בעקבות מידע מישראל: צווי מעצר לחשודים בפיצוץ השגרירות בארגנטינה
בפיצוץ שגרירות ישראל ב-1992 בבואנוס איירס נהרגו 29 בני אדם, בהם ארבעה שליחים ישראלים ועובדי שגרירות מקומיים. המידע הועבר לארגנטינה על ידי המוסד ומשרד החוץ, החשודים: שני אנשי חיזבאללה
בית המשפט העליון של ארגנטינה הוציא בסוף השבוע צווי מעצר בינלאומיים לשני פעילי חיזבאללה - חוסיין מוחמד אברהים סולימאן וחוזה סלמאן אל רדה - החשודים במעורבות בפיגוע בבניין שגרירות ישראל בבואנוס איירס. בפיצוץ בשנת 1992 נהרגו 29 בני אדם, בהם ארבעה שליחים ישראלים וארבעה עובדי שגרירות מקומיים. כ-250 איש נפצעו, בהם 10 ישראלים ויהודים.
הוצאת צווי המעצר התאפשרה בעקבות מידע מודיעיני שהעבירה ישראל לארגנטינה – מידע שגובש על ידי המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים ומשרד החוץ. המידע הישראלי הועבר עקב פנייה יוצאת דופן שהתקבלה לפני כחודש בישראל מהרשויות בארגנטינה, לקבלת מידע אודות שני החשודים הללו. בישראל נעשתה פעולה מהירה ובשיתוף פעולה בין משרד החוץ למוסד גובש תיק ראיות ובו מידע על שני החשודים. המידע הזה איפשר לרשויות להכניס אותם למה שהארגנטינאים מכנים "רשימה אדומה" של פעילי טרור, שהפועל היוצא שלה הוא הוצאת צווי מעצר בינלאומיים.
בישראל מעריכים כי הפנייה הארגנטינאית לישראל היא חלק מרצון לשדר נחישות ופעולה בחקירת הפיגוע, וזאת בעקבות הרצח של התובע אלברטו ניסמן שחקר את הפיצוץ ועמד להגיש את מסקנותיו.
חקירת הפיגוע נפתחה מחדש לאחר שהנשיאה, כריסטינה קירשנר, הפנתה אצבע מאשימה לעבר נשיא בית המשפט העליון ריקרדו לורנזטי, במהלך השבעת הקונגרס ב-1 במארס, ותהתה מדוע החקירה הגיעה למבוי סתום. לורנזטי טען בתחילה כי מדובר בתיק סגור, אך לבסוף נאלץ לחזור בו בעקבות ביקורת מצד מקורבים לנשיאה ולקרובי הקורבנות בפיגוע. בעקבות פתיחת התיק, צוות החקירה של בית המשפט העליון בארגנטינה פנה לשגרירות ישראל בבואנוס איירס וביקש מידע על שני החשודים. המידע שהועבר גרם להוצאת
צווי המעצר הבינלאומיים נגד השניים.
בצו של בית המשפט נכתב כי סולימאן, שמוצאו מלבנון, נעצר בירדן בשנת 2001, זוהה כסוכן של חיזבאללה ונחשב לאחראי על הפיגוע. עוד נכתב כי סולימאן הגיע לסאן פאולו בברזיל בשנת 1991, ובתחילת 1992 קיבל את חומרי הנפץ שאותם העביר לארגנטינה. עוד נטען כי הוא החביא את חומרי הנפץ בקופסאות אוכל ואז הטמין אותם במבנה השגרירות. סולימאן שוחרר ממעצרו בירדן ולא ברור היכן הוא נמצא כיום.
דובר משרד החוץ, עמנואל נחשון, מסר בתגובה: "אנחנו מייחסים להחלטה הארגנטינאית חשיבות רבה כי קודם כל מדובר בחשודים במעורבות בפיגוע שבו נרצחו גם דיפלומטים ישראלים ולמרות הזמן הרב שעבר אנו מחויבים לזיכרונם ולהבאת החשודים לדין. האם הוצאת הצווים תביא בפועל למעצר? זה כבר סיפור אחר. אנחנו מניחים שהאנשים האלה ינקטו בכל הפעולות כדי שלא להיעצר אבל יש חשיבות בהחלטה כי היא מבליטה את המעורבות של חיזבאללה בפרשה".