שתף קטע נבחר
 

המדריך המלא: הדרכים היעילות ביותר למנוע כאבי מחזור

יותר ממחצית מהנשים יסבלו במהלך חייהן מכאבי מחזור - כאבים בבטן התחתונה ובאגן בתקופת הדימום החודשי. מי נמצאת בקבוצת הסיכון ואיזה טיפולים לכאבי מחזור באמת יעילים? המדריך המלא

כאבי מחזור או בשמם הרפואי דיסמנוריאה, הם מצב בו סביב הדימום החודשי מופיע כאב בבטן התחתונה ובאגן. מדובר באחת התופעות הנפוצות ביותר בנשים, והיא לרוב מתרחשת בגיל ההתבגרות ולמשך עד ארבע-חמש שנים מקבלת הווסת הראשונה. מכאן שככל שגיל האישה עולה - שכיחות התופעה יורדת.

 

דיסמנוריאה, כאבי מחזור, מחולקת לראשונית, בה אין מקור מוגדר לכאב, ושניונית, בה ניתן למצוא מקור או סיבה לכאב, כגון אנדומטריוזיס, רחם שרירני, אדנומיוזיס וכדומה. חשוב להדגיש כי כאבים בזמן המחזור או כאבים שקשורים למחזור מופיעים בדרכים שונות אצל כל אישה.

 

בחלק מהנשים מדובר בתופעה נדירה או קלה, כזו שאין ליחס לה חשיבות רבה, ואילו עבור אחרות מדובר בתופעה שכיחה וחמורה, המפריעה לתפקוד היום יומי ונכנסת תחת ההגדה של כאב אגני כרוני ולכן מצריכה בירור וטיפול המותאם לאישה.

 

קיראו עוד

כמה דם תאבדי בזמן מחזור? 7 עובדות

סקר: 93% מהמתבגרות סובלות מכאבי מחזור 

6 שיטות טבעיות לעבור את המחזור בלי כאבים

 

מי נמצאת בסיכון לסבול מתופעה של כאבי מחזור?

בסקרים שבוצעו בארצות הברית נמצא כי 50%-90% מהנשים בגיל הפוריות חוו כאבי מחזור. על פי מחקרים בקבוצת הסיכון נמצאות נשים צעירות (מתחת לגיל 30) ורזות (BMI<20) וכן נשים שקיבלו את הוסת הראשונה לפני גיל 12 וסובלות ממחזורים ארוכים, מרוחקים או לא סדירים. יש לציין כי קיים קשר גם לגנטיקה: אם האמא סבלה מכאבי מחזור קשים בנותיה יימצאו בסיכון מוגבר לסבול מכך גם כן.

 

אם את נמצאת בקבוצת הסיכון יעודד אותך לדעת כי לידה וגיל מתקדם לרוב גורמים להפחתה ניכרת בכאבי מחזור.

  

מה הסיבה לכאבי מחזור?

בזמן המחזור מופרשים ברחם חומרים שונים במטרה לעצור את הדימום. פרוסטגלנדינים מייצגים מרכיב חשוב בתהליך ותורמים להתכווצות הרחם. התכווצויות אלו הן שגורמות לכאבים באגן. הפרוסטגלנדינים גם תורמים לתחושת הבחילה ולהופעת שלשול בעת מחזור.

 

איך ניתן לדעת שאלו הם כאבי מחזור ולא סתם כאב בטן?

כאשר אלו כאבי מחזור התחושה היא של התכווצויות באזור הבטן התחתונה והאגן. הכאב יכול להקרין לגב ולירכיים אצל חלק מהנשים. הכאב מופיע מעט לפני או ממש עם תחילת הדימום הוויסתי ולרוב חולף תוך יום עד שלושה ימים. הכאב יכול להיום קל, אך הוא עלול להיות גם מאוד חמור , להגביל את פעילות האישה ולפגוע בשגרת החיים שלה.

  

כיצד מאבחנים כאבי מחזור?

