ממשלת מצרים בלחץ: 'קחו חופש ולכו להצביע'
הרשויות במדינה הערבית לא פרסמו נתונים על ההצבעה לפרלמנט, אך מדיווחים שונים עולה שהממשלה נתנה לעובדי הציבור חצי יום חופש כדי שיילכו לקלפי על רקע הדיווחים על שיעור הצבעה נמוך במיוחד
יש בחירות, אין בוחרים: הרשויות במצרים נתנו היום (יום ב') לעובדי הממשלה חצי יום חופש בניסיון להעלות את שיעור ההצבעה הנמוך בבחירות לפרלמנט. כך דיווח העיתון "אל-אהראם". הבחירות נערכות לראשונה מאז שבית הנבחרים פוזר ב-2012 ומאז שהנשיא מוחמד מורסי מ"האחים המוסלמים" הודח מהשלטון בקיץ 2013.
עוד כתבות מעניינות בפייסבוק של דסק החוץ של ynet
הבחירות הכלליות במדינה הערבית הגדולה החלו אמש ונמשכות היום ב-14 מחוזות, בהם העיר גיזה ועיר הנמל הגדולה אלכסנדריה. ההצבעה ב-13 מחוזות נוספים תיערך בחודש הבא. התוצאות הסופיות צפויות להתפרסם בדצמבר ובית הנבחרים החדש על 596 מושביו יושבע בהמשך החודש.
ממשלת מצרים לא פרסמה עד כה נתונים על ההצבעה במדינה. עם זאת, התקשורת הממלכתית הודתה ששיעור ההצבעה נמוך מאוד. כתבים של סוכנות הידיעות AP שסיירו בין הקלפיות השונות בכמה שכונות בגיזה סיפרו שלא ראו תורים ארוכים של מצביעים כפי שנראו בבחירות שנערכו לאחר הדחת חוסני מובארק מהשלטון ב-2011. לדברי כתבי סוכנות הידיעות, רוב האזרחים שפקדו אמש את הקלפיות היו נשים וקשישים.
"הצעירים לא יוצאים להצביע"
החלטת הממשלה בקהיר להעניק לעובדיה חצי יום חופש משקפת את דאגתה הרבה משיעור הצבעה נמוך בבחירות שמשמעותו פרלמנט עם לגיטימציה פחותה. פרשנים מקומיים ומשקיפים זרים מעריכים ששיעור ההצבעה לא יעבור את עשרת האחוזים. העיתון "אל-אהראם, דיווח שהממשלה קראה למגזר הפרטי להבטיח שעובדיו יוכלו לצאת מהעבודה ולהצביע.
"ציפינו ליותר מזה. זו המדינה שלנו ואנחנו צריכים לעמוד לצדה", אמרה הגמלאית פטימה סלאם מהעיר גיזה. "למרבה הצער, הצעירים לא יוצאים להצביע. אנחנו, האנשים המבוגרים, כן עושים זאת".
ערוץ הטלוויזיה הפרטי CBC העביר שידור חי מ-16 קלפיות ממקומות שונים במדינה ורובן הגדול היו ריקות. במהלך הפסקות הפרסומות שידר הערוץ תשדירים שקוראים למצרים לצאת להצביע.
בבחירות הקודמות הצביעו 54% מבעלי זכות הבחירה
"בחירות בלי מצביעים", נכתב בכותרת הראשית של היומון הכלכלי אל-מאר. "בחירות בלי תורים", נכתב בכותרת הראשית של א-שורוק.
"אנחנו לא יודעים שום שדבר על המועמדים האלה ולכן אני לא הולך לתת את קולי למישהו שלא ראוי לו", אמר מייקל באסלי בן ה-19 מאלכסנדריה. "אנחנו הצעירים מנסים לשנות את המדינה ונפעל לעשות זאת. אבל האנשים האלה מתעניינים רק בכסף ובעצמם".
לשם השוואה, לפי פרסומים בתקשורת הערבית, בבחירות למועצת העם שנערכו בשנים 2012-2011 נרשם שיעור הצבעה של 54 אחוזים - 27 מיליון בעלי זכות בחירה הצביעו מתוך 50 מיליון. באותן בחירות רשמו "האחים המוסלמים" הישג גדול. בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות ב-2012, שבהן זכה מורסי, שיעור ההצבעה עמד על 46.4 אחוזים.
הבחירות לנשיאות שנערכו בשנה שעברה הוארכו ביום נוסף כדי להעלות את שיעור ההצבעה שעמד על 37 אחוזים בלבד, וכלי תקשורת שתומכים בממשלה דחקו במצרים לצאת לקלפיות. בסופו של דבר ניצח א-סיסי בחירות עם 97 אחוזים מקולות הבוחרים. הפעם, אפילו התקשורת הממסדית במצרים מתמקדת בדיווחיה בחוסר העניין הציבורי בבחירות לפרלמנט. פרשנים טוענים שא-סיסי יטען להגנתו שהמצרים נותנים יותר אמון במוסד הנשיאות ופחות בבית הנבחרים ולכן לא מצביעים בהמוניהם בבחירות הנוכחיות.
ראש ממשלת מצרים טען כי לפי האינדיקציות שבידיו, שיעור ההצבעה נע בין 15אחוזים ל-20 אחוזים ושהממשלה צופה ששיעור זה יגדל. דבריו נאמרו לאחר שאתמול נרשם, כך על פי הדיווחים בתקשורת הערבית, שיעור הצבעה של שני אחוזים בלבד.
שר השיכון המצרי, מוסטפא מדבולי, אמר אתמול בעת ההצבעה בקלפי ש"מי שיתבטל בעניין ההצבעה שיאשים רק את עצמו". באותה עת, יו"ר ועדת הבחירות, השופט אימן עבאס, הודיע כי בעלי זכות הצבעה שייעדרו מהקלפי ללא הצדקה ייקנסו ב-500 לירות מצריות (241 שקלים), זאת במסגרת המאמצים לעודד את מיליוני המצרים להגיע לבחירות שמסמנות את השלב האחרון במפת הדרכים שעליה הכריז א-סיסי במעמד הדחתו של קודמו מורסי.
על פי הערכות רבות, הבחירות במצרים יביאו לאיוש המושבים בפרלמנט בתומכיו של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי. שר ההגנה ומפקד הצבא לשעבר עלה לשלטון לפני 16 חודשים ומאז מנהל קמפיין להחייאת כלכלת המדינה, נלחם בטרור של "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וארגונים קיצוניים אחרים ומנסה למצב את מעמדו כשחקן מרכזי במזרח התיכון הבוער.
אלפי חיילים ושוטרים הוצבו ברחובות כדי לאבטח את הבחירות מחשש לפיגועים מצד ארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים.