למה חילופי עונות מחמירים את המיגרנה - ומה הפתרון
רבים מהאנשים שסובלים ממיגרנה, חשים החמרה בתכיפות ההתקפים ובעוצמתם בתקופות של שינויים במזג האוויר. למה זה קורה וכיצד ניתן למנוע את התופעה? מומחה מסביר
הסתיו כבר כאן, והוא מורגש היטב אצל הסובלים ממיגרנה: ארגון הבריאות העולמי מגדיר מיגרנה כאחת המחלות המגבילות ביותר בשל הפגיעה באיכות החיים של החולה המיגרנוטי הסובל מהתקפים תכופים. המחלה פוגעת במארג הבריאותי של החולה עצמו, בקשריו המשפחתיים, בתפקודו החברתי וביכולתו לעבוד וללמוד.
קראו עוד על מיגרנה:
מחקר מגלה: תזונה טבעונית מפחיתה כאבי מיגרנה
סובלים ממיגרנה? 8 שגיאות נפוצות שאתם עושים
למה כואבות העיניים כשיש מיגרנה?
מהי מיגרנה?
מיגרנה מתאפיינת בכאבי ראש אפיזודיים, לרוב חד-צדדיים, בדרגה בינונית-קשה, הנמשכים בין ארבע שעות ל- 72 שעות. הכאבים מחמירים במאמץ, ומלווים בבחילה ו/או בהקאה, או אי סבילות לאור ולרעש. האבחנה עדיין קלינית ואין בידינו סמן ביולוגי אבחנתי.
אנו מבחינים בשתי צורות עיקריות של מיגרנה: מיגרנה ללא אירוע מקדים - אאורה (Aura) ומיגרנה עם אאורה. האאורה מופיעה באופן טיפוסי לפני כאבי הראש, נמשכת כ-20 - 30 דקות בממוצע, ומתבטאת לרוב כהפרעה בשדה הראייה (כמו הופעת אורות מהבהבים או משוננים, או נקודות של עיוורון בשדה הראייה), הפרעת תחושה בפלג גוף, או קושי בדיבור. במקרים מסוימים מופיעות 24 שעות לפני ההתקף תחושות של עצבנות, עייפות וחוסר או עודף תיאבון.
השכיחות של מיגרנה באוכלוסייה הכללית היא כ-16%, ומתוכם כ- 15% סובלים ממיגרנה עם אאורה. שכיחות המחלה גבוהה פי שתיים בנשים מאשר בגברים.
כיצד חילופי עונות משפיעים על המיגרנה?
כמחצית מהסובלים ממיגרנה, עלולים להיות רגישים במיוחד לשינויים במזג האוויר. הסיבה לכך לא כל כך ברורה, אבל ככל הנראה שינויים במזג האוויר עלולים לגרום ליציאה מאיזון של מערכת הכימיקלים במוח, כולל שינויים ברמות הסרוטונין, שמעורב בפתו-פיזיולוגיה של המיגרנה.
מחקרים הוכיחו שעצבי הראייה באנשים הסובלים ממיגרנה רגישים יותר לאור בהשוואה לאלו שאינם סובלים ממיגרנה, וזה למעשה מבסס את הקשר שבין חשיפה לאור שמש חזקה ובין החמרה במיגרנה באותם אנשים. השערה נוספת היא שבתקופות הקיץ, כמשך החשיפה לאור ארוך יותר, השינה קצרה יותר, והרי ידוע שחסך שינה הוא גם כן טריגר מובהק להחמרה במיגרנה.
הטריגרים שעלולים לגרום להחמרה בכאבי הראש הם:
חשיפה לשמש חזקה
מזג אוויר חם או קר באופן קיצוני
לחות גבוה או אוויר יבש
רוחות ומזג אוויר סוער
שינויים בלחץ הברומטרי (הלחץ של משקל האוויר כנגד הקרקע)
מהו הטיפול המומלץ?
רצוי לנהל יומן כאבי ראש, ולתעד כל התקף ואת הקשר שלו לטריגרים פוטנציאליים שקשורים בשינויי מזג האוויר. ברגע שנמצא קשר כזה, לנטרל עד כמה שאפשר את הטריגרים הללו: למשל, להשתדל להישאר בבית כשקר או חם מאוד בחוץ, או אם יש שמש חזקה.
חשוב לשמור על אורח חיים בריא - לאכול בריא, לשמור על פעילות גופנית סדירה, לשתות מספיק, להקפיד על שינה סדירה, ולהימנע מסטרס עד כמה שאפשר.
יש ליטול טיפול תרופתי מניעתי או בזמן התקף. חשוב לציין שעדיף להימנע עד כמה שאפשר משימוש מופרז במשככי כאבים. אם צריכת משככי הכאבים עולה על 15 ימי טיפול בחודש, או מעל 10 ימי טיפול בצריכה של כדורים מסוג טריפטן, ייתכן שבנוסף למיגרנה, יתווספו כאבי ראש אחרים על רקע שימוש יתר במשככי כאב (Medication overuse headache), כלומר שהכדורים בעצמם גורמים להחמרה בכאבי ראש. במצב זה נהוג להפסיק באופן מיידי את השימוש בתרופות, ולהתחיל בטיפול גמילה במעקב של מרפאת כאבי ראש.
צפו בהסבר נוסף על המיגרנה והטיפול בה:
הכותב הוא מומחה בנוירולוגיה, מנהל המרפאה לכאבי ראש ופנים במרכז הרפואי רמת אביב ומנהל היחידה לכאבי ראש וכאב כרוני, מרפאות מומחים, בבית החולים לניאדו