פאלומר של אסף גרניט זכתה בתואר המסעדה הטובה בלונדון - ומה עוד חדש בעולם?
מסעדת פאלומר בלונדון של מחניודה זכתה בתחרות אוכל בתואר המסעדה הכי טובה בלונדון, ביל גייטס משקיע מיליונים בהמבורגר, הטכנולוגיה שמשנה טעם של מאכלים, מוצרי הדלעת שמשגעים את ארה"ב ומי רוצה לקנות ביסקוויט ששרד את טביעת הטיטאניק? סיפורי האוכל שעניינו אותנו השבוע
גאווה ישראלית
עוד לא הספקנו ללחוץ ריפרש על הידיעה שחוגגת את זכיותיהם של האימפריאל בר והטייסטינג רום בתחרויות בינלאומיות , וכבר נחתה עלינו בשורה משמחת נוספת: מסעדת פאלומר בלונדון, מקבוצת מחניודה הישראלית, זכתה אמש (חמישי) בתואר המסעדה הטובה ביותר בלונדון בטקס חגיגי שנערך מטעם מגזין ה-Observer.
בטקס, המתקיים זו השנה ה-12, השתתפו מעל 150 מסעדות בקטגוריות שונות. הזכייה היא עוד אבן דרך בהיסטוריה הקצרה של פאלומר, שנפתחה לפני פחות משנתיים במרכז לונדון ומאז כובשת את לב הקהל ומבקרי המסעדות. מוקדם יותר החודש הופיעה המסעדה על כריכתו של מגזין מישלן היוקרתי.
טוקיו: הכירו את הfood hacking - הטכנולוגייה שמשנה טעם של מאכלים
אם עד עכשיו חשבנו על טכנולוגייה של מציאות מדומה כדבר המשתייך לתחומי משחקים או מחקר ויזואלי, לא רחוק היום שבו אותן מסיכות צפייה ייושמו גם בתחומי גסטרונומיה. החוקר היפני טאקוג'י נארומי החליט להשתמש בטכנולוגייה של מציאות מדומה על מנת לשנות את המראה של מאכלים מוכרים, אלא שהתוצאה המתרחשת במוח האנושי מראה שהחוויה הוויזואלית משפיעה גם על הטעם. את התופעה הזו מכנים כיום Food Hacking, כן, בדיוק כמו האקינג של מידע ממוחשב.
"האקינג של אוכל משמעותו פעילות שמתחרשת במוח", מסביר נאמורי בסדרת אינטרנט חדשה של אתר החדשות Vice News שתעסוק בנושא בהרחבה, "במקרה הזה, במקום לשנות את הטעם של האוכל, אנחנו משנים את הפעילות שמתרחשת במוח של הטועם ואת זה אנחנו עושים באמצעות מניפולציה על החושים. זו תופעה שמאוד מסקרנת אותי". בניסויים שונים, הוכיח נארומי שמניפולציות כמו שינוי הצבע של המזון משפיע על חווית הטעם שלו אצל הטועם. במקרים אחרים, השמעה של צלילים גבוהים או נמוכים בעת שתיית משקה מביאה לשינוי בתחושת הטעם.
בפרק נראה מגיש התכנית כשהוא מרכיב על עיניו מסכת מציאות מדומה, ומתבונן דרכה בעוגייה שהוא מחזיק בידו. החוקרים שולטים בגודל העוגייה, כפי שישתקף מבעד למסכה לעיניו של הנסיין. על-פי פרופסור נארומי, כאשר העוגייה המשתקפת מבעד למסיכת המציאות המדומה גדולה ב-50% מגודלה המקורי, אנשים יאכלו ממנה פחות כאילו היא באמת גדולה יותר.
לעומת זאת, כשמכווצים את בבואתה לכ-30% מגודלה המקורי, אנשים שהשתתפו בניסוי אכלו כמות גדולה יותר של עוגיות על אף שלא היה שינוי בגודל האמיתי של העוגייה. נארומי, שהציג את המחקר שלו בארצות הברית, אמר שזכה להתעניינות מצד חוקרים בנאס"א המעוניינים להשתמש בטכנולוגייה הזו כדי לשפר את חווית הטעימה של אסטרונאוטים שאוכלים אוכל חלל שאינו טעים באופן מיוחד.
ארה"ב: ביל גייטס משקיע בצ'יזבורגר הטבעוני הראשון
כבר לא המבורגר פטריות, טופו או עדשים ולא גבינת קשיו: חברת Impossible food מקליפורניה עומלת על פיתוח קציצה וגבינה צהובה שדומות באופן מושלם למקור, אך עשויות מחומרים טבעיים בלבד. הפרטים על מרכיבי ההמבורגר עדיין חסויים, אך החברה מצהירה כי היא עומדת על כך שהמוצר יהיה מחומרים טבעיים בלבד, שתהליך הכנתו לא יפגע בסביבה ושערכיו התזונתיים יהיו גבוהים, או לפחות, לא מזיקים.
בשונה מתחליפי בשר אחרים, כאן החברה מתחייבת ליצור מוצר הדומה ככל הניתן להמבורגר בשרי, כולל טקסטורה וריח הן של הקציצה והן של פרוסת הגבינה שמעליו, ומתחייבת שגם אוהבי בשר אמיתיים לא יחושו בהבדלי טעם. תהליך ההכנה כולל עיבוד של ירקות, דגנים וקטניות שבתהליך ביו כימי מתפרקות לחלבונים ושומנים. לאלה מתווספים חומצות אמינו, ויטמינים ושומנים מן הצומח (לא מוזכר, אבל להנחתנו גם חומרי טעם וריח) כדי ליצור טקסטורות של בשרים וגבינות.
מייסד החברה הוא פרופסור לכימיה מאוניברסיטת סטנפורד, שבמשך 25 שנה חוקר ומפתח מוצרים מן הצומח שיידמו בטעמם למוצרים מן החי. בראון חבר לשף האמריקאי והישראלי לשעבר טל רונן, אשר נחשב לאורים ותומים של אוכל טבעוני המדמה טעם של מזון מן החי. החברה שבבעלותם גייסה כבר למעלה מ-108 מיליון דולר, כאשר בין המשקיעים הבולטים נמצא מייסד מייקרוסופט ביל גייטס. הצ׳יזבורגר הצמחוני האמיתי הראשון עתיד לצאת לשוק כבר בשנת 2016, וזוהי רק ההתחלה.
ארה"ב: שגעת הדלעת!
חודשים אוקטובר ונובמבר הם רשמית חגיגות הדלעת בארצות הברית בזכות ליל כל הקדושים (Halloween) על הדלועים המחוררים שלו, וחג ההודיה (Thanksgiving) על פשטידות הדלעת שבו. אלא שבאמריקה, כמו באמריקה, למה לא לחגוג בצורה חסרת פרופורציות את הירק הכתמתם בכל צורה אפשרית?
הילארי קלינטון, בכבודה ובעצמה, עוררה סערת רשת לפני שבועיים כשטענה שהיא הפסיקה לשתות לאטה דלעת מתובלן, משקה הדלעת המפורסם של סטארבקס. אז למי שאוהב את הדלעת שלו באקסטרים, ולמי שמשוגע על חטיפים אמריקאיים מקוריים, האתר החביב Popsugar פירסם דירוג של יותר מ-90 מוצרי הדלעת - מהגרוע ביותר ועד למוצלח מכולם.
ברשימה אפשר למצוא מרשמלו דלעת, וודקה בניחוח פאי דלעת, בירת אייל מתובלת בדלעת, טראפלס שוקולד במילוי קרם דלעת, קייל מיובש בתיבול דלעת, מבחר יוגורטים בטעם דלעת, נשיקות שוקולד של הרשי בתיבול דלעת ואפילו ממרח עוגיות דלעת. אנחנו נישאר עם ממרח לוטוס.
אנגליה: ביסקוויט ששרד את טביעת הטיטאניק יוצע למכירה פומבית
בשמיעה ראשונה זה נשמע כמו מתיחה, אבל בשבוע הקרוב יוצע למכירה פומבית ביסקוויט בן יותר מ-100 שנה, שעל פי מקורות שרד את הטביעה של ספינת הטיטאניק בשנת 1912. הסיבה לכך שהביסקוויט שרד את הטביעה, טמונה בכך שהיה ארוז כחלק מערכות ההצלה שהוטמנו בסירות ההצלה של הטיטאניק. הוא נאסף על ידי אחד הנוסעים שניצלו מהטביעה, ששמר אותה במעטפה מיוחדת.
על פי בית המכירות, זהו הביסקוויט היחיד ששרד מסירות ההצלה שהיו על הטיטאניק והם מעריכים את שוויו בסכום שבין 10,000 ל-12,000 דולר. המכירה תתקיים ב-24 באוקטובר, ונראה כי הרוכש המאושר לא יזדרז לטעום אותו בקרוב. אגב, בחודש שעבר נמכר תפריט נייר של ארוחת הצהריים האחרונה שהוגשה בספינת הפאר בסכום של 88,000 דולר.
פינת ה"לא צריך את זה אבל איזה מגניב"
החיבור בין טכנולוגיה של הדפסת תלת מימד לבין אוכל עדיין לא הוכיח את עצמו במאת האחוזים, על אף העניין ההולך והגובר בו. אבל הספיק לנו לראות את הדוגמאות היפות של חיתוך לייזר על גבי אצות סושי, כדי להבין שמי שבעניין של אסתטיקה – זה הדבר בשבילו.
חברת glowforge.com השיקה מדפסות לחיתוך לייזר בתלת מימד לשימוש ביתי. מחיר היכרות לרכישת התענוג מתחיל ב-2,000 דולר במכירה מוקדמת באתר. נכון שלא תוכלו להסתדר בלי זה בחיים?