מפעלים סגורים בשומרון: "אנחנו מתמוטטים"
בעקבות מגבלות שהטיל הצבא על כניסת פועלים פלסטינים לאזורי תעשייה בגדה - בעלי מפעלים בשומרון קובלים כי הם סגורים כבר מספר ימים ומגיעים לסף קריסה; "לקוחות מאיימים בתביעות של עשרות אם לא אלפי שקלים
בעליהם של מפעלים באזור התעשייה עלי זהב בשומרון, קובלים כי הם סגורים כבר מספר ימים, בעקבות הוראת הצבא שאסרה על כניסת פלסטינים למקום. בינתיים, הם קובלים כי הדבר מביא אותם לסף קריסה. "אני מתמוטט", מספר יוסי ישמח, הבעלים של מפעל סאנווד, המייצר כסאות לבתי כנסת. "הייתי צריך לסיים עבודות ולקבל כסף מלקוחות, אבל סגרו לי את המפעל".
- לכתבות נוספות בערוץ קריירה
אזור התעשייה כולל כ-50 מפעלים, שרובם ככולם סגורים כעת בשל האיסור על כניסת פלסטינים למקום. ישמח, שמעסיק 18 פועלים פלסטינים, מספר כי מצב זה מקשה עליו לשרוד. "היתי צריך לסיים עבודות אך לא הספקתי ולכן לא קיבלתי כסף מהלקוחות", הוא מסביר. "היום פרטתי צ'ק במיוחד, כדי שאוכל לשלם למס הכנסה".
שמשון שלום, הבעלים של נגריה באזור התעשייה, גם מספר על מצוקה תזרימית. "אני לא מצליח לעמוד בהזמנות ולקיים את החוזים", הוא אומר. "גביתי מקדמות על החשבון אבל אני לא מצליח לספק את הסחורה ולקוחות מאיימים בתביעות של עשרות אם לא אלפי שקלים.
שלום מעסיק 6 עובדים, רובם פלסטינים. "בגלל שלא קיבלתי כספים, אין לי גם כסף לשלם לעובדים", הוא מוסיף. "זה גלגל ובשלב מסוים לא יהיה גם כסף למע"מ ולמס הכנסה ונגיע לפשיטת רגל. אנחנו לא יכולים יותר. מה יקרה בהמשך? אומרים שהמצב הזה יימשך עוד זמן מה ולא מבינים שזו קריסה אמתית של מאות משפחות. אי אפשר לסגור אזורי תעשייה או להפסיק את העבודה בגלל הפחד".
בעקבות לחצי המנחלים - כניסת הפועלים הוגבלה
בצה"ל ובפיקוד המרכז הקפידו לאורך כל גל ההסלמה שלא לפגוע במרקם החיים של הפלסטינים, במיוחד בהבטים הכלכלים, מתוך הנחת יסוד לפיה הטלת מגבלות תנועה או עבודה על פלסטינים תגרום לרובם להצטרף להפרות הסדר שעד כה היו במוקדים ובכמויות מצומצמות ונקודתיות.
קציני אוגדת איו"ש המליצו לצמרת הביטחונית להמשיך במתן אישורי ותנועה בכבישי הגדה, אך בימים האחרונים - לאור לחצים שהפעילו מתנחלים בשל חששם מפני פועלים פלסטינים שעובדים בשטחי ההתנחלויות או באזורי התעשייה - החליטו מפקדי חטיבות באוגדת איו"ש האחראים על הגזרות השונות להגביל באופן זמני את כניסתם של הפועלים הפלסטינים לאזורי תעשיה בגדה.
יש לציין כי כיום יש לכ-120 אלף פלסטינים ביו"ש אישורי עבודה בישראל או ביהודה ושמורון, מתוכם כ-60 בעומק ישראל, 20 אלף לסוחרים ולפסטינים לפעול בישראל, והיתר לעבודה בבניית התנחלויות או באזורי תעשייה של התנחלויות.
בעליו של מפעל אחר באזור התעשייה, שביקש להשאר בעילום שם, ציין כי "התקבלה החלטה מאוד מוזרה - לפני 3 ימים סגרו את הכניסה של פועלים פלסטינים לכל המועצה האזורית שומרון והחליטו לסגור את אזור התעשייה, כך שאין לנו יכולת להכניס פועלים. כרגע אנחנו במצב שהעסקים קורסים, מה גם שאין לנו מושג מתי ייפתח מחדש אזור התעשייה".
"צבא הגנה לישראל שחרט על דגלו לתת לנורמליזציה וליחסים הכלכליים להתגבר על כל מכשול, שלח למעשה אלפי פועלים פלסטינים הביתה", הוסיף. "כלומר, אם עד היום היתה להם פרנסה ועיסוקים כך שהראש שלהם לא התבלבל והם לא עסקו בפגיעה ביהודים - עכשיו שלחנו אותם הביתה לחשוב איך כן פוגעים ביהודים.
מצה"ל נמסר בתגובה: ״ההחלטה התקבלה נוכח שיקולים ביטחוניים ולאור הערכת המצב הנוכחית. מדי יום מתקיימת הערכת מצב מחודשת, בה נבחנת הסוגיה.״