האבחון כולל שיחה עם רופא הנשים להבנת אופי ותזמון הכאב, כמו גם גורמים מקלים או מרעים, וכן בדיקה גינקולוגית לחיפוש אחר מקור לכאב. מטרת המפגש עם הרופא הינה ההבדלה בין כאבי מחזור ראשוניים לבין שניוניים, ולפי הממצאים ייקבע מהו הטיפול המתאים לאישה.

 

חשוב לציין כי בדיקה תקינה אינה שוללת את קיום הכאב, אלא נוכחות של מצב לא תקין כסיבה לכאב, כגון רחם שרירני או אנדומטריוזיס. במפגש מתקבלת הערכה של מידת הכאב וכמה הוא מפריע לחיי היומיום וכן הבנה על דרכי טיפול שנוסו בעבר ויעילותן.

 

גלולות נגד הריון. יכולים לעזור במניעת כאבי מחזור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גלולות נגד הריון. יכולים לעזור במניעת כאבי מחזור(צילום: shutterstock)

  

מהן אפשרויות הטיפול בכאבי מחזור?

הטיפול כולל מספר אפשרויות:

 

NSAID's: מדובר בתרופות נוגדות דלקת ויעילות מאוד בטיפול בכאב מסוגים שונים. במקרה של כאבי מחזור פעילותם נגד ייצור פרוסטגלנדינים ודומיהם מהווה מרכיב חשוב בטיפול. בקבוצה זו נמצא שמות מוכרים כמו אספירין, איבופרופן, אדוויל, נורופן וכדומה, כאשר את חלקן ניתן לרכוש ללא מרשם וחלקן מצריכות מרשם רופא.

 

היעילות המרבית מתקבלת כאשר מתחילים טיפול בתרופה ממש לפני או בתחילת הופעת הסימפטומים וניתן ליטול אותן במשך יום או יומיים. במידה ומדובר בטיפול ממושך או כרוני יש להיוועץ ברופא ולשקול נטילת נוגדי חומצה לקיבה, למניעת הופעת כיב קיבה.

 

גלולות משולבות למניעת הריון: מדובר בגלולות "הרגילות" למניעת הריון המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון, ומכאן שמן. מדובר בטיפול היעיל ביותר לכאבי מחזור מכיוון שכך מונעים ביוץ ושולטים בכמות הדימום ובתגובה הרחמית אליו. פעילותן, בין היתר, ביצירת רירית רחם דקה ביותר ומכיוון ששם נוצרים הפרוסטגלנדינים, ייצורם מופחת משמעותית וכך מושגת שליטה בכאבים.

 

שיא ההשפעה מושג לאחר חודשיים עד שלושה חודשי טיפול וכמובן שטיפול זה מתאים רק לנשים שאינן מעוניינת להרות. חשוב לציין כי הטיפול ניתן לא במטרה למניעת הריון אלא לשליטה בסימפטומים, ולכן כן מתאים גם לנשים ונערות שאינן פעילות מינית.

 

נטילה רצופה של גלולות למניעת הריון: הכוונה היא לנטילת של 21 או 24 הגלולות הפעילות (לפי סוג הגלולות) - ואז להמשיך מיד לחפיסה חדשה ללא הפסקה כלל וללא נטילת גלולות הדמה, אם הן קיימות. טיפול זה מתאים לנשים אשר גם תחת גלולות למניעת הריון אינן משיגות שליטה מספקת בכאב והמטרה היא למנוע הופעת מחזור לתקופה ארוכה ובכך למנוע את כאבי המחזור.

 

נשים יכולות ליטול גלולות ברצף למשך חודשיים-שלושה ללא כל השפעה בריאותית. אין כל חשיבות לדימום החודשי וניתן ליטול אותן לתקופה ארוכה יותר אם צריך. נטילה רצופה לא פוגעת כלל בבריאות או בפוריות האישה.

 

בנטילה רצופה יתכן דימום קל או הכתמה לעתים. מדובר בתופעה תקינה שאינה משפיעה על יעילות הגלולות ואינה מצריכה בירור או טיפול. התופעה תחלוף מעצמה עם הזמן ברוב המקרים.

 

התקן תוך רחמי המכיל פרוגסטרון (Mirena): מדובר בהתקן תוך רחמי למניעת הריון המפריש פרוגסטרון מסוג levonorgestrel. הוא מתאים לנשים שאינן מעוניינת בהריון בשנים הקרובות ועוזר בשליטה על נפח הדימום וכן בכאבי המחזור.

 

טיפולים לא תרופתיים

מדובר בטיפולים אשר יעילים לבדם רק במצבים קלים, אך בהחלט יכולים לשפר יעילות של טיפולים תרופתיים ולהקל על הסימפטומים.

 

1. חום: חימום מקומי של הבטן התחתונה יכול להקל משמעותית על הכאב. מומלץ להשתמש בתכשירים המיועדים לכך, כיוון שהם יוצרו כך שהטמפרטורה לא תהיה גבוהה מספיק לגרום לכוויה. מחקרים הראו כי חום מקומי יעיל כמו איבופרופן ואף יותר מפראצטמול בהקלה על כאב, אבל רוב הנשים מצאו זאת מסורבל והעדיפו ליטול גלולה נגד הכאב. חום מקומי יכול להגביר יעילות של טיפולים אחרים כאשר הוא משולב עימם.

 

2. דיאטה/ תוספי תזונה/ טיפולים צמחיים: שינויים בתזונה או תוספי מזון וטיפולים צמחיים שונים לא נמצאו כיעילים בטיפול בכאבי מחזור (דיסמנוריאה) ולכן אינם מומלצים כטיפול. קיימות עדויות שנויות במחלוקת לגבי טיפול בוויטמין B12 ותוספת מגנזיום, אך אין מחקרים טובים התומכים בכך.לגבי ויטמין B1, ויטמין B6 ותוסף שמן דגים, קיים מחקר שהדגים כי היו יעילים יותר בהפחתת כאב מתרופת דמה (פלצבו).

 

3. פעילות גופנית: נמצאה כיעילה בהפחתה מסוימת של כאבי מחזור. קיימות עדויות אישיות בספרות כי אורגזמה יכולה להקל על כאבי המחזור.

 

4. טיפול התנהגותי: טיפול התנהגותי על סוגיו (ביופידבק, טכניקות התמודדות וכדומה) יכול לעזור לחלק מהנשים, אך אין מידע מבוסס בנוגע ליעילותו או חוסר יעילותו.

 

5. רפואה משלימה: קיימות עדויות מסוימות כי יוגה ודיקור סיני יעילים בהפחתת כאבי מחזור.

 

6. מכשיר TENS: מדובר במכשיר המעביר זרם חשמלי קל לאזור הכואב ונמצא כיעיל בהפחתת עוצמת הכאב במצבים מסוימים. יעילותו נמצאה כפחותה מזו של תרופות אך מהווה תחליף טוב בנשים שאינן יכולות או אינן מעוניינות בטיפול תרופתי.

 

7. ניתוח: מדובר באפשרות האחרונה בהחלט והיא נדירה ביותר לטיפול בכאבי מחזור ושמורה למקרים חמורים בהם מוצו שאר הטיפולים והאישה עדיין לא מצליחה לתפקד בימי המחזור. בניתוח מבוצע חיתוך של עצבי תחושה לרחם ולטפולות במטרה להקטין או להעלים את תחושת הכאב. יעילות הניתוחים שנויה במחלוקת, בעיקר לטווח ארוך.

  

מה עושים במקרה שכל הטיפולים נכשלו?

בנשים בהן הטיפול התרופתי והמשלים לא עוזר חשוב שהרופא יבצע הערכה מחודשת בחיפוש אחר מקור לכאב (דיסמנוריאה שניונית), ובמידה והוא נמצא יש לטפל בו באופן מכוון.

 

במידה ולא נמצא מקור ברור (דיסמנוריאה שניונית) על הרופא לשקול ביצוע של לפרוסקופיה אבחנתית בחיפוש אחר הסיבה הגופנית שתסביר את הכאב ושלא נצפתה בבדיקות ההדמיה השונות.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת נשים ומיילדות

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך למנוע כאבי מחזור?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים