יהודים לצד ערבים: "לבנות עתיד משותף"
עמותת סיכוי פועלת נגד גזענות כלפי ערבים בגלל המצב הביטחוני. הארגון היהודי-ערבי פנה לשר הכלכלה בדרישה לנקוט צעדים דחופים נגד הקריאות לפטר ערבים. אנשי גבעת חביבה הקימו אוהל הידברות
הולכים נגד הזרם: למרות גל הטרור הקשה והמתיחות שנוצרה ביחסים בין יהודים וערבים, בעמותת 'סיכוי' לא מוותרים. הארגון היהודי-ערבי מקדם שוויון אזרחי ובימים אלה ממשיך להיאבק ופועל בתקיפות נגד תופעות של גזענות ואפליה כלפי ערבים, על רקע המצב הביטחוני. גם אנשי גבעת חביבה מנסים להוריד את הלהבות, והקימו אוהל הידברות בין יהודים לערבים בואדי ערה.
הפעילות העיקרית של אנשי עמותת סיכוי היא להתריע ולחשוף ניסיונות פגיעה באזרחים ערבים או להפלות אותם, נוכח גל הפיגועים והתגובות החריפות כלפי המגזר הערבי. ראונק נאטור ורון גרליץ הם מנהלים שותפים של עמותת סיכוי: "לצערנו, תקופה קשה זו מתאפיינת בקיטוב עמוק ובראייה מאוד שונה של המציאות בגלל מידע שונה, ולעיתים הפוך, המופץ ברשתות החברתיות ובתקשורת בין שני הצדדים. אנו פועלים להביא לידיעת הציבור הרחב את העובדה כי בימים אלה האזרחים הערבים מותקפים ומרגישים מאוימים. כתוצאה מכך רבים מפחדים להסתובב ברחובות וסדר היום שלהם משובש לחלוטין. אלו עובדות שכלל לא ידועות לרוב המוחלט של הציבור היהודי, שכרגע מרוכז בפחד שלו עקב גל הפיגועים הנורא נגד האזרחים היהודים, אותו אנו מגנים בכל תוקף. אנו ממשיכים לפעול יחד - יהודים וערבים - ומנסים לייצר קול משותף של שני הציבורים החולקים את הארץ הזו".
נאטור וגרליץ פנו בשם עמותת סיכוי במכתב בהול לשר הכלכלה אריה דרעי. הם דרשו ממנו לצאת בקריאה פומבית ולנקוט בכמה צעדים דחופים כדי להתמודד עם הקריאות לפטר עובדים ערבים על רקע המצב הביטחוני, מה שעשוי להסלים את האווירה הציבורית עוד יותר.
"על רקע גל הפיגועים אנו רואים תופעה של הסתה מסיבית נגד אזרחים ערבים ברשתות החברתיות וגם בתקשורת הממוסדת. אנו עדים להתפרצות של אמירות גזעניות רבות, בהן קריאות לפטר ולהרחיק עובדים ערביים מיישובים יהודים. למרות המצב המורכב והרגיש אנו חושבים כי אין להפקיר את זכויותיהם של העובדים הערביים ומוטלת אחריות על ההנהגה, ברמה הארצית והמוניציפלית, לדאוג כי שגרת החיים המשותפת תתקיים באופן תקין גם בתקופה זו, וכי עובדים ערביים לא ישלמו את מחיר ההסלמה הנוכחית על לא עוול בכפם. פיטורים של עובדים ערביים על רקע פוליטי הם לא רק פגיעה בזכויותיהם, אלא גם פגיעה במרקם החיים המשותפים וביכולת שלנו כחברה משותפת לצלוח תקופות קשות מעין אלו ולבנות יחד עתיד משותף במדינה זו", כתבו השניים.
"פחד לצאת מהיישובים הערביים"
אנשי גבעת חביבה, הפועלים לקידום חזון של חברה המשותפת בישראל, הקימו אוהל באורחן מגידו שבוואדי ערה, אליו מגיעים תושבים ואישי ציבור יהודים וערבים כדי לקיים דיאלוג ולנסות לפעול להרגעת הרוחות.
מנהל גבעת חביבה, יניב שגיא: "אנו בתקופה של אירועים חמורים וקשים, יש פגיעה מאוד גדולה ביחסים. כולנו חיים במדינה שבה יהודים וערבים שקופים האחד לשני. אנחנו רואים את הפיגועים ומגנים את המעשים בכל תוקף, וגם התושבים הערביים שהגיעו לאוהל גינו את המעשים. אנחנו גם רואים יהודים שתוקפים ערבים ומתנהלים בגזענות, יש פחד עצום לצאת מהיישובים הערביים. לכן אנחנו רוצים לחבר בין שני העמים ולעבור את התקופה הזו".
מחמד דראושה, מנהל תחום חיים משותפים בגבעת חביבה: "מגיעים לאוהל מאות אנשים שעוסקים ביחסי יהודים וערבים שהולכים ומידרדרים, אנשים שאכפת להם ומנסים ליצור שיח של מחשבות ולא של סכינים וירי. אני חושב שהצעדים שלנו יכולים לעצור את הדימום ברחוב בתקופה זו. אתמול ליוויתי את בני למשרד הפנים בעפולה כי פחדתי שהוא ייסע לבד. בני ובתי מתחילים את הלימודים האקדמאים בעוד יומיים. חייבים להוריד את רמת המתח כדי שנוכל לחיות יחד מכל הבחינות".