שתף קטע נבחר

 

שיפוט מהיר

המאמנים מתנפלים עליהם, השחקנים מזלזלים בהם, ואבי לוזון כבר דורש מיו"ר האיגוד שלהם להתפטר. כבר אחרי שבעה מחזורים הפכו שופטי ליגת העל לכתובת המרכזית לביקורת. האם היא מוצדקת?

אוראל גרינפלד העביר עוד לילה לבן, מציאות כמעט שגרתית בקהילת השופטים העונה, כשהתמונות מהמשחק במושבה בין מכבי פ"ת למכבי ת"א התרוצצו במוחו ללא הפסקה. גרינפלד הגיע לביתו בשעת לילה מאוחרת, אחרי ניתוח מיידי של האירועים עוד בחדר השופטים בפ"ת על ידי מבקר השופטים אייל צור. מאוחר יותר נקבע כי הפנדל על טל בן־חיים אכן בוצע, אבל מצד שני הקוון הבינלאומי, רועי חסן, שנחשב לאחד הצעירים המבטיחים באיגוד, טעה בהחלטה כי נגיעת היד של איתן טיבי ברחבה לא הצדיקה שריקת פנדל לטובת מכבי פ"ת. אבל עם כל הכבוד לקוון, ברור לכל כי גרינפלד כשופט המרכזי הוא הנושא בטעות.

 

 

"לשופטים אין בעיה לטעות מול הקטנות כי באיגוד לא עושים שום דבר - לא היו"ר החדש ולא הוועדה המקצועית. מקסימום יגידו להם ברביעי שלא ישפטו קבוצה קטנה שבה הם פגעו עד להודעה חדשה, מבחינת השופטים זה לא עונש", אמר אחד מבעליה של קבוצה בליגת־העל. "אם השופטים היו טועים נגד קבוצה גדולה כמו מכבי ת"א או מכבי חיפה, ולא משובצים למשחקיה עד לסיום העונה זה היה עונש. אז הוא יוצא מהפריים־טיים, זז הצידה ואולי ילמד".

 

צפו ברגעי המחלוקת משבת    (צילום : one)

צפו ברגעי המחלוקת משבת    (צילום : one)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחרי שבעה מחזורים בליגת־העל כבר יש הטוענים שאפשר לזהות ריבוי של טעויות שיפוט. בשבת האחרונה היה זה גרינפלד שספג ביקורת ישירה ממאמן מכבי פ"ת, רן בן־שמעון ("אם אגיד את מה שאני חושב על השופט אורחק ל־10 שנים") והוא גם עמד במרכז העניינים במשחק אלוף האלופים בין קריית־שמונה למכבי ת"א ובסיומו השתלח בו איזי שרצקי.

 

בנוסף, איתן שמואלביץ' עמד תחת מתקפה בעניין הרחקתו של טאלב טואטחה במשחק של מכבי חיפה בפתיחת אצטדיון טרנר בבאר־שבע. השופט אמנם זכה לגיבוי מהאיגוד, אבל קולגות שלו טענו כי עדיף היה לו הפעיל שיקול דעת ונמנע מהרחקה כל כך מוקדמת במשחק חגיגי שכזה. גם למאמן הפועל ת"א, וואליד באדיר, היו טענות בשבת האחרונה נגד השופט ארז פפיר, אבל מי שהגדיל לעשות הוא מי שהיה יו"ר ההתאחדות עד השנה שעברה, אבי לוזון, שקרא ליו"ר איגוד השופטים, עוזי יצחקי להתפטר.

 

הפטרון של מכבי פ"ת שקופחה הכריז מיד בסיום ההפסד למכבי ת"א שלשום: "עוזי יצחקי, תתפטר לאלתר. במחזור שעבר הכריע בבאר־שבע שופט את תוצאת המשחק, והפעם שוב הכריע השופט את גורל המשחק כשלא שרק לפנדל לטובת פתח־תקווה במצב של 1:1 ולא הוציא כרטיס אדום. בסוף גם המציא פנדל לצד שני. השופטים מוטים לטובת הקבוצות הגדולות, יצחקי לא קידם דבר".

