חוזרים לעבודה וללימודים? כך תשמרו על העיניים
שנת הלימודים האקדמית התחילה והסטודנטים חזרו למסכי המחשבים הטאבלטים שלא לדבר על חיי היום יום בהם אנחנו "שורפים" זמן מסך בלי סוף. איך החשיפה הזו עלולה להזיק לנו, ומה ניתן לעשות כדי למזער את הנזק? ליזט ביטון, אופטומטריסטית קלינית, עם כל התשובות
בשיתוף סיסטיין
החגים נגמרו, שנת הלימודים האקדמית התחילה וזה הזמן לחזור לשגרה, אבל בלי להזניח את בריאות העיניים. נתונים מצביעים על כך כי 70% מהאנשים המבלים שעות רבות במהלך היום מול המסכים סובלים מנזקים לעיניים, ובכל זאת המסכים הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו.
אז מה בכל זאת ניתן לעשות, כדי לזהות שיש בעיה ומה לעשות כדי לנסות ולמזער את הנזק ובכל זאת להמשיך בשגרת החיים?
קיראו עוד במדור בריאות העין
מה אנחנו מרגישים כשיש לנו עין יבשה?
אנו נרגיש תחושה של חול, צריבה בעיניים, עייפות בזמן עבודה ממושכת מול מחשב, דמעת יתר. כלי הדם יהיו מורחבים כתוצאה מחוסר חמצן והעין תהיה אדומה.
מהם הגורמים לתסמונת העין היבשה?
הגורמים העיקריים הם מגוונים: מחלות אוטואימונית, בעיות הורמונליות, פגיעה בעצב הפנים, תרופות, חוסר מצמוץ (תפקוד לקוי של העפעף) והיום גם עבודה מרובה מול מחשב, חדרים ממוזגים, ושימוש ממושך ברוב שעות היום בעדשות מגע. מצב זה נגרם כתוצאה מאידוי מוגבר של הדמעות, ירידה בהפרשתן או שינוי בהרכבן.
האם חימום סביבת הלימודים והעבודה מחמירים את הסימפטומים של עין יבשה?
הסימפטומים מוחמרים הן מחימום והן מקירור. לכן חשוב לשמור על לחות בסביבת העבודה.
האם שימוש בתחליפי דמעות יכול לסייע בהקלה על תופעת היובש?
בהחלט כן. הדבר החשוב הוא להבין מהו הגורם לכך ואז לטפל. אין לשכוח שזהו סימפטום ולכן צריך לטפל בגורם קודם.
למה הפסקות בעבודה במחשב יכולות לעזור להתמודד?
קודם כל אנו נותנים לעיניים "לנוח" מעט, אין צורך למקד את הראייה מול המחשב ובכך אנו גורמים להפחתה במצמוץ - דבר הגורם להגברת היובש.
האם הגדלת מספר במשקפיים יכולה לעזור?
הגדלת המספר במשקפיים היא רק לפי צורך הבדיקה האופטומטרית. וזה נעשה רק על ידי אופטומטריסט מוסמך. יכול להיות שפציינט רחק רואי יצטרך הגדלה של המרשם, בעוד שפציינט קצר רואי יצטרך הקטנה של המרשם.
האם מרכיבי עדשות מגע סובלים יותר?
מרכיבי עדשות המגע, סובלים יותר מאשר אנשים שאינם משתמשים בעדשות, ואינם סובלים מבעיות קליניות או מחלות אוטואימוניות.
האם אפשר להימנע?
קודם כל צריך לאתר ממה זה נובע. כמו למשל, אנשים מבוגרים, שלהם יכולה להיות בעיה במצמוץ וחוסר יכולת של העפעפיים להיסגר בצורה מלאה, בעיות שרירים או עודף עור, פגיעה בשכבה השומנית ואז יש דמעת יתר או סטודנטים אשר לומדים שעות מרובות מול מחשב וממקדים את הראייה לקרוב למשך זמן ממושך.
מהו הטיפול היעיל?
ישנם תחליפי דמעות אשר המכילים חומרים אשר משפרים את לחות העין ומקלים על הצריבה ותחושת היובש. ישנם גם תכשירים נוגדי דלקת והם ניתנים על ידי רופאי העיניים כאשר הנזק הוא גדול יותר למשטח העין (קרנית). במצבים מסוימים ישנה גם התערבות כירורגית והיא חסימת דרכי ניקוז הדמעות.
הכותבת היא אופטומטריסטית קלינית, Msc