לימודים על רקע טרור: שאטלים במקום אוטובוסים ואימוני קרב מגע
שנת הלימודים האקדמית נפתחה על רקע גל פיגועי הטרור. במוקד תשומת הלב האוניברסיטה העברית שמפעילה הסעות של סטודנטים ממרכז העיר במסלול עוקף שכונות ערביות. גם האבטחה תוגברה ואגודת הסטודנטים יזמה שיעורי הגנה עצמית. מתיחות גם בחיפה: "בודקים מי איתך במעלית"
בצל המצב הביטחוני פותחת היום (א') האוניברסיטה העברית את שנת הלימודים האקדמית, ועיקר תשומת הלב של גורמי הביטחון מופנית לקמפוס הר הצופים הסמוך לעיסוויה. בכפר ובסביבתו נרשמו לאורך התקופה האחרונה כמה תקריות של טרור ואלימות, כולל השלכת מטעני צינור ובקבוקי תבערה, יידוי אבנים והפרות סדר.
בשל הקרבה של הקמפוס לכפר החליטו בעברית, בשיתוף עם אגודת הסטודנטים, על כמה צעדים להגברת תחושת הביטחון. מעבר לתגבור האבטחה על ידי האוניברסיטה עצמה וכוחות של משטרה ומג"ב בסביבתה, הוחלט לפתוח שער חדש בקמפוס כדי להקל את הליך הבידוק.
כמו כן, האוניברסיטה החלה להפעיל שאטלים עצמאיים שיסיעו סטודנטים ממרכז העיר לקמפוס, במסלול שלא עובר דרך שכונות ערביות כמו שייח ג'ראח או פאתי ואדי ג'וז. כמו כן כוחות משטרה ומג"ב יתפרסו בקטעי הדרך המובילים לאוניברסיטה באזור הגבעה הצרפתית וגבעת התחמושת.
האוניבריסטה מפעילה מהיום מערך הסעות מהקמפוס לצומת הגבעה הצרפתית ולמעונות. מדובר בשאטלים שהיו פועלים רק בלילה וכעת הם פועלים גם במהלך היום. מדובר במרחק קצר יחסית, במיוחד למעונות, אולם מטרתו לאפשר לסטודנטים החוששים ללכת בסביבות הקמפוס ברגל להגיע ליעדם.
מערך הסעות נוסף הוא ממרכז העיר לקמפוס: המסלול הוא מרחוב בצלאל לכיכר ספרא ומשם ישירות לקמפוס. מטרתו לאפשר לסטודנטים החוששים לנסוע באוטובוס אגד לנסוע בקו בטוח יותר לסטודנטים בלבד. כיום יש שני קווי אוטובוס עיקריים המגיעים לקמפוס מדרום - קו 19 דרך ציר בר לב שנחשב בטוח יחסית, וקו 17 העובר דרך שכונת שייח ג'ראח שבמסלול שלו יודו בעבר אבנים. מטרה נוספת של השאטלים היא לתת אלטרנטיבה נוספת למי שלא מעוניין לנסוע בקו 17.
אגודת הסטודנטים החלה ליזום שיעורים להגנה עצמית למעוניינים. למרות המצב הביטחוני, באוניברסיטה טוענים כי רק תלמיד אחד מבין עשרות אלפים ביטל את רישומו לשנה הקרובה. בהקשר זה יש לציין יותר מ-2,000 תלמידי חו"ל הלומדים בקמפוס, שאף אחד מהם לא עזב את הארץ עקב המצב הביטחוני.
בשבוע שעבר התקיימה פגישה בין נשיא האוניברסיטה, פרופ' מנחם בן ששון, לבין ראשי תאי הסטודנטים מכל קצוות הקשת הפוליטית, בהם גם תאים של סטודנטים ערבים, ואלו חתמו על אמנה להרגעת הרוחות המתחייבת לפעול למניעת כל גילוי אלימות תוך שיח של סובלנות בקמפוס.
"יש חששות, אבל אנחנו ממשיכים את השגרה שלנו", אמר ל-ynet יו"ר אגודת הסטודנטים, אלדד פוסטן. "יש פרויקטים חברתיים שמפעילות אגודת הסטודנטים והאוניברסיטה, בין היתר כדי לקדם את הדו-קיום. יש לנו פרויקט שנקרא 'וואחד על אחד', שזה שיחות בין סטודנטים ערבים ויהודים, או 'מדברות עברית'. אנחנו מביאים מכפר עיסוויה נשים, אימהות וסבתות ללמוד עברית בקמפוס.