 

אוראל גרינפלד. שי שטרית: "קל לשרוק נגד מכבי פ"ת" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אוראל גרינפלד. שי שטרית: "קל לשרוק נגד מכבי פ"ת"(צילום: אורן אהרוני)

 

שטרית: "גרינפלד יצא חשבונאי"

אז האם השופטים טועים העונה יותר או שמדובר בקפיצה מהירה מדי למסקנות? "העונה דווקא התחילה טוב", אמר השופט בדימוס, אסף קינן. "בשבועות האחרונים יש מספר טעויות, אבל בעלי הקבוצות צריכים להיות רגישים לעניין, כי יש פה חבר'ה צעירים, שצריכים להשתפשף לאט וחייבים להיות סבלניים איתם. אני מאמין בשופטים הצעירים. הם אינטליגנטים ומוכשרים וחבל לי שלא מלווים אותם עם חונכים ותיקים כפי שהצעתי בזמנו, וזה לא התקבל".

 

קינן התייחס ללחץ המופעל על השופטים: "יש המון מצלמות טלוויזיה, ויש לחצים גדולים על השופטים. זה מה שקורה כשהחלטות מתקבלות בלחץ, בלי שיקול דעת ורוגע. צריך לייצר לשופטים שקט, ולהרחיק מהם את בעלי הקבוצות. אין לנו שופטים אחרים, זה דור העתיד וצריך לשמור עליהם. עם הכוונה נכונה כל דור העתיד יכול להצליח וזה כולל את אוראל גריפלד, איתן שמואלביץ', ארז פפיר ועוד"

.

לעומת קינן, השופט לשעבר שי שטרית היה הרבה יותר בוטה: "קל לשרוק נגד מכבי פ"ת וקשה לשרוק נגד קבוצות גדולות. קח למשל את ריינשרייבר, שכשופט רביעי לא אותת על העבירה של טל בן־חיים על שחקן רעננה, כשכולם רואים, שהוא פירק אותו ללא כדור. "גרינפלד יצא חשבונאי, הוא פחד לעתידו אם ישרוק נגד הגדולות. השופטים של היום חושבים רק על החוקים, אף אחד כבר לא עובד עם ההיגיון ודני קורן מלטף אותם. אני נפגעתי בתור שופט שלא הלכתי עם קבוצות גדולות. נתתי פנדלים נגדן וידעתי שאדפק, אז שלחו אותי לקרבות תחתית".

 

צפו בשערי המחזור בשבת האחרונה    (צילום: one)

צפו בשערי המחזור בשבת האחרונה    (צילום: one)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בכיר באיגוד השופטים טוען כי יש השקעה רבה בשופטים, שלא באה לידי ביטוי בביצועים: "השופטים מקבלים את כל הכלים כדי להצליח, ים של הדרכות. כל מה שאפשר, האיגוד נותן, אבל קבלת החלטות של השופטים לא נכונה".

 

למה זה קורה?

"הם צריכים להיות אמיצים לשרוק מה שהם רואים וזה לא קורה. בניגוד למה שהיה פה פעם, יש להם כושר גופני טוב, הם נמצאים קרוב לאירועים ולא מסוגלים לקבל החלטות נכונות בזמן אמת".

 

מי מהשופטים מתפקד כמו שצריך?

"מנשה משיח הוא שופט עם ניסיון, שעובד הרבה שנים. מה שהוא רואה, הוא שורק, לא מחשבן ולא כלום. משיח נמצא בכושר הכי טוב וצריך לתת לו את המשחקים הכי קשים".

 

למי יש הרבה טעויות?

"שים לב שדווקא השופטים הבינלאומיים לא פוגעים. אלה בלי התגים הם פחות או יותר בסדר. צריך לתת לשופטים אחרים, כמו לירן וקסברגר, לשפוט משחקים גדולים ושהם יצברו יותר ניסיון".

 

לירן ליאני. שופט מקבל בממוצע שני משחקים בחודש (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
לירן ליאני. שופט מקבל בממוצע שני משחקים בחודש(צילום: עוז מועלם)

 

1,890 שקל למשחק

השופטים נמצאים במוקד הביקורת, אבל רבים אינם מודעים לתנאי העבודה שלהם שהופכים אותם בעל כורחם לחובבנים. שופט בליגת־העל מקבל שכר בסיס של 1410 שקלים ברוטו וזה כולל מחויבות להגיע לכנס מקצועי מדי יום רביעי, שלושה אימוני כושר שבועיים, חמישה מבדקי כושר עונתיים וכנס קיץ, שבו הם מפסידים ימי עבודה.

 

שופט מקבל בממוצע שני משחקים בחודש, שבכל אחד מהם הוא משתכר 1,890 שקל ברוטו. שופט רביעי מקבל 650 שקלים, קוון 1000 ושופט רחבות 1,200. הם גם מקבלים החזר דלק של 1.5 שקל לקילומטר. בממוצע עומד השכר שלהם מהאיגוד על 6,500 שקל לחודש, מהנמוכים ביותר באירופה, ונמצא ברמה של קפריסין, אלבניה וכיו"ב. בספרד למשל, השופט הוא מקצוען, שמקבל שכר בסיס של 5,000 יורו ועל כל משחק ליגה עוד 5,000.

 

הרבה לפני שהם מגיעים לליגת העל, השופטים צריכים לעבור מסלול ארוך וקשה לגייס כישרונות צעירים. שופט בליגה ג' שמגיע לא פעם למגרשים קשים עם אווירה אלימה, ולא מקבל עזרה מקוונים מרוויח 100 שקל. בליגה א' השכר מטפס ל־250 שקל ובלאומית 1,250 שקלים.

 

זיו אדלר. סיים במקום הראשון בדירוג השופטים (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
זיו אדלר. סיים במקום הראשון בדירוג השופטים(צילום: גיל נחושתן)

 

בחינה של קבוצת שופטי ליגת־העל מגלה פרופיל מחמיא למדי. השופט הישראלי הוא נשוי פלוס, בעל תואר אקדמי ראשון או שני, עובד במקצוע מוערך וברמת כושר גופני גבוה.

בכל שנה מתפרסם דירוג איגוד השופטים, שנבנה מדו"חות המבקרים שהם שופטי עבר, אבל למעשה הוא לא משקף מאומה. בשנה שעברה למשל, סיים במקום הראשון זיו אדלר, אבל בפועל שני השופטים הבכירים, אלון יפת ולירן ליאני, ממשיכים לנהל את המשחק הרגישים בצמרת או בתחתית.

 

מאיגוד השופטים נמסר בתגובה: "האיגוד שואף למצוינות, וככזה מקיים כל העת הערכות, בחינה וניתוחים למפגני השיפוט בליגות השונות, שמטרתם לתקן את הדרוש תיקון ולהדגיש את החיובי. עד כה מתאפיינת פתיחת העונה בשביעות רצון גבוהה של הוועדה המקצועית מהאיכות המקצועית של צוותי השיפוט ואנו משוכנעים כי כך יהיה גם בהמשך.

 

"העיסוק התקשורתי בטעות כזאת או אחרת, נדירה ככל שתהיה, הפך זה מכבר לעניין עונתי, לא פעם נטול כל הצדקה. עם זאת, תפקידנו להקשיב, לבחון ולאתר את מה שראוי לתשומת לב מקצועית ויש בו כדי לתרום להמשך ההתקדמות והעמדת השירות הטוב ביותר לעוסקים במשחק ולצופים כמובן. השיפוט בישראל טוב ומתקדם כמו בליגות המובילות ביבשת, השופטים הישראלים נהנים מהערכה רבה והשיבוצים שלהם זכו במפעלים המובילים הם עדות נאמנה לכך.

 

צפייה בהילוכים חוזרים וניתוחים באולפן ממוזג אינם חלק מארסנל הכלים של השופט. עדיין. הכרת החוקה על בוריה היא כלי טוב עבור מי שרוצים לחוות דעה עניינית, נטולת פניות, הוגנת ומלומדת על החלטה כזאת או אחרת. הוועדה המקצועית לא היססה ולא תהסס לציין טעויות שיפוט במידה שיהיו כאלה, כי רק דרך ביקורת אמיתית והפקת לקחים כנה ניתן לשמור על איכות גבוהה, להתקדם ולהמשיך לשפוט ללא מורא וללא משוא פנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים