזור השגרירות האמריקנית. אולם בחודשים האחרונים דחקו בו ראשי הצבא להשאיר כוחות לוחמים רבים באפגניסטן משום שהכוחות המקומיים עדיין זקוקים להם כדי להשיב מלחמה לארגון הטליבאן ולשמור על הישגי המלחמה העקובה מדם שנפתחה לפני 14 שנים ועלתה לאמריקנים מיליארדי דולרים.
אובמה צפוי להכריז היום על השינוי במדיניותו מהבית הלבן. גורמי ממשל מסרו שהנשיא יציג את תוכניתו החדש לשמור על הכוח האמריקני הנוכחי באפגניסטן שמונה 9,800 חיילים ואז לצמצם את מספרו ל-5,500 עד שנת 2017, אז יישב בבית הלבן נשיא חדש. קצב צמצום הכוחות ייקבע על ידי מפקדי הצבא האמריקני.
השינוי במדיניות ריחף באוויר
בשבועות האחרונים רמזו גורמי ממשל אמריקניים על השינוי הצפוי במדיניות אובמה, וציינו שהתנאים בשטח באפגניסטן השתנו מאז החלטתו של אובמה להסיג בצורה גורפת את הכוחות האמריקניים מהמדינה לפני יותר משנתיים. בבית הלבן מרוצים יותר ויותר מכך שיש להם שותף אמין באפגניסטן, הנשיא החדש יחסית אשרף ראני, שהחליף בתפקיד את חמיד קרזאי השנוי המחלוקת שלא תמיד שיתף פעולה עם האמריקנים.
"הסיפור שאנחנו עוזבים את אפגניסטן נכשל", אמר אתמול שר ההגנה האמריקני אש. "אנחנו לא, ואיננו יכולים לעשות זאת ואם נעזוב לא ננצל את ההצלחה שהשגנו עד עתה", אמר קרטר. בשעה שגורמים אמריקניים אמרו שהמדיניות באפגניסטן נבחנה במשך כמה חודשים, ההחלטה של אובמה להשאיר יותר כוחות במדינה נעוצה אולי בהתפתחויות האחרונות, בהן ההשתלטות של הטליבאן על העיר קונדוז הצפונית בחודש שעבר. במהלך הקרבות שניהל הצבא האפגני עם לוחמי הארגון האיסלאמיסטי הוא קיבל סיוע אווירי מארה"ב, שלרוע מזלה הפציצה בית חולים והרגה 22 בני אדם, בהם 12 אנשי "רופאים ללא גבולות" ועשרה חולים.
מעבר לבעיות הביטחוניות באפגניסטן שנוגעות לטליבאן, מפקדי הצבא האמריקני הביעו בתקופה האחרונה דאגה מהחדירה של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) לתוך המדינה, שגם באה לידי ביטוי בגיוס אנשים לשורות ארגון הטרור הסוני מהטליבאן.
הנשיא האמריקני הבא יהיה השלישי לפקד על המלחמה
גורמים בוושינגטון אמרו שהכוחות האמריקניים שיישארו באפגניסטן גם אחרי 2016 ימשיכו להתמקד במשימות לוחמה בטרור, באימון ובייעוץ לכוחות הביטחון האפגניים. לדבריהם, הכוחות יוצבו בקאבול, בבסיס חיל האוויר האמריקני בגראם וכן בבסיסים בג'ללבאד ובקנדהאר.
החלטת הנשיא להשאיר את הצבא האמריקני באפגניסטן מעבר למה שהבטיח תהפוך ללא ספק לנושא למחלוקת במרוץ לנשיאות ארה"ב ב-2016. הנשיא האמריקני הבא יהפוך למעשה למפקד העליון השלישי של הכוחות המזוינים שיהיה אחראי על המלחמה באפגניסטן וינסה להביא לסיומה.
עד כה, המלחמה באפגניסטן לא הייתה פקטור רציני בקמפיין לנשיאות ארה"ב ואף לא הוזכרה בעימות הדמוקרטי שנערך שלשום. המלחמה שאליה נכנס הנשיא ג'ורג' בוש הבן ב-2001 כן הוזכרה בשני העימותים הרפובליקניים האחרונים, אך בקצרה. גורמים אמריקניים אמרו שהברית הצבאית הצפון אטלנטית (נאט"ו) הביעה תמיכה בהארכת נוכחות הכוחות באפגניסטן, אך לא ברור כיצד יחליטו מדינות אחרות שהשתתפו במלחמה במדינה לפעול מצדן.
בשבוע שעבר, במהלך פגישה של שרי הביטחון של נאט"ו, דחק קרטר בבעלי בריתה של ארה"ב להיות גמישים ולשקול לזנוח את תוכניותיהם המוקדמות בנוגע להסגת כוחותיהם מאפגניסטן. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג ושרי הגנה אחרים הסכימו מיד עם בקשתו של שר ההגנה האמריקני, ואמרו שגודל הכוחות שיישארו ייקבע על ידי התנאים הביטחוניים בשטח ולא על פי לוח זמנים שנקבע מראש.
כשאובמה התמודד בבחירות לנשיאות ארה"ב הוא התחייב לסיים את המעורבות האמריקנית בשתי המלחמות שירש מג'ורג' בוש הבן, בעיראק ובאפגניסטן. אלא שכעת נראה שהוא הולך לעזוב את הבית הלבן כשכוחות אמריקניים עדיין מוצבים בשתי המדינות.
אובמה הסיג את הכוחות האמריקניים מעיראק בסוף 2011, אולם עליית דאעש החזירה בשנה שעברה את הצבא האמריקני לתמונה במדינה הערבית, וכוחות אמריקניים מעניקים סיוע והכשרה לכוחות הביטחון העיראקיים ומוסיפים לכך תקיפות מהאוויר. אובמה כבר אמר שהקמפיין הצבאי בעיראק יימשך מעבר לתקופת הכהונה שלו.