"האוניברסיטה העברית תמיד הייתה מקום מעורב פוליטית וחברתית, ואני חושב שזה טוב מאוד. גם בפגישה שהייתה עם נשיא האוניברסיטה המסר היה 'בואו נדון על הכול, בואו נתווכח, בואו נריב, אבל בצורה מתורבתת, דמוקרטית, בלי אלימות'".
אוניברסיטת חיפה: יותר חשובות הקפיטריות
אלפי הסטודנטים שגדשו הבוקר את מסדרונות אוניברסיטת חיפה היו עסוקים בחיפוש אחרי חדרי ההרצאות ומזכירויות החוגים מכדי להתעניין במצב הביטחוני או בזהות הלאומית של חבריהם ללימודים. הם הסתובבו במסדרונות ובין הדוכנים שהוצבו במרכז החברתי של הקמפוס, "קפה דשא", והתעדכנו במלגות ובמחירי הקפה והכריכים בקפיטריות.
אגודת הסטודנטים הייתה עסוקה בימים האחרונים בניסיונות להבטיח את השקט תוך הידברות בין התאים השונים. יו"ר האגודה, עמית שפר, סיפר כי למרות האג'נדה הפוליטית של כל תא, הייתה הסכמה על פתיחת שנה רגועה. "בסך הכול כולם כאן בראש ובראשונה כדי ללמוד", אמר.
באוניברסיטת חיפה כ-18 אלף סטודנטים, שמחציתם לתואר ראשון והאחרים לתארים מתקדמים. כרבע מהסטודנטים הם ערבים. האבטחה תוגברה היום בשוטרים סמויים או גלויים וכן במאבטחים של האוניברסיטה.
"הכי טוב להיכנס לחדרי הכיתות ולראות את הסטודנטים יושבים זה לצד זה ומשתפים פעולה", אמר נשיא האוניברסיטה, עמוס שפירא. התקנון באוניברסיטת חיפה קובע כי בשבועיים הראשונים של שנת הלימודים לא תתקיים בקמפוס פעילות ציבורית ופוליטית, דבר שתורם אף הוא לשקט.
גם הסטודנטים אמרו דברים דומים. "ברור שדואגים בגלל המצב בחוץ, אבל לא זכור לי שהיו לי פה בעיות בגלל המוצא או המראה", אמרה ניהאד, סטודנטית מנצרת שעוטה חיג'אב, שישבה עם חברה יהודייה. סטודנטים אחרים סיפרו כי בכיתות הלימוד אין שום הבדלים בין הסטודנטים, "אם כי כשנכנסים לבד למעלית אתה בודק עם מי אתה נוסע", אמר אחד מהם.
שנת הלימודים האקדמית תשע"ו נפתחה ב-63 המוסדות להשכלה גבוהה. כ-306,370 סטודנטים צפויים ללמוד השנה לקראת תואר אקדמי בכל המוסדות הנ"ל. 233,200 סטודנטים יחלו את התואר הראשון.
גם באוניברסיטת תל אביב תגברו היום את האבטחה, אבל סטודנטים יהודים וערבים הבהירו כי לא חששו להגיע. יו"ר אגודת הסטודנטים ענבר הוכברג: "אנחנו ערים למורכבות והמטרה היא לשמור על בטחונם של כל הסטודנטים. יש פה אווירה של חיבור והבנה ואני מאמינה שיהיה בסדר בימים הקרובים. יש חששות מצד סטודנטים, אבל זה לגיטימי".
ורוד אדריס מכפר אעבלין, סטודנטית לסיעוד שמתחילה את שנתה השניה: "אין שום חשש. כולנו פה לומדים ביחד, זו המטרה שלשמה באנו לפה. יש לי חברים יהודים ולא דיברנו על המצב. אין צורך, זה מקום ללמידה".
מחמוד מחא'גנה, סטודנט למדעי המחשב שמתחיל את השנה השלישית: "הגעתי לפה אתמול בערב ואני מקווה שהכל יהיה רגוע. אנחנו באים לפה בשביל ללמוד ולא בשביל דברים אחרים".