מאמץ ישראלי לסכל יוזמה צרפתית להצבת משקיפים בינלאומיים בהר הבית
ישראל וארה"ב פועלות לסכל את היוזמה שמגבשת צרפת במועצת הביטחון, שמגנה את ישראל על הבנייה בהתנחלויות ושימוש מופרז בכוח ומציעה לשלוח כוח משקיפים בינלאומי, כמו בחברון. ההצעה לא צפויה לעבור אך היא התקבלה בזעם בישראל
ראש הממשלה בנימין נתניהו ייפגש ככל הנראה ברביעי בברלין עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, והשניים ידונו בדרכים להביא לרגיעה בישראל ובשטחים. בינתיים פועלות ישראל וארה"ב בזירה הדיפלומטית לסכל יוזמה צרפתית להעביר הצהרה נשיאותית במועצת הביטחון של האו"ם, המגנה את ישראל על שימוש מופרז בכוח ועל הבנייה בהתנחלויות.
בנוסח הצרפתי ישנה התייחסות לאפשרות שליחת כוח משקיפים בינלאומי להר הבית, בדומה לכוח המשקיפים הבינלאומי בחברון (TIPH). ההצעה צריכה להתקבל בקונצנזוס מלא של כל 15 חברות המועצה. היא תעלה לדיון בישיבת מועצת הביטחון בנושא המזרח התיכון ביום חמישי הקרוב.
בישראל זעמו על ההצעה הצרפתית וראו בה המשך להצעה הקודמת לקבוע לוח זמנים להקמת מדינה פלסטינית ולניסיון של צרפת להרחיב את הקוורטט ולצרף אליו מדינות נוספות. לשכת ראש הממשלה מסרה כי "ההצעה הצרפתית להצעת פיקוח בינלאומי בהר הבית מופרכת מיסודה. היא הצהרתית בלבד. ישראל פועלת עם ארה"ב וגורמים נוספים נגד יוזמה זו".
נתניהו הנחה את משרד החוץ והיועץ לביטחון לאומי, יוסי כהן, למחות על הנוסח המוטה והמופרך של ההצעה הצרפתית. "ישראל מצפה שיגנו את אוזלת היד של הווקף בהר הבית. מי שהכניסו מטענים וירו זיקוקים היו הפלסטינים שהפכו את הר הבית למחסן טרור והם שניסו לשנות בכך את הסטטוס קוו. ישראל שומרת על הסטטוס קוו ומחויבת לו", אומרת ישראל.
בלשכת ראש הממשלה הדגישו: "ליהודים מותר לבקר בהר על פי הסטטוס קוו. ההצתה בקבר יוסף מעידה מה היה קורה למקומות הקדושים אם לא היו תחת שליטת ישראל. בדיוק מה שקורה בתדמור ובעיראק. בעיית היסוד היא ההסתה".
השר לביטחון פנים גלעד ארדן, אמר כי ההצעה הצרפתית "מעוותת ומוטה". הוא הדגיש: "עובדתית, מי שהפך את הר
הבית למחסן טרור הם הפלסטינים. מי שרוצה לשים משקיפים בינלאומיים נותן פרס לאלימות הפלסטינית ומחליש את ריבונות ישראל".
במשרד החוץ בירושלים תקפו גם את ההצעה הצרפתית, ואמרו כי היא "נותנת פרס לטרור שיזמו הפלסטינים". אמש אמר בכיר ישראלי כי ישראל העבירה מסרים לשורת מנהיגים בעולם, בבקשה שיירתמו להפרכת השקר לפיו ישראל "משנה את הסטטוס קוו בהר הבית".
בכיר ישראלי העריך שהסיכויים שההצעה הצרפתית תעבור קלושים, עקב הצורך בקונצנזוס מלא של 15 המדינות החברות. כך או כך פתחה ישראל במתקפה חריפה מאוד נגד היוזמה, כדי לוודא שלא תצבור תאוצה.